Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Προς επώδυνη και οδυνηρή συμφωνία..., για να περάσει τον «κάβο» του καλοκαιριού...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                     
Ώδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν επώδυνο συμφωνία. Όλες οι μέχρι τούδε πληροφορίες, τόσο από την Αθήνα, 

 όσο κι από τις Βρυξέλλες, συγκλίνουν στο ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας ενόψει του έκτατου Eurogroup της επόμενης Παρασκευής, 7 Απριλίου, και η οποία με την σειρά της θα παραπέμπει για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σε επόμενο μεταπασχαλινό Eurogroup.
       
Σ αυτό το κλίμα πολιτικής ευφορίας των τελευταίων ωρών, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευκρίνισε , ότι…, «έχουν λυθεί τα βασικά πολιτικά ζητήματα και μένει να λυθούν τα πιο μικρά θέματα της αξιολόγησης».
Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του ότι η χώρα θα μπει στο QE (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ)…
       
Το πρακτορείο Reuters, συμπληρώνει πως για την εν λόγω δρομολογούμενη τεχνική συμφωνία, έχει κωδικοποιηθεί το νέο πακέτο των νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθεί μετά το 2018, - αφορά κυρίως τρία κεφάλαια της συμφωνίας: τα εργασιακά, το αφορολόγητο και οι περικοπές των συντάξεων- , και στο οποίο θα περιλαμβάνονται: 
-         Μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες το οποίο θα «προσγειωθεί» στα 5.600 – 5.900 ευρώ…
-         «Ψαλίδι» στις συντάξεις από το 2019, το οποίο φαίνεται πως θα γίνει σταδιακά…
-         Αύξηση στο 6% από 5% του μηνιαίου ορίου των απολύσεων. Να σημειωθεί ότι οι δανειστές ζητούσαν 10%....
-         Πώληση από το 2018 του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ….
      
Εάν κι εφόσον στο έκτακτο Eurogroup στην Μάλτα, την επόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου, πέσουν οι υπογραφές στην εν λόγω τεχνική συμφωνία, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει ψήφιση του ως άνω πακέτου μέτρων και οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα.   

                                   Πολιτική διαχείριση
      
Τούτων όλων δοθέντων, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου καλούνται να διαχειριστούν πολιτικά τα νέα επώδυνα μέτρα που συμφώνησαν να νομοθετήσουν. Προς τούτο, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, θα κληθεί να συνεδριάσει με κύριο θέμα την αξιολόγηση και τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί. Σημειώνεται πως το εν λόγω κομματικό όργανο είχε κληθεί να συνεδριάσει το απόγευμα της προχθεσινής Πέμπτης αλλά η αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή….
       
Είναι πλέον σαφές πως οι όποιες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καμφθούν και πάλι μπροστά στο αφήγημα άμεσης διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαβεβαιώνει τους συναδέλφους του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πως στη συνέχεια, «θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος που ζητάει το ΔΝΤ». Για να πειστούν οι όντως «πολιτικά κουρασμένοι» βουλευτές, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου επιστρατεύουν δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, είπε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης την περασμένη εβδομάδα, ότι…, «το Ταμείο ζητάει δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους ακόμα και από το 2018 και μετά και όχι άμεσα». Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη δική του πλευρά, παρόλο που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο «κουρέματος», κατά καιρούς έχει εμφανιστεί ανοιχτός σε μία ρύθμισή του…, πρόσφατα είχε δηλώσει ότι πρωτεύων στόχος είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ τόνισε: «Είμαστε “ανοιχτοί” στο να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, όχι τώρα αλλά το 2018 και εφόσον καταστεί αναγκαία η υιοθέτηση νέων μέτρων ελάφρυνσης»….
     
Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί βασίμως η πεποίθηση πως η απαίτηση της καγκελαρίας να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα οδηγήσει σε συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αμέσως μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 23 Σεπτέμβρη, όταν η Γερμανία θα έχει περάσει την προεκλογική της περίοδο. Σ αυτό το πνεύμα, η κυβέρνηση υποχώρησε στα φλέγοντα θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού, υποχωρώντας στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα για να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, κάτι που ήθελε η γερμανική κυβέρνηση για τους δικούς της πολιτικούς κυρίως λόγους ενόψει των προσεχών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου… 

                                 Πείθονται οι «αντάρτες»
    
 Όπως, επανειλημμένως έχει γράψει το «Π», οι βουλευτές του πρώτου κυβερνώντος , του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του δεύτερου, των ΑΝΕΛ, έχουν πειστεί και εθιστεί στο πειστικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου για «διευθέτηση» του ελληνικού χρέους, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Φθινοπώρου. Κυβερνητικός βουλευτής, χαριτολογώντας λέει σε παρέα βουλευτών και δημοσιογράφων στο καφενείο της βουλής : «Μετά τον Σεπτέμβρη, αν κάτι στραβώσει στο αφήγημα…, η στάνη, ( κατά την προσφιλή φράση του Ευάγγελου Αβέρωφ ), θα αντιμετωπίσει πρόβλημα».! Σ αυτό το πνεύμα πολιτικών υποχωρήσεων σε πολύ σκληρά και επώδυνα μέτρα, προκειμένου να ξεπεραστεί ο «κάβος του καλοκαιριού», συναίνεσε ακόμα και ο λίαν θορυβώδης υπουργός εσωτερικών. «Φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε τη ΔΕΗ όσο-όσο», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που ο Πάνος Σκουρλέτης. Ωστόσο, μετά και από το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως θα πειθαρχήσει στην όποια συλλογική απόφαση λάβουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως εξήγησε, έχει γαλουχηθεί με αυτόν τον τρόπο και δεν είναι στην Αριστερά για να κάνει προσωπική καριέρα.
    
Η υπαναχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη είναι μια συνθηκολόγηση με την πραγματικότητα, προκειμένου να μην  προδοθεί το αφήγημα της διευθέτησης του χρέους. Στην ίδια γραμμή Σκουρλέτη θα συγκλίνουν κι άλλοι εν δυνάμει «αντάρτες»…!!!


 Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 1 Απριλίου 2017.!


. //////////////////////////////////////////////////////////////////////



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου