Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Τρέχει η Αθήνα για τον τελικό γύρο... Επιστρέφει η τρόικα;...!!!

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση και των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας για τη...
δεύτερη αξιολόγηση είναι ο επόμενος σταθμός  

για το οικονομικό επιτελείο εν όψει του Eurogroup της μεθεπόμενης Παρασκευής.

Εκτιμήσεις θέλουν τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται σήμερα κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking group), όπου θα εξεταστεί και το θέμα του ελληνικού προγράμματος. 

Τούτο με δεδομένο ότι είναι πρώτο στην ατζέντα της επόμενης συνόδου των υπουργών Oικονομικών του ευρώ.


Σε αυτή τη συνεδρίαση, Ελλάδα και θεσμοί θα παρουσιάσουν στους εκπροσώπους των υπουργών τον βαθμό ετοιμότητας για κάθε ένα από τα θέματα της αξιολόγησης. 

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δώσει την εικόνα ότι η αξιολόγηση έχει κλείσει ουσιαστικά και πλέον μένει μόνο να μπουν οι τελευταίες πινελιές πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Παρουσιάζοντας την πραγματική πρόοδο που είχαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις μυστικές συναντήσεις των Βρυξελλών, αλλά και τις ημέρες των από απόσταση επαφών υπάρχει η εκτίμηση ότι οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα, αν όχι το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο εσωτερικό, χθες, εκπρόσωποι τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και του Μεγάρου Μαξίμου έδειχναν ιδιαίτερα νευρικοί με το τηλεγράφημα του Reuters που μιλούσε για προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας - δανειστών σε ασφαλιστικό, εργασιακό, αφορολόγητο, αγορά ενέργειας και αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο εκνευρισμός οφείλεται όχι τόσο στα θέματα της αξιολόγησης που έχουν σχεδόν συμφωνηθεί, αφού και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συμφωνία θα κλείσει σύντομα. 

Η ενόχληση οφείλεται στο τετελεσμένο του θέματος, αφού τότε θα σήμαινε ότι τα μέλη του οικονομικού επιτελείου θα έπρεπε να σπάσουν τη σιωπή τους και να εξηγήσουν τουλάχιστον στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία. 

Με άλλα λόγια, πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο, οι συντάξεις, τι αποφασίστηκε τελικά στα εργασιακά και πώς θα λυθεί το θέμα της ΔΕΗ, το οποίο περνάει από την απαίτηση του προγράμματος για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Την κατάσταση έσωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Αννίκα Μπράιτχαρτ, η οποία είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του Reuters χωρίς, όμως, να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού βρίσκονται τα πράγματα.

Πηγές που παρακολουθούν από κοντά την αξιολόγηση σημείωναν χθες, με νόημα, ότι δεν φτάνει να κλείσει η συμφωνία. 

Θα πρέπει να γίνει επεξεργασία και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή ώστε να είναι εύπεπτη για όσους κληθούν να την ψηφίσουν. 

Στο μεταξύ, όσο περισσότεροι μαθαίνουν ότι η συμφωνία έχει κλείσει, τόσο και πυκνώνουν οι θριαμβευτικές δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες, θα την έχουμε και θα την μελετήσουμε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Για το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης μίλησε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Νίκος Παπάς τοποθετώντας το χρονικά μέσα τις επόμενες μέρες.

«Μέχρι πρότινος, η Ελλάδα σκεφτόταν αποκλειστικά πώς θα επιβιώσει τον επόμενο μήνα. Πλέον, είμαστε σε θέση να σκεφτούμε το μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων σε συναντήσεις που είχε στο State Department με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, John Heffern, καθώς και με τη συντονιστή του Γραφείου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Θεμάτων για τις Διεθνείς Επικοινωνίες και την Ενημέρωση, Julie Zoller.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου