Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Τα ποτά και οι γυναίκες θα «φάνε» τον Ντάισελμπλουμ...???

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ περί… Νότου που σπατάλησε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και απαιτήσεις για την παραίτησή του.  

Υπενθυμίζεται πως η θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup βρίσκεται ήδη στον αέρα καθώς το κόμμα του υπέστη συντριβή στις Ολλανδικές εκλογές και το πιο πιθανό είναι πως ο ίδιος δεν θα αναλάβει ξανά το υπουργείο Οικονομικών. 
Ο επικεφαλής του Eurogroup με τις δηλώσεις του έχει προκαλέσει οργή στον Ευρωπαϊκό Νότο. Μετά τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ζητά την παραίτησή του, χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά του «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά». 

Μάλιστα υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι αξιόπιστη παρά μόνο αν ο Ντάισελμπλουμ αποχωρήσει από τη θέση του, ως επικεφαλής του Eurogroup.  
«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε ο Κόστα. 
Προσπάθησε να ανασκευάσει μετά το «δεν ζητάω συγγνώμη»
Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν ανάγκασαν τον Ντάισελμπλουμ να κάνει διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, μέσω του εκπροσώπου του, Μίκαελ Ρέινς.
«Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα και σε καμία ομάδα χωρών, κατά τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt» τόνισε, ενδεικτικά. «Το μήνυμα του προέδρου αφορούσε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και ήταν ότι “η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις”», έσπευσε να προσθέσει.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι χθες, όταν του ζητήθηκε από ευρωβουλευτές των χωρών του Νότου να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά. 
Στο πλευρό του ο Σόιμπλε
Στο πλευρό του Ντάισελμπλουμ, ο… συνήθης ύποπτος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά τη δουλειά του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup».
Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι το Βερολίνο προσδοκά ότι ο Ολλανδός υπουργός θα συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών.
Αντιδράσεις από την Ελλάδα
Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, καλώντας την επιτροπή να τοποθετηθεί έναντι των δηλώσεων αυτών που γίνονται σε μια στιγμή κατά την οποία οι ευρωπαϊκές αξίες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε τη δήλωση άστοχη. «Στην πραγματικότητα», είπε, «στρώνει το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις, για να μην αναφερθούμε στην σεξιστική χροιά τους. Σε μια φάση που η ΕΕ είναι σε πολιτική αναζήτηση για τα επόμενα βήματα δηλώσεις που διευρύνουν τα χάσματα δεν βοηθούν».
«Δεν επιτρέπω και δεν ανέχομαι από κανέναν όσο ψηλά ιστάμενος κι αν είναι, να προσβάλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας. 
Αποστάσεις από την Κομισιόν...
Κληθείς να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, έδειξε ότι η Κομισιόν κρατά αποστάσεις λέγοντας: «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει». 
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε μεν πως «η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις», όμως σημείωσε πως «ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει τον σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης».
Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Δεν μας εκπροσωπούν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
«Τα λόγια του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπό καμία έννοια δεν εκπροσωπούν το όραμα της πολιτικής μας οικογένειας και τον τρόπο με τον οποίο δίνουμε αξία στους ανθρώπους και στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το οποίο μαχόμαστε» ξεκαθαρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Στην ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεβ, δηλώνει ότι «με μία φράση ο Ντάισελμπλουμ κατάφερε να προσβάλει και να υποβαθμίσει τόσους ανθρώπους και να σπείρει τη διχόνοια. Τα λόγια του ήταν προσβλητικά τόσο για τις νότιες, όσο και για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τις γυναίκες και τους άντρες».
Συνεχίζοντας την κριτική του χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια «ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Λίγες μόνο ημέρες πριν την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, είναι ντροπή για έναν εκπρόσωπο της πολιτικής μας οικογένειας να αντιτίθεται στην ουσία των αξιών της Ένωσής μας, στο σεβασμό και την αλληλεγγύη, που είναι η βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου. H αλληλεγγύη, η ισότητα και η μη διάκριση αποτελούν θεμελιώδεις ιστορικές αξίες της σοσιαλδημοκρατικής μας οικογένειας και θα συνεχίσουν να είναι».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου