Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Χωρίς συμφωνία στο Eurogoup – Κυβερνητικές πηγές: Διαπραγματευόμαστε μέτρα 3,8 δισ. ευρώ...!!!



Σε τεντωμένο σκοινί κινείται πια η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. 

Μια ακόμα ημερομηνία-ορόσημο πέρασε χωρίς συμφωνία και ο χρόνος πιέζει ολοένα και περισσότερο την κυβέρνηση. Σε ένα από τα πιο σύντομα Eurogroup που έχει γίνει ποτέ, διαπιστώθηκε σήμερα τόσο η «πρόοδος» που έχει η σημειωθεί, όσο και οι διαφωνίες που παραμένουν μεγάλες. Με πιο απλά λόγια, η συμφωνία είναι στον «αέρα». Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Εντωμεταξύ, στην Αθήνα πληθαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι οι δανειστές παίζουν πολιτικά παιχνίδια και βλέπουν μόνη διέξοδο τις πρόωρες εκλογές.

Πρόοδος αλλά και ανοιχτά ζητήματα

«Έχει γίνει δουλειά και πρόοδος αλλά κάποια βασικά ζητήματα μένουν ανοιχτά. Συμφωνήσαμε πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις εδώ στις Βρυξέλλες για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα μεγάλα ζητήματα και να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει υπόσχεση ότι η δουλειά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup μέχρι τις 7 Απριλίου». Με αυτές τις λέξεις Γερούν Ντάισελμπλουμ συνόψισε τα αποτελέσματα του Eurogroup
Ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ήταν η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ ότι είναι κοινή η θέση των δανειστών στο συνταξιοδοτικό και την εργατική νομοθεσία. Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι: πρώτα θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία και στη συνέχεια θα συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος. «Πρώτα θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και το ασφαλιστικό. Εάν αυτή η συζήτηση κλείσει θα επιστρέψουμε στο Eurogroup και θα δούμε πώς θα συζητήσουμε.»
Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, διευκρίνισε πως τα ανοιχτά θέματα αφορούν στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό. Ενώ ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι «έγινε πρόοδος σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup, υπάρχουν άλυτα ζητήματα και αυτό ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει πριν από τον Ιούλιο όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει την επόμενη δόση», προσέθεσε.

Τσακαλώτος: Πρώτα πολιτική συμφωνία

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε πως έχουν γεφυρωθούν οι διαφορές στα περισσότερα ζητήματα. Προσέθεσε ότι αποφασίστηκε να παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο ίδιος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Έφη Αχτσιόγλου για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε εργασιακό και ασφαλιστικό. Κατά τον υπουργό Οικονομικών, αλλάζει η φορά της διαδικασίας, αφού αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί πρώτα να κλείσει το «ντιλ» σε επίπεδο κορυφής και μετά, αν χρειαστεί, να ενεργοποιηθούν τα κλιμάκια.

Κυβερνητικές πηγές: Διαπραγματευόμαστε μέτρα 3,8 δισ. ευρώ

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν πως η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Υποστήριζαν επίσης ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά σε μια σειρά από ζητήματα όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά μετά το 2018, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.
Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών.
Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ ( 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). «Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Επιδείνωση οικονομικών δεικτών

Εντωμεταξύ, η κατάσταση στην οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική. Οι τραπεζικές εκροές από την αρχή της χρονιάς έχουν ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. τους δύο πρώτους μήνες του 2015, ενώ μεγάλωσε κατά 300 εκατομμύρια η χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA (μηχανισμό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης). Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.095.866, αυξημένοι κατά 5.877 σε σχέση με τον Ιανουάριο. Εν ολίγοις, οι οικονομικοί δείκτες πάνε χειρότερα εντείνοντας το γενικό «μούδιασμα» των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι δανειστές χρησιμοποιούν τις οικονομικές δυσκολίες που γεννάει η αβεβαιότητα ως βασικό μοχλό εκβιασμού της κυβέρνησης.

«Θέλουν να μας ρίξουν»

Μετά και το νέο ναυάγιο στο Eurogroup, διάχυτη είναι η αίσθηση ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δανειστές (τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς) παίζουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της κυβέρνησης. «Αν δεν τραβάνε το σκοινί για διαπραγματευτικούς λόγους, τότε θέλουν να μας ρίξουν. Το πακέτο που μας φέρνουν είναι πέρα από κάθε λογική», λέει προβεβλημένος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται οργισμένα με τη στάση τη στάση των δανειστών. Θεωρούν ότι πέρα από την αδιαλλαξία τους στα τρέχοντα ζητήματα , επιχειρούν και να αναιρέσουν όσα έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενα στάδια των διαπραγματεύσεων. «Στο θέμα της Ενέργειας, έχουν αγνοήσει όλη τη διαπραγμάτευση που έγινε από τον Ιούλιου του 2015. Οι δανειστές παραβιάζουν κατάφωρα τις συμφωνίες», υπογραμμίζει κυβερνητικός αξιωματούχος. Φαίνεται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύουν ότι παράγοντες των δανειστών βάζουν μπροστά το ΔΝΤ για να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε αδιέξοδο και να προκαλέσουν την πτώση της. Η εκτίμηση είναι ότι η συμφωνία που προτείνεται, συνιστά «συμβόλαιο πολιτικού θανάτου» του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η διέξοδος δεν είναι άλλη από την προσφυγή στις κάλπες

Άρωμα εκλογών

Όπως είναι εύλογο, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών καθίσταται πιο πιθανό. Στο newpost έχει γραφεί επανειλημμένως ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει σε καμιά περίπτωση επίσπευση των εκλογών –τουλάχιστον πριν το φθινόπωρο του 2018. Αντιθέτως, ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, προκρίνουν εδώ και καιρό τη «λύση της κάλπης», εκτιμώντας ότι οι δανειστές έχουν πάρει την απόφαση να επιμείνουν σε μια συμφωνία μη πολιτικά διαχειρίσιμη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχει αλλάξει τις τελευταίες μέρες, είναι ότι πυκνώνουν οι γραμμές αυτών που δεν βλέπουν άλλη διέξοδο από τις κάλπες. Θα τους ακούσει άραγε ο πρωθυπουργός ή αυτή τη στιγμή ζούμε το δράμα πριν την τελική συνθηκολόγηση, όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2015;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου