Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Επιχείρηση Μαξίμου για αλλαγή της ατζέντας... !!!

Εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν σε κινήσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, που από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει...
 
επισκέψεις και συνεδριάσεις σε όλα τα υπουργεία, όπου θα γίνει παρουσίαση του πολιτικού σχεδιασμού αλλά και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα ηγηθεί προσωπικά μίας προσπάθεια για την επιτάχυνση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων με προτεραιότητα την ανάπτυξη, την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση.


Ο ίδιος επιθυμεί η κυβέρνηση να προχωρήσει μέσα στο επόμενο 12μηνο ώστε να νομοθετήσει στοχευμένες και ευρείες παρεμβάσεις που θα κάνουν διακριτές τις διαφορές της πολιτικής της κυβέρνησης από τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να δοθεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι υπάρχει ένα σαφές προοδευτικό σχέδιο, ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να επιλέξουν εάν ανήκουν στο προοδευτικό ή το συντηρητικό στρατόπεδο.

Παράλληλα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για 4% πλεόνασμα για το 2016 προσφέρουν στην κυβέρνηση ισχυρό «χαρτί» για την πορεία της διαπραγμάτευσης με στόχο την επιδιωκόμενη συνολική συμφωνία.

«Το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ. Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη. Έχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας σε δήλωση στην “Real News”, χαρακτηρίζοντας προσωπικό του στοίχημα η κυβέρνηση αυτή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

Με δεδομένο ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία της αξιολόγησης, στόχος του της κυβέρνησης είναι η στροφή προς την παραγωγική ανασυγκρότηση. «Στόχος οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ώστε οι στόχοι να επιτυγχάνονται με μικρότερες επιβαρύνσεις για τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Αυτές αναφέρουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχωρούν σε συγκεκριμένα βήματα:

Σκοπεύει να διενεργήσει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες και στη συνέχεια σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς.
Διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων με αποκλειστικό θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τις ανάγκες και τα πλεονεκτήματα κάθε συγκεκριμένης περιοχής.
Διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου στο τέλος του 2017 για εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Οι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι στο υπουργικό Συμβούλιο της 13ης Απριλίου ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα για «ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη» ορίζοντας ουσιαστικά ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Προσδιορίζοντας, τότε, το στίγμα της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση, έδωσε εντολή για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με έμφαση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. «Είναι ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια που θα ηγηθεί ο ίδιος προσωπικά για την επιτάχυνση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων», αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει μεταξύ άλλων:

Κατάλογο έργων που οφείλουν να προωθηθούν, ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή.
Επιτάχυνση στα προγράμματα ΕΣΠΑ, κοινωφελούς εργασίας, καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.
Προστασία εργαζομένων με συνέχιση της θετικής δουλειάς όσο επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Οι νομοθετικές-μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες

Από την ίδια συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει, με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού, να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο, αλλά και για τις θεσμικές τομές.

Ως προς αυτά, οι πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε από τον υπουργό Συντονισμού η συλλογή των σχεδίων όλων των υπουργείων με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. 

«Όλα τα Υπουργεία αυτές τις μέρες συντονίζονται για νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν σάρκα και οστά στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε σημερινή συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά από αυτά από την επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά επισκέψεις και συνεδριάσεις σε όλα τα υπουργεία, όπου θα γίνει παρουσίαση του σχεδιασμού αλλά και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες-μεταρρυθμιστικές τομές που έχουν προσδιοριστεί για την επόμενη περίοδο; Οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε τρεις κεντρικές:

Μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται η κατάθεση του το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνει το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και αλλαγές στα ΤΕΙ.
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Νέος χάρτης τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μεγάλης κυβερνητικής σημασίας οι εξεταστικές

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στις δύο Επιτροπές που ξεκινούν τις εργασίες τους στη Βουλή Προκαταρκτική για τον κ. Γ. Παπαντωνίου και Εξεταστική για την Υγεία. Συγκεκριμένα:

Την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία που, όπως εκτιμούν από το Μαξίμου, εκθέτει κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «που θα πρέπει να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις».
Την Προκαταρκτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου που, όπως αφήνουν κυβερνητικά στελέχη να εννοηθεί, δεν αφορά μόνο τα εξοπλιστικά, αλλά ίσως να "αγγίζει" και την περίοδο που ο Γιάννος Παπαντωνίου διατέλεσε υπουργός Οικονομικών.
Πληροφορίες θέλουν να έχουν συσταθεί ειδικές νομικές ομάδες που θα συνδράμουν στο έργο των επιτροπών, ωστόσο από την κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς επιθυμούν οι Επιτροπές «να ολοκληρώσουν απερίσπαστες το έργο τους», αφού τα θέματα που χειρίζονται είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, όπως επισημαίνουν» και μπορούν, όπως σχολιάζουν, «να τινάξουν στον αέρα το παλιό πολιτικό σύστημα».

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ειδική νομική ομάδα που έχει συσταθεί μελετά με μεγάλη προσοχή και τις δικογραφίες που έφτασαν πριν λίγες μέρες στη Βουλή και αφορούν πιθανές παράνομες πράξεις σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις που δίνονται από πρώην υπουργούς σε ΜΚΟ και Ανώνυμες Εταιρείες χωρίς την τήρηση των σχετικών κανόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου