Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Γολγοθάς μέχρι την τελική συμφωνία, τα 4 βήματα...!!!

Στέλλα Α. Γκαντώνα

Ανηφόρα έχει μπροστά της η κυβέρνηση για να φτάσει σε «συνολική συμφωνία». 

Την ίδια ώρα, τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για τη διετία 2019-2020 δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς στο Μαξίμου, ούτε και την προβολή του αφηγήματος περί τερματισμού της λιτότητας.
Αντιθέτως, οι κυβερνητικοί γνωρίζουν ότι έπονται κρίσιμες ημερομηνίες -εντός του Απριλίου- κατά τις οποίες θα κριθεί εν πολλοίς η συμφωνία.  Και για το λόγο αυτό εμφανίζονται επιφυλακτικοί, και λένε πως παραμένουν «προσηλωμένοι στο στόχο να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός,  έδωσε απο τη Μαδρίτη το στίγμα των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν τονίζοντας πως είναι η ώρα να βρεθεί ουσιαστική λύση τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και το μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Και σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο που έχουν μπροστά τους στην κυβέρνηση είναι το εξής:
21-22 Απριλίου: Πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα λάβουν χώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για μεσοπρόθεσμα και χρέος. Στην Ουάσινγκτον θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και άλλοι υπουργοί της ευρωζώνης.
Αμέσως μετά, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα και αντικείμενο διαπραγμάτευσης-πιθανότατα- θα είναι και η ημερομηνία ψήφισης των μέτρων. Εντωμεταξύ, εκεί θα συνταχθούν τα κείμενα για το SLA και θα καθοριστούν τα prior actions που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
Εως τις 22 Μαΐου: Στόχος είναι όλα να είναι έτοιμα, ώστε σε ενδεχόμενο έκτακτο Εurogroup (πριν το προγραμματισμένο της 22ας Μαίου) να μπει η τελική σφραγίδα και να αποφασιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να υπάρξει και μία θετική μελετη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκ μέρους του ΔΝΤ.
«Εσωτερικής κατανάλωσης οι δηλώσεις Σόιμπλε»
Με φόντο, τέλος,  τα αυστηρά μηνύματα Σόιμπλε η Ελλάδα να υλοποιήσει πρώτα τις μεταρρυθμίσεις προτού εξεταστεί το αν η χώρα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, κυβερνητικές πηγές έκαναν  τη δική τους ανάγνωση και μιλούσαν  για «δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης» που απευθύνονται στους Χριστιανοδημοκράτες.
Το Μαξίμου εμμένει μέχρι κεραίας στο αφήγημα για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενώ έτερος κυβερνητικός παράγοντας υπογράμμιζε με νόημα ότι το θέμα είναι ότι η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων θα έρθει μετά από τις μεταρρυθμίσεις. 

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου