Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

«Η αξιολόγηση θα κλείσει»: Ολα τα ορόσημα που έθεσε και έχασε η κυβέρνηση...!!!

Σε ναυάγιο κατέληξε και το χθεσινό Eurogroup, με δανειστές και Ελλάδα να επιβεβαιώνουν το χάσμα που υπάρχει προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε καίρια ζητήματα,  

όπως είναι το φορολογικό, τα εργασιακά και οι συντάξεις.
Και ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνιζε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση -διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι θα έχει τελειώσει έως τότε όλη η δουλειά- κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έσπευδαν να δηλώσουν ότι ως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική κυβερνητικών στελεχών που θέτουν διαρκώς ορόσημα, τα οποία και χάνουν. Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, αλλά και διεθνείς παράγοντες, ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει πριν η Ευρώπη μπει στον κρίσιμο κύκλο των εκλογικών αναμετρήσεων, πέφτουν στο κενό.
Από την πλευρά τους, πάντως, στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν να θέτουν ορόσημα και να τα χάνουν ήδη από από τον ανασχηματισμό του περσινού Νοεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός έθετε υψηλά τον πήχη και μίλαγε ακόμα και για έναρξη των συζητήσεων για το χρέος μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τo skai.gr κατέγραψε όλα τα ορόσημα που έθεσε και έχασε η κυβέρνηση από τότε και τα παραθέτει με τις χαρακτηριστικές δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης.
6 Νοεμβρίου 2016
«Κλείνουμε λοιπόν έγκαιρα και χωρίς εκπτώσεις, αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες τη δεύτερη αξιολόγηση. Ξεκινά στην ώρα της στο Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος», δήλωνε ο πρωθυπουργός.

Έκτοτε μεσολάβησε μια Σύνοδος Κορυφής και συνεχίστηκαν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ χάθηκε και το πρώτο Eurogroup του 2017, καθώς διαπιστώθηκε μηδενική πρόοδος σε όλα τα ζητήματα-αγκάθια. Παρά την άσχημη κατάληξη, το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του Αλέξη Τσίπρα συνέχιζε να είναι αισιόδοξο.
1 Φεβρουαρίου 2017
«Η αξιολόγηση θα κλείσει και το κυριότερο θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών», υποστήριζε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για την περίοδο που η κυβέρνηση υιοθετούσε το νέο αφήγημα «ούτε ένα ευρώ λιτότητας».

14 Φεβρουαρίου 2017
«Η σταθερή θέση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται, ούτε θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας επιβεβαιώνεται πλήρως», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τη δήλωση του Μαξίμου για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επισκίασε γρήγορα η αφωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και οι σοβαρές διαφωνίες που αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά με την πολυήμερη παραμονή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Λίγες μέρες μετά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπαγε τη σιωπή του και εμφανιζόταν αισιόδοξος για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα πάρει η κυβέρνηση.
23 Φεβρουαρίου 2017
«Δηλαδή, αν είναι ένα πακέτο 1 δισ. ευρώ που θα περιορίζει τη ζήτηση, θα υπάρχουν και 1 δισ. μέτρα θετικά», σχολίαζε ο υπουργός Οικονομικών.

Το πακέτο δεν έκλεισε ποτέ και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30 ή 40% δεν συμφωνήθηκε, αλλά ο πρωθυπουργός ακόμα και πριν από λίγες ημέρες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρωθυπουργό, προέβλεπε τεχνική συμφωνία στο Eurogroup που διεξήχθη χθες Δευτέρα.
3 Μαρτίου 2017
«Είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου», σημείωνε ο κ. Τσίπρας.


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου