Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ποιον συμφέρει η αποτυχία;... ???

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το πιο αρνητικό σενάριο, δηλαδή αυτό που προβλέπει να μην επιτευχθεί συμφωνία σήμερα στο Γιούρογκρουπ της Βαλέτας; 

 Οι επιπτώσεις με...
όρους τεχνικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς θα είναι περίπου οι εξής: θα σημειωθεί ακόμη μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, επιτείνοντας την ανησυχία στην πραγματική οικονομία, θα δημιουργηθούν συνθήκες για επέκταση της αβεβαιότητας σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τουρισμός, υπονομεύοντας την προοπτική ανάκαμψης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.


Θα μειωθούν επίσης τα χρονικά περιθώρια για τη συζήτηση αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα μειωθούν οι πιθανότητες για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με προοπτική να μην «προλάβει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει την ελληνική οικονομία στο ευεργετικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ποιον ακριβώς συμφέρει αυτό το σενάριο; Οχι βέβαια την κυβέρνηση, γιατί η αιματηρή δημοσιονομική προσαρμογή του 2016 θα αποδειχτεί μάταιη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα δημοκρατικά κόμματα του Κοινοβουλίου ελπίζουμε να μην έχουν τέτοιο στόχο, να μπει δηλαδή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Μοιάζει επίσης αδιανόητο να επιθυμούν κάποιοι να συντηρηθεί η αβεβαιότητα για ένα μέλος της ευρωζώνης, ιδίως σε μια χρονική συγκυρία που επίκεινται καθοριστικές εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, τη στιγμή που οι εθνικιστικές και απομονωτικές στρατηγικές ενισχύονται ως εναλλακτική στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κάτι που διαλύει κάθε έννοια αλληλεγγύης.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα αποτελεί στόχο μόνο όσων αποσκοπούν στην περαιτέρω διάλυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού στη χώρα μας, όσων δεν υπολογίζουν τίποτε μπροστά στην επιστροφή τους στην εξουσία, όσων είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν και τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει στο εργασιακό τοπίο για να απολαύσουν την εμπιστοσύνη των σκληρών δανειστών.

Οσον αφορά τους εκτός Ελλάδας παράγοντες της διαπραγμάτευσης, την αποτυχία της οικονομίας και της τρέχουσας κυβέρνησης επιθυμούν όσοι εμμονικά συνεχίζουν να υπηρετούν τον νεοφιλελευθερισμό με όρους θρησκευτικής ευλάβειας, αγνοώντας τις θεσπισμένες ευρωπαϊκές αρχές.


Είναι όσοι τόσο καιρό επιδιώκουν «καθυστερήσεις» με τη δεύτερη αξιολόγηση, επιχειρώντας απλώς να απομυζήσουν τους εργαζόμενους και να δημιουργήσουν ένα καθεστώς διαρκούς επιτροπείας με όρους διαβίωσης υπανάπτυκτων ή χρεοκοπημένων χωρών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου