Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Το ΔΝΤ απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία για τα εργασιακά...!!!

Nέα παράταση στο σήριαλ της αξιολόγησης έδωσε η χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, με «συνήθη δράστη» το ΔΝΤ 

και με σημείο εμπλοκής τις επίμονες, σκληρές απαιτήσεις του Ταμείου για τα εργασιακά.
Κόντρα στο κλίμα των τελευταίων δύο 24ώρων που έφερε την τεχνική συμφωνία προ των πυλών, το ΔΝΤ προσήλθε στην συνάντηση του EWG βάζοντας στο τραπέζι επιτακτικά τα αιτήματα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ – αιτήματα, που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.

Το παρασκήνιο της εμπλοκής
Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, έως εκείνη την ώρα η φόρμουλα που είχε βρεθεί για τα εργασιακά στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ήταν η διατήρηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 5%, η κατάργηση της προέγκρισής τους, η μη επαναφορά του λοκ άουτ και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, δηλαδή μετά το 2018.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, ο λόγος που η ελληνική πλευρά δεν επέμεινε σε άμεση αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά ήταν η αναζήτηση διαπραγματευτικής ισορροπίας προκειμένου να κερδηθεί παράλληλα και η διατήρηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 5%.
Τι ζητά το ΔΝΤ για απολύσεις – λοκ άουτ
Ωστόσο το ΔΝΤ, κατά την προσφιλή πρακτική του, προσήλθε στον τελικό γύρο των συνομιλιών ανεβάζοντας τον πήχη κατακόρυφα και απαιτώντας αφ΄ενός αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% και αφ΄ετέρου επαναφορά του λοκ άουτ – θέματα, που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.
«Σχεδόν το περιμέναμε. Είναι το ίδιο έργο που βλέπουμε ξανά και ξανά: Το Ταμείο έρχεται την ύστατη ώρα, ως πυρπολητής, και βάζει στο τραπέζι το ανέφικτο», ήταν χθες το βράδυ το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικής πηγής.
Ως συνέπεια της νέας «εφόδου» του ΔΝΤ η πολύωρη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup έληξε χωρίς να ληφθεί απόφαση  για άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα και το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας τίθεται εκ νέου υπό αίρεση.
Πετούν το «μπαλάκι» στην Αθήνα
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε το EuroWorkingGroup ήταν ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό, επί της ουσίας ωστόσο οι δανειστές πέταξαν ξανά το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά ζητώντας της να καταθέσει αντιπροτάσεις για το ανοιχτό θέμα των εργασιακών.
Κατά τις ίδιες πηγές τα υπόλοιπα θέματα – φορολογικό και ασφαλιστικό – έχουν κλείσει πλήρως, ωστόσο τα περιθώρια συγκερασμού των θέσεων Αθήνας και ΔΝΤ στα εργασιακά δείχνουν περιορισμένα.
Συνάντηση Τσίπρα με τον Γενικό Διευθυντή του ILO
Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν υπαναχωρήσεις σε θέματα αρχών στα εργασιακά, και είναι χαρακτηριστικό ότι το Μαξίμου απάντησε στην ακαμψία του ΔΝΤ ανακοινώνοντας συνάντηση, σήμερα το μεσημέρι, του πρωθυπουργού με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ.
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν με νόημα στην χθεσινη ανακοίνωση των διεθνών συνδικάτων - Διεθνής Ένωση Συνδικάτων (ITUC) και η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) -που κατήγγειλαν «απαράδεκτη επίθεση» του ΔΝΤ στα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων.
Οι δύο διεθνείς ενώσεις καλούν το ΔΝΤ να πάψει να επιμένει στην περαιτέρω περικοπή συντάξεων και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου τους».

tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου