Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ποιοι πουλάνε και ποιοι αγοράζουν στο ελληνικό χρέος...!!!

Στη διακριτική ευχέρεια της Ουάσιγκτον οι αποφάσεις - Με χαμένες μάχες Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ - Συσκέψεις στην Αθήνα


Αιφνιδιασμοί γιοκ στο ελληνικό ζήτημα. Οι συσκέψεις επί ελληνικού εδάφους αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, λίγο πριν από την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον και ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη, είναι συνεχείς και έχουν μοναδικό στόχο τη... διαχείριση.    
Μάλιστα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να δοθεί η τελική γραμμή που θα ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου.

Με εν λευκώ επιταγή στις απαιτήσεις των δανειστών η Αθήνα πρωτίστως ασχολείται με τον αντίκτυπο στο εσωτερικό παρά στα καθε αυτό αποτελέσματα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 21- 23 Απριλίου. Τις εκλογικές ρουκέτες δεν αγοράζουν πλέον ούτε οι ίδιοι που τους πουλούν. Το εκλογικό κοινό έχει γυρίσει πλάτη επικεντρώνοντας στον αγώνα επιβίωσης που δίνει καθημερινά με την αγοραστική δύναμη του να έχει εξαντληθεί και να δοκιμάζεται βιαίως στην καθημερινότητα ακόμη περισσότερο.  
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα «παρίσταται» αλλά δεν θα «συμμετέχει» και από τις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη (αναχωρούν από την Ελλάδα το πρωί της Πέμπτης), προσδοκάται κυρίως ο συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου για το χρέος, κάτι που θα επαναφέρει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τη συμμμετοχή του οποίου η ελληνική κυβέρνηση τη μία επιθυμεί και την άλλη «αρνείται».
Εν τω μεταξύ θα έχει ανακοινωθεί και η συνέχεια των συμπερασμάτων του ΔΝΤ που αφορούν τα δημοσιονομικά. 
Ακολούθως την Παρασκευή 21 Απριλίου θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016. Θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 24 του μηνός και αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να έχει υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα θετικό carry over για τα επόμενα χρόνια.
Στις επαφές στην Ουάσινγκτον αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα- Τρίτη, προκειμένου να προχωρήσει η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και να μπει το συνολικό πακέτο (μέτρα- αντίμετρα, πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) στην τελική ευθεία.
Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τα εξής:
1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για το 2019- 2020.
2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά από το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και η μελέτη βιωσιμότητας (DSA) από το ΔΝΤ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας της 1ης Απριλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν τελειώσει όλα έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου (συμπεριλαμβανομένων των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).
Θα έχει προηγηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές του Μαΐου, όπου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του staff level agreement και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Μεταξύ των δύο συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα έχει νομοθετηθεί το πακέτο των μέτρων- αντίμετρων που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.

Ευρωπαϊκό θέμα η Ελλάδα
Σε λύση του ελληνικού θέματος στο άμεσο μέλλον προσβλέπει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει στο «άμεσο μέλλον» μία λύση στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε, επειδή είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν και ο Μνούτσιν τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, τα λόγια του δεν δείχνουν ότι προτίθεται να βάλει εμπόδια σε μία ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εάν κάποιοι φοβόντουσαν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία μπορεί να σηματοδοτούσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τον κόσμο, ο Μνούτσιν έδωσε σημάδια για την προθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε προσπάθειες για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων αλλού.

«Βόμβα» ΔΝΤ: Αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την Ελλάδα και βλέπει λιγότερη ανάπτυξη

Τα «γυρίζει» το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Αναθεωρεί και βλέπει μικρότερη ανάπτυξη κατά 0,6% του ΑΕΠ για το 2017.
Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ για το 2017, σε έκθεση του, που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ για το 2018 προέβλεπε ένα ποσοστό της τάξης του 2,7%
Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ σε έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάσθηκε σήμερα από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,2% για την Ελλάδα το 2017 και επιτάχυνση του στο 2,7% για το 2018.
Ωστόσο για τη συνέχεια το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1%. Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει απο φέτος στην ανάπτυξη, καθώς για το 2016 θεωρεί ότι το ΑΕΠ είχε μηδενική μεταβολή. Για το 2017 η πρόβλεψη ανεβάζει την ανάπτυξη στο 2,2% η οποία θα επιταχυνθεί στο 2,7% το 2018.
Παράλληλα, το Ταμείο εκτιμά πως θα επέλθει «αποθέρμανση» της οικονομίας έως το 2022 με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το εν λόγω έτος να είναι μόλις 1% του ΑΕΠ. Παρά ταύτα ο Ταμείο υποστηρίζει ότι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει μακρχρόνια ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς υψηλό πληθωρισμό, το λεγόμενο δυνητικό ΑΕΠ (potential output), παραμένει πολύ χαμηλή.
Για την εξέλιξη της απασχόλησης στην Ελλάδα το ΔΝΤ αναμένει πως το επίπεδο της ανεργίας θα υποχωρήσει από το 23,8% το 2016, στο 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018. Επισημαίνεται ότι η τελευταία φορά που η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 21% σε μέσα επίπεδα, ήταν το 2011.
Αναφορικά με το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2016 εμφάνισε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιορισθεί στο 0,3% του ΑΕΠ εφέτος και θα ισοσκελιστεί το 2018, ώστε το 2022 να περάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή αντανακλά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εσωτερικής υποτίμησης.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ εκτιμά πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες (0% πληθωρισμός) και εφέτος η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πληθωρισμό 1,3% για πρώτη φορά μετά το 2012. Για το 2018 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού στο 1,4% του ΑΕΠ, ενώ κατά τις εκτιμήσεις του Ταμείου ο τιμάριθμος θα ανέλθει στα επίπεδα του 1,7% του ΑΕΠ το 2022.
Οσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία το Ταμείο προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3,5% το 2017 απο 3,1% το 2016. Στην ίδια έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά κατά 3,6% το 2018.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Focus: Μόνο οι φτωχοί πληρώνουν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Focus: Μόνο οι φτωχοί πληρώνουν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Το φρένο της Λαγκάρντ
Στο όλο πλαίσιο έχει ενδιαφέρον η συνέντευξη που παραχώρησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, το Ταμείο εμμένει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει μακροπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5% του ΑΕΠ όπως θεωρεί η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών. «Εάν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας.
Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια, για να ληφθεί η απόφαση της εκ νέου χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε- η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές- και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι' αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου