Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Σε «ναρκοπέδιο» από ΔΝΤ-Σόιμπλε το τελικό παζάρι για συμβιβασμό ή Σύνοδο Κορυφής... !!!

ΔΝΤ και Σόιμπλε τορπιλίζουν τη συμφωνία, οδηγώντας σε εμπλοκή τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών για την...
2η αξιολόγηση.


Η ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης, ενισχύεται από την επιμονή του Ταμείου, με τη σταθερή στήριξη του Βερολίνου, να αρνείται πρωτόγενες πλεόνασμα στο ύψος του 3,5% το 2019, ρίχνοντας στο τραπέζι την άμεση εφαρμογή σκληρών μέτρων που αφορούν στις περικοπές των συντάξεων και την επέκταση της φορολογικής βάσης.


Κοινή γραμμή ΔΝΤ - Βερολίνου

Το θέμα της διαπραγμάτευσης για τη 2η αξιολόγηση, έχει πάρει πλέον «πολιτική» διάσταση πέρα από τις όποιες οικονομικές εκκρεμότητες.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, συναντούν την ισχυρή πολιτική αντίσταση της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει πλέον πάρει πάνω του το θέμα της συμφωνίας, γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση η εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων, ζητώντας ακόμη και σύγκλιση Συμβουλίου Κορυφής για το θέμα.

Η σημερινή «εμπιστευτική» συνάντηση του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί αν η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί την Αθήνα. 

Διαμάχη ΔΝΤ – Eurostat

Το συγκρουσιακό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί ενισχύεται από τη νέα διαμάχη που προκύπτει μεταξύ ΔΝΤ και Eurostat για την «πατρότητα» των στοιχείων του «μηχανισμού» που θα διαπιστώνει την πρόοδο ή την απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων, βάση των οποίων θα εφαρμόζονται άμεσα τα μέτρα, ακόμη και το 2019, αν δεν υπάρξει η προσδοκώμενη πρόοδος. 

Η Eurostat δημοσιοποιεί τα δικά της στοιχεία όσον αφορά την πρόοδο της οικονομίας και την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεονασμάτων, γεγονός που ανησυχεί τα στελέχη του ΔΝΤ, αλλά και το Βερολίνο, ότι μπορεί να μην συμφωνούν οι αριθμοί με τις προβλέψεις του Ταμείου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Αθήνα, αλλά και τους ευρωπαίους.

Σιβυλλική δήλωση Τσίπρα

Πάντως, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, προσερχόμενος σε δείπνο του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη συμφωνία απάντησε: «Νομίζω πως όχι».


Η αναβολή της τηλεδιάσκεψης

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις διαφάνηκε μετά την αναβολή της τηλεδιάσκεψης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο λόγος της αναβολής της τηλεδιάσκεψης είναι πως δεν μπορούσε να συμμετέχει κάποιος από τους θεσμούς. 

Η τηλεδιάσκεψη ίσως πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, πριν από την αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, ή να υπάρξει δια ζώσης επαφή πριν από την έναρξη της συνόδου αυτής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στην αναβολή της τηλεδιάσκεψης είχε αναφερθεί νωρίτερα χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν Παππάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε». 

Τις ίδιες πληροφορίες μετέδιδε και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενη πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa)...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου