Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Αντίστροφη μέτρηση για την τεχνική συμφωνία – Τέλος της αβεβαιότητας, αλλά με βαρύ τίμημα...!!!


Όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (SLA) μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες, τα πλέον σημαντικά ζητήματα έχουν συμφωνηθεί και μένουν πλέον τα «φινιρίσματα» , ωστόσο, ας θυμηθούμε ότι αρκετές φορές η διαπραγμάτευση μπλόκαρε στις «λεπτομέρειες».
Το πιο πιθανό είναι ότι η τεχνική συμφωνία θα κλείσει στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα και να αποσαφηνιστούν οι ρυθμίσεις για το χρέος ώστε να μπει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ. Λογικά η αξιολόγηση θα κλείσει τον Μάιο.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα θέσει τέρμα στην οικονομική αβεβαιότητα του τελευταίου διαστήματος. Το τίμημα όμως (για μια ακόμα φορά) θα είναι βαρύ τόσο για την ελληνική κοινωνία.

Οι ενδείξεις της σύγκλισης

Το πρώτο σαφές μήνυμα της σύγκλισης που έχει επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση, το έστειλε προχτές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχουν λυθεί τα βασικά πολιτικά ζητήματα και μένει να λυθούν τα πιο μικρά θέματα της αξιολόγησης. Στη συνέχεια, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος που ζητάει το ΔΝΤ. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα θα μπει στο QE (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ).
Τη σκυτάλη πήρε χτες το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τηλεγράφημα του οποίου έχει επιτευχθεί ήδη η προκαταρκτική συμφωνία που ανοίγει το δρόμο στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Το Μαξίμου προχώρησε σε μια χαλαρή διάψευση του τηλεγραφήματος. Ωστόσο, το πρακτορείο κάνει λόγο για διασταυρωμένες πληροφορίες.
Σε ό, τι αφορά το (οδυνηρό) περιεχόμενο της κατά Reuters συμφωνίας, τα όσα λέει το πρακτορείο ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με όσα έχουν γραφεί στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το Reuters κάνει λόγο για:
  • Αφορολόγητο 6.000 ευρώ.
  • Μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ (,1,8 δισ.)
  • Πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.
  • Συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
  • Όχι αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Ακόμα και αν τα μέτρα δεν είναι ακριβώς αυτά που λέει το Reuters, σίγουρα δεν θα και τελείως διαφορετικά. Πράγμα που σημαίνει ότι πάμε για μια ακόμα οδυνηρή συμφωνία για την ελληνική κοινωνία.

Η πολιτική διαχείριση

Λόγω ακριβώς της φύσης της διαφαινόμενης συμφωνίας, η πολιτική διαχείριση της δεν θα είναι εύκολη για την κυβέρνηση. Ήδη το θέμα της ΔΕΗ προκαλεί πολιτικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πάνο Σκουρλέτη να μιλάει για πώληση όσο-όσο που θα προκαλέσει ζημιά στη χώρα. Οι αντιδράσεις στα μέτρα θα απαιτήσουν την πολύ ενεργό ανάμειξη του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να «περάσει» η συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου