Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Μάλτα: Η αγωνία του Τσακαλώτου πριν το πέναλτι – Αντιφατικά μηνύματα από το Βερολίνο...!!!


Σαν τον τερματοφύλακα που περιμένει τον αντίπαλο παίκτη να εκτελέσει το πέναλτι και προσπαθεί να τον «ψαρέψει» για να δει σε ποια γωνία θα πέσει, 

ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει τη γερμανική τοποθέτηση στο Eurogroup της Μάλτας. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 10:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Εν τω μεταξύ, αυτή την ώρα, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης πραγματοποιούν συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών. 
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι χθες το Βερολίνο έστειλε χθες αντιφατικά μηνύματα, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση Eurogroup να είναι επίφοβη.

Τα επίδικα

Η κυβέρνηση αναμένει από το σημερινό Eurogoup ένα σαφές μήνυμα ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Κανονικά μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου-δανειστών στις Βρυξέλλες το μόνο μεγάλο ζήτημα που θα έπρεπε να παραμένει ανοιχτό, αφορά τον έλεγχο και τη λειτουργία του μηχανισμού επαλήθευσης των πλεονασμάτων.
Ο μηχανισμός αυτός θα κρίνει το καλοκαίρι του 2018 αν είναι επιτεύξιμο το πλεόνασμα 3,5% το 2019 κι επομένως το αν το σύνολο των μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ ληφθεί μέσα στο 2019. Υπενθυμίζεται ότι στις Βρυξέλλες είχε συμφωνηθεί να περικοπούν το 2019 1,8 δισ. από τις συντάξεις και το 2020 1,8 δισ. από το αφορολόγητο.
Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινές διαρροές, ΔΝΤ και Σόιμπλε υπαναχώρησαν ξανά από τη συμφωνημένα, ζητώντας την εφάπαξ λήψη του συνόλου των μέτρων

Αντιφατικά μηνύματα

Τα μηνύματα από το Βερολίνο είναι αντιφατικά. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι θα εργαστεί για να δοθεί λύση στη Μάλτα. Στη συνέχεια όμως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για το αν δοθεί λύση στη Μάλτα.
Σε ανάλογο ύφος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι «παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα», καθώς και ότι «θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμα». Δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί αν η «διάσταση» μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε είναι πραγματική ήπ πρόκειται για μοίρασμα ρόλων «καλού και κακού μπάτσου».
Από τα εγκαίνια της σήραγγας των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν πρέπει «να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας.» Το ερώτημα όμως είναι πώς θα το καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου