Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος...!!!

Στο τετ α τετ της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο είναι στραμμένο το ελληνικό ενδιαφέρον μετά και την προ-συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της Μάλτας.


Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων θα εμπεριέχεται και το ελληνικό ζήτημα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα του χρέους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιζητά νομικές εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά στη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το Σάββατο στη Deutsche Welle ότι υπάρχουν διαφορετικά αθροίσματα και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού. «Φυσικά όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί το χρέος μέχρι το 2070, μπορεί να καταλήξουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα» είπε χαρακτηριστικά.
Κι όλα αυτά την ώρα που η Αθήνα στέλνει τελεσίγραφο στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν ρυθμιστεί το χρέος. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις των ευρωπαίων για το χρέος, η Κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα αρνητικά μέτρα που «έκλεισαν» στην Μάλτα.
«Η συμφωνία είναι αυτή που είναι και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Σημασία έχει με τι μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πάμε μέχρι το 2018.  Αν οι εταίροι μπουν στην λογική “είπα-ξείπα” για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους , τότε και εμείς δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα». Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως εκτιμά ότι μπορεί η συνολική συμφωνία και για το χρέος να κλείσει άμεσα, ώστε η Ελλάδα να υπαχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου