Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τα κλιμάκια πάλι στην Αθήνα: Εντατικές διαπραγματεύσεις για να κλείσει η τεχνική συμφωνία – Στο «αέρα» το χρέος...!!!



Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν σήμερα τις συνομιλίες με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Στόχος είναι να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα ώστε η τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου. Κυβέρνηση και δανειστές τηρούν σιγή ασυρμάτου για το πού (και αν) κατέληξαν οι συνομιλίες της Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι αν είχε επιτευχθεί συμφωνία Γερμανίας - ΔΝΤ, θα είχε γίνει γνωστό.

Κομισιόν και Eurostat επιβεβαιώνει το πλεόνασμα

Χθες Κομισιόν και Eurostat επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 4,19% έναντι στόχου 0,5%. Σύμφωνα με τη Eurostat, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 314,897 δισ. ευρώ ή στο 179% του ΑΕΠ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό επίσης επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό». Ο κ. Σχοινάς εκτίμηση επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για τα 2017-18.
Η επιβεβαίωση και από τις ευρωπαϊκές αρχές των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύει περαιτέρω τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα της τριετίας 2018-20, έναντι αυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2018 θα αποφασιστεί βάσει της πρόβλεψης για το πλεόνασμα του 2019, αν θα ενεργοποιηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα.
Πάντως οι χρηματαγορές φαίνονται ενθουσιασμένες μεν την υπερκάλυψη του στόχου για το πλεόνασμα. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο είχε πτώση κατά 2,8% (έκλεισε στο 6,5%), φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο. Το διετές ομόλογο έπεσε 7,7%, κλείνοντας στο 6,6%. Φαίνεται ότι οι χρηματαγορές προεξοφλούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ξανά στο Hilton

Σήμερα ξεκινούν πάλι οι συνομιλίες στο Hilton. Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν , προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) μέχρις τις αρχές Μαΐου. Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι η πολλή δουλειά έχει ήδη γίνει και απομένουν λεπτομέρειες πλέον.
Τα ερωτήματα λοιπόν δεν αφορούν στο SLA, αλλά στο χρέος. Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου για αν Γερμανία και ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Είναι όμως βέβαιο ότι αν υπήρχε συμφωνία, θα είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες. Αν τελικά κλείσει η συμφωνία για το χρέος, τα πράγματα θα κυλήσουν κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Μέσα στο Μάιο κλείνει το SLA και τον Ιουνίου η ΕΚΤ αποφασίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).
Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, τότε θα πάμε σε δάνειο-γέφυρα μέχρι το φθινόπωρο με σκοπό την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του καλοκαιριού. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει QE για την Ελλάδα και χωρίς QE δεν μπορούν να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι για την ανάπτυξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου