Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Β.Σόιμπλε: «'Η Ενωση πολλών ταχυτήτων ή διάλυση της ΕΕ»...!!!

Λίγες ώρες πριν την ιστορική Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στη Ρώμη για τα 60χρονα από την ίδρυση της Ένωσης (τότε ΕΚΑΧ), 
 
 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έριξε «μολότοφ», επιμένοντας στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αλλιώς όπως είπε δεν μένουν και πολλές επιλογές...
 
Συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε πλέον υπέρ μιας πιο χαλαρής «διακυβέρνησης πολλών ταχυτήτων» στην Ε.Ε., όπως δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times.
 
«Η ιδέα της ομοσπονδίας δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να πραγματωθεί», σημείωσε ο Σόιμπλε στις δηλώσεις του στους FT, αναγνωρίζοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τη στενότερη ολοκλήρωσή της.
 
«Πρέπει λοιπόν να βελτιώσουμε (...) τις διακυβερνητικές μας μεθόδους. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι πάντοτε καλύτερη από το τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Παράλληλα, ο Σόιμπλε απάντησε εμμέσως, αλλά με σκληρό τρόπο στον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε μιλήσει για περισσότερες επενδύσεις και λιγότερη λιτότητα στην Ένωση, κόντρα στο δόγμα Μέρκελ-Σόιμπλε.
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε κάθε ενδεχόμενο η Γερμανία να αντιδράσει στις λαϊκιστικές επιθέσεις εναντίον της Ε.Ε. αυξάνοντας τις συνεισφορές της στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, εξηγώντας ότι «πρέπει να μιλάμε για τα πράγματα με τη σωστή σειρά.
 
Πρώτον, χρειάζεται να επιτυγχάνονται περισσότερα με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της Ε.Ε.».
 
Να θυμίσουμε ότι , ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται, στην ιταλική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας ήδη διατυπώσει το στίγμα των θέσεών του γύρω από το σαφές δίλημμα: "Ή θα επαναδιεκδικήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο, ή θα αναπαράγουμε διαιρέσεις".  
 
Για την ελληνική πλευρά η απάντηση είναι προφανής. "Η Ελλάδα επιλέγει και θέλει να δουλέψει για την πρώτη εκδοχή", όπως υπογράμμισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη χτεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής.  
 
Ο κ. Τσίπρας έχει προσδιορίσει τη στιγμή ως κρίσιμη και ευαίσθητη, "αφού βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις τόσο για το μέλλον των χωρών μας, όσο και της Ευρώπης συνολικά". Μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη "θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επανακτήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο". Όπως έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός τόσο από τη χθεσινή συνάντησή του, όσο και από όλες τις επαφές του με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα, οι παρεμβάσεις του αναμένεται να τοποθετηθούν εναντίον "της εγκατάλειψης του κοινωνικού συμβολαίου" και της "ατυχούς διαχείρισης" της οικονομικής κρίσης. Και υπέρ της αντιμετώπισης τους με την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης. Τόσο ως προς το οικονομικό πρόβλημα όσο και από τις μείζονες και ολοένα εντεινόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση τα τελευταία χρόνια, της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, της ανόδου της ρατσιστικής ρητορικής και της τρομοκρατίας.  
 
Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει προσθήκες στο κείμενο, οι οποίες θα τονίζουν περισσότερο την ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε, θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί έναν από τους στόχους της, να τονιστεί η ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θεωρεί δε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων "θα διαμορφωθεί ένα κείμενο το οποίο θα μπορεί να έχει το τελικό consensus εκ μέρους όλων των κρατών-μελών". 
 
 
Αναφορικά δε με το ζήτημα της πορείας της ΕΕ εφεξής, ο πρωθυπουργός έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις για την Ευρώπη των "πολλαπλών επιλογών, μιας Ευρώπης των "πολλών ταχυτήτων", μια Ευρώπη της ενισχυμένης συνεργασίας, αντί των αποκλεισμών. Θέση της Αθήνας είναι να προσφέρεται η δυνατότητα σε "αυτούς που θέλουν περισσότερα να κάνουν περισσότερα", αλλά αυτό να γίνεται μέσα στο πλαίσιο των ισχύουσων συνθηκών (συνθήκη της  ) και με βάση το σημερινό επίπεδο ενισχυμένης συνεργασίας (δηλαδή την Ευρωζώνη και τη Σένγκεν). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου