Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Σύγκλιση σε αριθμούς αλλά μακριά η συμφωνία... !!

Χωρίς τεχνική συμφωνία με κάποιες συγκλίσεις σε επιμέρους θέματα και άγνωστο χρόνο επιστροφής φεύγουν και...
 
πάλι σήμερα από την Αθήνα οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών κλείνοντας οριστικά κάθε ενδεχόμενο για συμφωνία μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου.

Μια ένδειξη για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα δώσει η σημερινή συνάντηση για τα δημοσιονομικά που θα ανοίξει το θέμα του «λογαριασμού» των νέων μέτρων. 

Δηλαδή, ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα με νέα μέτρα. 


Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να αποφασιστεί η «συμμετοχή» του κάθε μέτρου στην κάλυψη του κενού. 

Με άλλα λόγια, θα συζητηθεί το πόσο θα πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο και πόσο οι συντάξεις για να κλείσει το «κενό», το οποίο θα συμφωνηθεί.

Ένα δεύτερο θέμα που θα συμφωνηθεί θα είναι το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ που βλέπουν οι θεσμοί για το 2018, αν και αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν ότι ειδικά για τον επόμενο χρόνο μάλλον γλυτώνουμε τα νέα μέτρα. 

Διαψεύδουν επίσης και τη φήμη ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει περικοπή συντάξεων από το 2018.

Μετά από ένα διήμερο τεχνικών συζητήσεων κατά τη χθεσινή ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου συζήτησαν τη σκοπιμότητα των νέων μέτρων με βάση τα επιχειρήματα του ΔΝΤ. 

Συζήτησαν, δηλαδή με βάση τα ευρήματα των τεχνοκρατών, το ποσοστό των Ελλήνων που απαλλάσσονται από φόρους και το ποια είναι η δαπάνη του προϋπολογισμού για τις συντάξεις, αλλά και τη στόχευση των ενεργών δράσεων απασχόλησης που θέλουν να ενεργοποιήσουν, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά τις χθεσινές συναντήσεις τόνιζαν ότι παρότι υπάρχουν ακόμη διαφορές «τα νούμερα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται» χωρίς, όμως, ακόμη να υπάρχει συμφωνία.

Σύγκλιση φαίνεται ότι υπήρξε και στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις οφειλές των επιχειρήσεων και ειδικότερα στο θέμα του κουρέματος των παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ - ΦΜΥ) για τους οποίους αποφασίστηκε να κουρεύονται μαζί με τις οφειλές προς τις τράπεζες…

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup 

Με την αποχώρηση τους, οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕSM κλείνουν άλλον ένα κύκλο συναντήσεων χωρίς, όμως, την πολυπόθητη συμφωνία.

Φυσικό επόμενο είναι το Euroworking group της Πέμπτης, όπου θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των θεσμών να αρκεστεί σε μια ανασκόπηση των έως τώρα συναντήσεων στην Αθήνα.

Το τι θα γίνει αμέσως μετά είναι άγνωστο. Κανείς δεν βεβαίωνε μέχρι και χθες ότι μετά τη συνεδρίαση του EWG, οι θεσμοί θα επιστρέψουν κανονικά για να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Αν, πάντως, δεν επιστρέψουν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, τότε το ενδεχόμενο να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου χάνεται οριστικά και πλέον θα πρέπει να περιμένουμε τι πρόοδος θα γίνει μέχρι και τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου....

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου