Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Πιο κοντά στην «οδυνηρή» συμφωνία; - Ενδείξεις σύγκλισης κυβέρνησης με θεσμούς - Διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ...!!!


Ενδείξεις ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, είχαμε το τελευταίο εικοσιτετράωρο. 

 Μαργαρίτης Σχοινάς και Γιώργος Σταθάκης εξέπεμψαν χθες, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, το μήνυμα ότι έχουν γίνει βήματα προς την τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) – χωρίς βέβαια να υπάρχει η παραμικρή σιγουριά. Ωστόσο, η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ήδη το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ξεσηκώνει μεγάλες αντιδράσεις, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Σκουρλέτη.

Στόχος η 7η Απρίλη

Το πρώτο σήμα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ήρθε από τις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε χθες ότι 7η Απριλίου (οπότε συνεδριάζει το Eurogroup) παραμένει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ημερομηνία – ορόσημο για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (SLA). Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Τέλος, υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν υπεύθυνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό».

Πωλούνται τα λιγνιτικά

Η συνάντηση προεδρείου ΓΕΝΟΠ – Σταθάκη έβγαλε τη δεύτερη είδηση της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για ασφυκτικές πιέσεις να πουληθούν παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ. Χωρίς αυτήν την πώληση δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποδειχτεί την πώληση λιγνιτικών μονάδων (όχι μόνο των πεπαλαιωμένων αλλά και των σύγχρονων). Η προσπάθεια της κυβέρνησης εστιάζεται πλέον στο να μην πωληθούν τα υδροηλεκτρικά.
Η αποδοχή από την κυβέρνηση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ΔΕΗ μπαίνει μετ ‘ επιτάσεων από τους Ευρωπαίους και όχι από το ΔΝΤ.

Εκροή καταθέσεων

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι κακές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα της κυβέρνησης να «παίξει καθυστερήσεις» στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο η εκροή καταθέσεων έφθασε τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά το πρώτο δίμηνο του 2017 έκαναν φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες 2,23 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ELA κατά 400 εκατομμύρια.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας μπορεί να μην είμαστε ακόμα σε αδιέξοδο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στον τοίχο. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι περαιτέρω καθυστέρηση της συμφωνίας μπορεί να ρίξει την οικονομία ξανά σε ύφεση.

Πολιτικές αντιδράσεις

Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο για το Μαξίμου να «περάσει» τη συμφωνία. Ήδη το ζήτημα της ΔΕΗ προκαλεί αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Με χθεσινό άρθρο του, ο Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε την κυβέρνηση να μη δεχτεί την πώληση των λιγινιτικών μονάδων της ΔΕΗ: «Η κυβέρνηση μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Φαίνεται ότι η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών είχε μεγάλη απήχηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Την άποψή του συμμερίστηκαν μάλιστα δημόσια δύο υπουργοί, ο Γιάννης Τσιρώνης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που μέχρι τώρα κρατούσε ευνοϊκή στάση απέναντι στην κυβέρνηση, μπαίνει τώρα σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων. Σε ανακοίνωση της η κορυφαία συνδικαλιστική ομοσπονδία λέει ότι «η τακτική της κυβέρνησης η οποία οδηγεί όχι μόνον στην απώλεια μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα αλλά -κυρίως- στην απώλεια ενός καθοριστικού μοχλού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκαλεί απογοήτευση και έντονο προβληματισμό για την ικανότητα της πατρίδας μας να "σηκώσει κεφάλι" μετά το ξεπούλημα επιχειρήσεων με κομβικό ρόλο, όπως η ΔΕΗ.»
Το θέμα λοιπόν για το Μαξίμου δεν είναι μόνο να κλείσει τη συμφωνία αλλά και να τη διαχειριστεί πολιτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου