Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Μέτρα-φωτιά σε 2 δόσεις, αν υπάρξει συμφωνία -Παζάρια στη Μάλτα...!!!

Σε πιο... ήπια γραμμή, λέγοντας αργά χθες το βράδυ πως μάλλον δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός έριξε τους τόνους.

Το μπαράζ διαβουλεύσευων συνεχίζεται και σήμερα, με τον υπουργό Οικονομικών να βρίσκεται στη Μάλτα και τις διεργασίες να πυκνώνουν παραμονές του Eurogroup.
Tο βασικό σενάριο για συμφωνία - εάν υπάρξει συμφωνία-ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει μέτρα «σε δύο δόσεις», όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης.

Που σημαίνει ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2019 θα εξασφαλιστεί από το μαχαίρι στις συντάξεις. Το υπόλοιπο 1% το 2020 από τη μείωση του αφορολόγητου. Οι δυο πλευρές αναζητούν ταυτόχρονα το μηχανισμό εκείνο που θα είναι δικλείδα ασφαλείας, ώστε αν το 2018 διαπιστωθεί ότι δεν πιάνουμε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, να ληφθούν όλα τα μέτρα νωρίτερα.
Πάντως, οι υπό διαμόρφωση λεπτομέρειες της συμφωνίας θα κριθούν ενδεχομεως και σήμερα,  στις κατ’ιδίαν συναντήσεις Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε και στις επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς στη Μάλτα.
Ακυρο από το ΔΝΤ
Εντωμεταξύ το κλίμα πάλι άλλαξε χθες το βράδυ, όταν ακυρώθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους Θεσμούς.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης ήταν στη... θέση τους, στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά προέκυψαν τεχνικά προβλήματα που δεν στάθηκε δυνατό να επιλυθούν, προκειμένου να γίνει η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, στις Βρυξέλλες, μία ημέρα νωρίτερα. Πάντως, υπήρξε και η πληροφορία ότι ίσως λόγος της αναβολής να ήταν ότι δεν μπορούσε να μετάσχει στη συνομιλία κάποιος από τους εκπροσώπους των δανειστών, πιθανότατα του ΔΝΤ, δηλαδή είτε ο Πολ Τόμσεν, είτε η Ντέλια Βελκουλέσκου.
Αγνωστο είναι αν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα και με ποιον τρόπο, με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών να αφήνουν να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που δεν γίνει η τηλεδιάσκεψη είναι πιθανή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Θεσμούς πριν από το αυριανό Eurogroup.
«Ανόητες προβλέψεις από το ΔΝΤ για να δημιουργήσει προβλήματα»
Με όπλο τα στοιχεία της οικονομίας και με δεδομένα τα αποτελέσματα του 2016 για πλεόνασμα πάνω από 3%, κυβερνητικός παράγοντας υπογραμμίζει στο iefimerida πως «η όλη συζήτηση έχει προσχηματικό χαρακτήρα για να προκληθούν καθυστερήσεις».
Σύμφωνα με ανθρώπους από την κυβέρνηση με γνώση της διαπραγμάτευσης, «το ΔΝΤ κάνει ανόητες προβλέψεις για να δημιουργήσει προβλήματα», και δεν κρύβουν την άποψη ότι πρόκειται για μία «σκιαμαχία», παρά το ότι η Κομισιόν διαφωνεί. 
Τα μέτρα στοιχίζουν και στο κόμμα
Σ’ αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός είναι προφανές πως θέλησε μάλλον να… στριμώξει το ιερατείο των σκληρών, ώστε να τονώσει εκ των πραγμάτων το ηθικό υπουργών, βουλευτών και στελεχών που αισθάνονται πιεσμένοι μέχρι κεραίας.
Την Κυριακή άλλωστε συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και είναι λογικό να θέλει να αποφύγει τις γκρίνιες. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε, από την οξυμμένη ρητορική και τις προειδοποιήσεις ότι «εδώ δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, όπως παίζαμε τις κουμπάρες, εδώ παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού».

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου