Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Η ελληνική κρίση στο εκλογικό χρηματιστήριο της Γερμανίας...!!!


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                      
Στην σκιά της ελληνικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει τα εξηντάχρονα γενέθλια της στην ιταλική πρωτεύουσα. 

Η «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών μελών και τα «κοινωνικά κεκτημένα» μπορεί να προτάσσονται και να προβάλλονται ως κατακτήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, στις επετειακές εκδηλώσεις της γεννέτηρας πόλης, ωστόσο η επιβολή και νέων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα παίζεται σ ένα σκληρό πολιτικό παζάρι μεταξύ Ρώμης, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.
    
 Σ αυτό το κλίμα, μεταξύ εορταστικού ενθουσιασμού και οικονομικής κατήφειας, ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βολφρανγκ  Σόϊμπλε, παίζει την  έκβαση της συνεχώς κι επ αόριστον αναβαλλόμενης δεύτερης αξιολόγησης ως χαρτί στην προεκλογική καμπάνια του κόμματός του ενόψει της κάλπης του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Η αποκάλυψη ενώπιον τηλεοπτικής κάμερας, του γάλλου υπουργού οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ότι το ΔΝΤ ζητά διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις από την αντιπολίτευση, -  για την εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν για μετά το 2019, δηλαδή πέραν της λήξης της θητείας της παρούσας κυβέρνησης - , παρά την διάψευση του Ταμείου, συμπληρώθηκε ευκρινώς από τον γερμανό υπουργό οικονομικών : «Σε όλες τις περιπτώσεις», είπε, «προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο». «Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας: «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα».
       
Εν ολίγοις, και σε προφανή κοινή γραμμή με το ΔΝΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε ζήτημα ψήφισης των μέτρων από ευρεία πλειοψηφία, ζήτημα, το οποίο μπορεί μεν μέχρι στιγμής να μην τίθεται ομόφωνα και ως απόλυτο προαπαιτούμενο από τους δανειστές, αλλά είναι ενδεικτικό των πολιτικών πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Αθήνα στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση….
       
Οι εν λόγω εξελίξεις πυροδότησαν μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης στην Αθήνα. Η Νέα Δημοκρατία, άδραξε την ευκαιρία κι απέρριψε, - δια στόματος του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη και με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της - , την οποιαδήποτε προοπτική υπερψήφισης των μέτρων, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την θέση της για προσφυγή στις κάλπες,  ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει κι αιχμές για «πολιτικής συνωμοσία» του Μεγάρου Μαξίμου με παρέμβασή του στους δανειστές με στόχο να εμπλέξει την αξιωματική αντιπολίτευση ως συνένοχο στην αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης». Συγκεκριμένα, πηγές της Συγγρού καταλόγισαν στην κυβέρνηση παρασκηνιακή δράση και την κάλεσαν «να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που ζητούνται από τη χώρα λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα».
        
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η απάντηση ήρθε από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου σε εξίσου υψηλούς τόνους με μομφές και καταγγελίες κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για «συνομωσιολογικά σενάρια και τζάμπα μαγκιές» και με την υπενθύμιση, ότι…, «η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης»…!!!

                              Νέα Αναβολή στην Αξιολόγηση
       
Μέσα σ ένα κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και συνεχώς επιδεινούμενης οικονομίας, τα Eurogroup διαδέχονται το ένα το άλλο και η ολοκλήρωση της επίμαχης δεύτερης αξιολόγησης φαντάζει μακρινή στον ορίζοντα των κυβερνητικών αισιόδοξων εκτιμήσεων και προσδοκιών. «Είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου», σημείωνε ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, πέρασε και κι αυτό το Eurogroup με τις όποιες προσδοκίες να μετατίθενται για τον έκτακτο στις 7ης Απριλίου…, για το οποίο ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι δεν θεωρεί «εφικτή την σύγκλιση» στις όποιες υφιστάμενες διαφορές χωρίζουν τις δύο πλευρές.
       
Πέραν των όποιων πολιτικών δηλώσεων και κομματικών ά άλλων σκοπιμοτήτων, είναι σαφές πως τα χρονικά όρια περιορίζονται ασφυκτικά δεδομένων των εξής πραγματικών γεγονότων :
      α. Αμέσως μετά το έκτακτο Eurogroup  της 7ης Απριλίου, έρχονται οι διακοπές για το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων στις 16 του ιδίου μήνα.
      β. Μετά τις εορτές, έρχονται καπάκι οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία την τελευταία Κυριακή του Απρίλη και την πρώτη του Μαΐου, πρώτος και δεύτερος γύρος.   
      γ. Στην συνέχεια και ενώ η Γαλλία θα προσαρμόζεται στο όποιο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της, θα βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες 40 ημέρες.
      δ. Η ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στην Γαλλία, θα συμπίπτει με την έναρξη του καλοκαιριού και την Γερμανία να φουλάρει ενόψει των δικών της εκλογών της 23ης Σεπτεμβρίου…
      
Αυτής της πολιτικής πραγματικότητας δοθείσης, σε δύο κομβικής πολίτικής και οικονομικής σημασίας μεγάλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, εύκολα συνάγεται το πολιτικό συμπέρασμα ότι η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται άρρηκτα με τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη.
     
Παρά τις όποιες πολιτικές παραμέτρους, υπάρχει και η αδυσώπητη οικονομική πραγματικότητα. Ο Ιούλιος αναμένεται να είναι ο πλέον απαιτητικός μήνας του 2017, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, διαμορφώνεται σε περίπου €7,4 δις (€6,6 δις για την πληρωμή χρεολυσίων και €0,8 δις για την πληρωμή τόκων). Επ αυτής της οικονομικής πραγματικότητας, επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν την άποψη – πεποίθηση πως θα βρεθεί τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέσα από μια πολιτική συμφωνία με τις ηγεσίες της Ευρώπης, καθώς ουδείς θα ήθελε να ανοίξει θέμα πτώχευσης της Ελλάδας ή  μέσω θέρους και δη καυτού εκλογικά για Γαλλία και Γερμανία… 

                            Εαρινά εκλογικά σενάρια
     
 Μέσα στον καμβά της ανωτέρω περιγραφείσης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να εξυφαίνονται εκλογικά σενάρια στον εαρινό ορίζοντα. Στην κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνεται εσχάτως η άποψη…, «μήπως είναι καλύτερα να προσφύγουμε σε εκλογές καταγγέλλοντας τους δανειστές και λέγοντας την ωμή αλήθεια στον λαό…». Όμως, η εν λόγω άποψη εκφράζεται προς ώρας ως «ερώτημα κι όχι ως πολιτική θέση», εξηγεί παλαιός κοινοβουλευτικός της αριστεράς. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η θεωρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διαβεβαιώνει την κοινοβουλευτική ομάδα \πως όλα «πρέπει να περάσουν…, όσο δύσκολα κι αν είναι…., και τον Σεπτέμβρη όλα θα αλλάξουν»…, και προς επίρρωση της εν λόγω πολιτικής θέσης του πρωθυπουργού γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα πολιτικά μασάζ προς την κυβερνώσα κοινοβουλευτική ομάδα. Πηγές που άριστα γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες στην Κουμουνδούρου, υποστηρίζουν, σε κατ ιδίαν συζητήσεις, πως …, «λίγο η αναμονή για ανατροπές στην Ευρώπη με τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία…, λίγο οι διακοπές του καλοκαιριού…, εκτός σημαντικού και σκληρού απροόπτου, ο Τσίπρας μπορεί να πείσει μέχρι και το Φθινόπωρο…, το ερώτημα γεννάται για μετά τις εκλογές στην Γερμανία πως θα μανουβράρει την όλη κατάσταση εάν κι εφόσον διαψευστούν οι προοπτικές που με τους στενούς του φίλους κι επιτελείς έχει καλλιεργήσει…»…!!! 
        
Τούτων όλων δοθέντων, εύλογα γεννάται το ερώτημα τι προσμένει και προσδοκά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι θα γίνει μετά τις σημαντικές για την Ευρώπη, Ευρωζώνη και την Ελλάδα εκλογές στην Γερμανία…., εάν στο μεσοδιάστημα δεν έχει προκύψει κάτι το συνταρακτικό στα πολιτικά πράγματα στην Γαλλία, με τις προεδρικές της εκλογές.
          
Πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό εξηγούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αισιόδοξος για τους εξής λόγους :
          α . Η πολιτική της λιτότητας θα παύσει να υλοποιείται στην Ευρώπη καθώς καθημερινά αποκτά φανατικούς πολέμιούς της.
          β . Σε περίπτωση εκλογικής ανατροπής στην Γερμανία με πολιτική επικράτηση των Σοσιαλιστών και τον σχηματισμό κυβέρνησης κεντροαριστεράς στο Βερολίνο, όλα θα αλλάξουν κι υπέρ της Ελλάδας, καθώς κορυφαία στελέχη των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στην Γερμανία έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ του τερματισμού της οικονομικής πολιτικής που ,μέχρι τώρα υλοποιείται στην Ελλάδα. Επιπλέον, σε μια τέτοια εξέλιξη, ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί πως θα αλλάξουν και οι πολιτικές ισορροπίες στην χώρα μας με την στροφή του ΠΑΣΟΚ και τον σχηματισμό της μεγάλης κεντροαριστεράς στην Ελλάδα με κορμό πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ…
        γ . Σε περίπτωση παραμονής της Αγκέλας Μέρκελ στην Καγκελαρία, ο Αλέξης Τσίπρας, ομοίως ευελπιστεί πως θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου στο ελληνικό ζήτημα. Πολλώ, δε, μάλλον που η Γερμανία επιθυμεί διακαώς της παραμονή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον εμμένει σταθερά στην άποψη για ανάγκη σοβαρής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά διαχειρίσιμο.!

Το παρόν κείμενο, Ρεπορτάζ - Ανάλυση, δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2017.
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου