Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ωμός εκβιασμός από τους δανειστές: Πάρτε κι άλλα μέτρα, αλλιώς δεν έχει αντίμετρ...!!!

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΓΙΑ «1 ΕΥΡΩ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ 1 ΕΥΡΩ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ»


Με τον πλέον ξεδιάντροπο τρόπο, οι Θεσμοί βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιπλέον μέτρα ύψους 1 – 1,5 δισ. ευρώ ως προϋπόθεση για τα περιβόητα «αντίμετρα» που προτείνει η ελληνική πλευρά, για και να επιτευχθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement – SLA) και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Επί της ουσίας, οι δανειστές επανέρχονται σε μια πρόταση που είχε κάνει πριν από αρκετό καιρό ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% + 1% που αφορά σε φοροελαφρύνσεις, μόνο που αλλάζουν τους συντελεστές προς τα πάνω: 3,5% + 1% επί του ΑΕΠ, αλλά με αυτό το 1% να δίδεται υπό τη μορφή φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις και όχι ως βοήθημα – στήριξη στα νοικοκυριά.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι το γνωστό κυβερνητικό δόγμα του «ενός ευρώ ελάφρυνσης για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης» αναιρείται, με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να εκτίθεται ανεπανόρθωτα με βάση αυτά που εδώ και λίγες εβδομάδες ανακοίνωνε στο λαό.
Και τούτο, γιατί πλέον το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται όψιμα ότι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ανέφερε ότι η ενεργοποίηση των αντιμέτρων θα γίνει, αν και μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Όλα στο «βωμό» της αξιολόγησης...

Μέσα σε όλα αυτά, πληροφορίες θέλουν τους Θεσμούς να πιέζουν την Αθήνα για την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2021.
Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να πουλήσει «μπιρ παρά» την αξιολόγηση, δίνοντας κυριολεκτικά τα πάντα και αδιαφορώντας, στην πραγματικότητα, για τις αντοχές των Ελλήνων.
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξαναβάλει στην ατζέντα των συζητήσεων και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο, μάλλον φαντάζει ανέφικτο, με το Βερολίνο να ανάβει «κόκκινο φως» σε μια τέτοια προοπτική.
Όπως όλα δείχνουν, πάντως, οι όποιες σημαντικές εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Ρώμη στις 25/03/2017.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μοσκοβισί: Κανείς δεν θέλει ένα 4ο μνημόνιο στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Κανείς δεν θέλει ένα 4ο μνημόνιο στην Ελλάδα

Έρχεται στην Αθήνα ο Τζιάνι Πιτέλα

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας δείχνουν να ποντάρουν αρκετά στην επίσκεψη του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.
Ο κ. Πιτέλα θα βρίσκεται στην Αθήνα την Παρασκευή (17/03/2017) και θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Υπενθυμίζεται πως ο Ιταλός επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών έχει στηρίξει στο παρελθόν την Ελλάδα, ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εργασιακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου