Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων το Ασφαλιστικό - Η επιμονή του ΔΝΤ και η επανεμφάνιση του «εσωτερικού μετώπου»...!!!



Την ώρα που η διαπραγμάτευση "κολλάει" στην επιμονή του ΔΝΤ να περάσουν οι δικές του θέσεις κυρίως όσον αφορά στην περικοπή των συντάξεων, 

 ένα νέο εσωτερικό μέτωπο διαμορφώνεται με στόχο μια "νέα μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό" έχοντας όπως φαίνεται σε καίρια σημεία ταυτόσημες θέσεις με αυτές του Ταμείου. 
Αποτέλεσμα, τόσο εντός όσο και εκτός το Ασφαλιστικό βρίσκεται στο πυρήνα των πολιτικών εξελιξεων και απομένει να δούμε αν θα καταστεί και καταλύτης, όπως πολλές φορές έγινε στο παρελθόν.
Αλλά ας δούμε τις εξελίξεις και πως αυτές διαμορφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες:

Το Newpost έχει αναφέρει από τις αρχές της εβδομάδας, ότι το Ταμείο θέλει οι περικοπές 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. να γίνουν εφάπαξ από το 2019 και όχι σε δύο τουλάχιστον δόσεις 2019 - 2020 όπως θέλει η κυκβέρνηση.
Επίσης το Ταμείο είναι αυτό που κυριολεκτικά "πέταξε στα σκουπίδια", την συμφωνία του 2015 μεταξή των Ευρωπαίων και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ουσιαστικά θέτει στο περιθώριο και τα όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση για την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, απαιτώντας εδώ και τώρα νέες περικοπές.
Και αυτό καθώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι αφενός το σύστημα παραμένει γενναιόδωρο, επομένως οι μικρές σχετικά περικοπές που εφαρμόζονται μετά την πρώτη αξιολόγηση και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης Κατρουγκαλου δεν επαρκούν.
Κατά συνέπεια το Ασφαλιστικό Σύστημα δεν είναι δημοσιονομικά βιώσιμο.

Το εσωτερικό μέτωπο

Με βάση αυτές τις δραματικές εξελίξεις στη διαπραγάτευση φαίνεται να ανασυντάσσεται ένα εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και με αφορμή το Ασφαλιστικό εμφανίζεται συντονισμένο και αρραγές. Και αυτό καθώς τις θέσεις του ΔΝΤ ενστερνίζονται απολύτως ή σε μεγάλο βαθμο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρας, οι Ασφαλιστές, αλλά και το σύνολο σχεδόν της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι).
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για γενναιόδωρο, (παρά τις δραματικές περικοπές των τελευταίων επτά ετών), Ασφαλιστικό Σύστημα, οι ασφαλιστές με τη σειρά τους επαναφέρουν τη γνωστή πρόταση των τριών πυλώνων, και την ανάγκη εισαγωγής "περισσότερων κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στο σύστημα". 
ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι συμφωνούν ότι με βασικές αρχές σύμφωνα με τις οποιες το νέο αυτό σύστημα θα πρέπει να βασίζεται: α) στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα σε διανεμητική βάση, β) στα επαγγελματικά - κεφαλοποιητικά ταμεία και γ) στην ιδιωτική ασφάλιση.
Που μπορούν να οδηγήσουν όλα αυτά εν μέσω μιας εξοντωτικής διαπραγμάτευσης; Πρώτον στη διαμόρφωση ( ή την επαναβεβαίωση) μιας "φιλελεύθερης συμφωνίας για το Ασφαλιστικό" και δεύτερον, στον εγκλωβισμό και στην πολιτική εξουθένωση "μέσα - έξω" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου