Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η σιωπηρή πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζητά συμφωνία - Οι τέσσερις παραδοχές...!!!


Μπορεί όλοι οι προβολείς να έχουν πέσει πάνω στους «53+» -και σωστά γιατί από τη στάση των βουλευτών τους θα κριθεί εν πολλοίς η βιωσιμότητα του κυβερνητικού σκάφους 

- αλλά δεν είναι οι μόνοι που τραβούν από το… μανίκι την κυβέρνηση.
Υπάρχουν και εκείνοι, περισσότεροι σίγουρα αλλά μάλλον …αθόρυβοι, που αγωνιούν για το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Γιατί παρακολουθούν -όπως έλεγαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο newpost.gr.- τους οικονομικούς- κοινωνικούς δείκτες (π.χ. τραπεζικές καταθέσεις αλλά και ποσοστό ανεργίας) να επιδεινώνονται το τελευταίο δίμηνο,
απόρροια προφανώς της στασιμότητας στη διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό και, παράλληλα με το αίτημά τους να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, ζητούν από την κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά και να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στο εξωτερικό για την ικανοποίηση του στόχου.
Η ομάδα αυτή των βουλευτών δεν έχει αμφιβολία ότι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι υπέρ του να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στην άνοιξη. Ότι αποκρούει σθεναρά αντιλήψεις που θέλουν την κυβέρνηση να καταθέτει τη λαϊκή εντολή και να παραδίδει τα ηνία της χώρας στον… Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τούτο όμως σημαίνει ότι είναι η ώρα για μερικές παραδοχές, έλεγε στο newpost.gr. βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που προβληματίζεται για την αμφίσημη, όπως υποστηρίζει, πορεία του τελευταίου διαστήματος.
Παραδοχή πρώτη: Καλή είναι η πολιτική διαπραγμάτευση -θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο και σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας απέναντί τους κορυφαίους των θεσμών- αλλά η εμπειρία από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχει δείξει ότι δεν αρκεί. Ή, μάλλον για την ακρίβεια, ότι η…λεωφόρος για την επίλυση των εκκρεμοτήτων λέγεται «διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια». Είτε αρέσει αυτό στην ελληνική πλευρά είτε όχι. 
Παραδοχή δεύτερη: Οι λαλίστατοι (αλλά άσχετοι με τη διαπραγμάτευση) υπουργοί και βουλευτές πρέπει να σιωπήσουν και να αφήσουν όλη τη δουλειά στο τρίγωνο, Τσίπρας –Τσακαλώτος –Χουλιαράκης.
Παραδοχή τρίτη: Οι δηλώσεις, που θυμίζουν περισσότερο λόγο από προεκλογικό μπαλκόνι, δεν βοηθούν τη στιγμή αυτή. Τα κηρύγματα του τύπου, ‘η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω σε θέματα αρχών’, δεν στέλνουν καλό μήνυμα στο εξωτερικό.
Παραδοχή τέταρτη και η πιο …δύσπεπτη: Η χώρα προσεγγίζει το «αμήν» και πάλι. Η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού, κάτι που δεν έγινε όμως. (Για την κυβέρνηση υπεύθυνοι είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις τυφλές επιδιώξεις του αλλά και οι αντικρουόμενες επιδιώξεις Ταμείου και Βερολίνου).
Το ισοζύγιο, «παίρνω –δίνω» δεν θα κριθεί στα θέματα της αξιολόγησης. Τώρα είναι η ώρα του συμβιβασμού και η ικανοποίηση όλων περίπου, των αιτημάτων των θεσμών.  Αυτό που θα περιμένει η κυβέρνηση, αλλά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτά θα είναι και τα κέρδη της στο «παίρνω –δίνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου