Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Χάσμα Ευρώπης και ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Γερμανία και Ολλανδία βιάζονται για λύση, το Ταμείο όχι...!!!



Μεγαλώνει το χάσμα Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην …πλάτη όμως του ελληνικού προγράμματος.  

Περισσότερο εμφανές από ποτέ, είναι σαφές ότι αν δεν κλείνει η αξιολόγηση εδώ και τώρα, αυτό οφείλεται στη διαφορετική όσο και… ενισχυμένη ατζέντα του Ταμείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες -όπως αποκάλυπτε στο newpost.gr. υπουργός του οικονομικού επιτελείου- «ακόμη και η Γερμανία και η Ολλανδία βιάζονται να κλείσει η αξιολόγηση». Όχι από όψιμο ενδιαφέρον μάλλον, αλλά από το ότι οι εκλογές στις δύο αυτές χώρες είναι προ των πυλών.
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε, μιλώντας στο newpost.gr, ότι είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο, να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup του Μαρτίου. «Περισσότερο πιθανός είναι ο Απρίλιος», έλεγε.
Οι προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν παρακινδυνευμένες ωστόσο και μια… ματιά στην ατζέντα του ΔΝΤ στο θέμα των εργασιακών μπορεί να πείσει τον οποιονδήποτε. Περικοπή των συντάξεων όχι τμηματικά αλλά σε έναν, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας, Αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων. Επαναφορά του λοκ άουτ κ.α. μέτρα αλλαγής της νομοθεσίας για τις απεργίας. Ανυποχώρητη στάση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων –όλα αυτά είναι τα κεφάλαια που έχει στο μπλοκ της η Ντέλια Βελκουλέσκου.
Στάση που έχει αρχίσει να προκαλεί προβληματισμό και στις τάξεις της ευρωπαϊκής ιθύνουσας τάξης. Πράγμα που αποτυπώνεται, άλλωστε, στη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επισημαίνει ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο πλαίσιο δικού του προγράμματος.
Καθόλου τυχαία, επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα εργασιακά, συγκεκριμένα για τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν βρέθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ακριβώς γιατί τα εργασιακά είναι το τελευταίο μεγάλο «αγκάθι» της αξιολόγησης, που όσο δεν λύνεται όμως, δεν επιτρέπει να κλείσουν τα επόμενα κεφάλαια της συνολικής λύσης.
Μεγάλο αλλά όχι μοναδικό «αγκάθι» ωστόσο. Τα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας με κυριότερο η μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως και το τελικό ύψος των αρνητικών μέτρων είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι των, εξ αποστάσεως στο εξής, διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου