Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Θέλουν χαριστική βολή στην «αριστερή ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ – Σημειωτόν η διαπραγμάτευση – Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση...!!!


Τέταρτη μέρα της παρουσίας των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση φαίνεται να βαδίζει σημειωτόν.  

Προς το παρόν, τα μόνα σημεία όπου διαφαίνεται πρόοδος είναι εκεί που κάνει πίσω η κυβέρνηση. Ωστόσο, το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι πολιτικό όχι τεχνικό. Γιατί ο δανειστές απαιτούν ένα μείγμα φορολογικής (κατά κύριο λόγο) πολιτικής που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τις ιδεολογικές αντιλήψεις της Αριστεράς. Επιδιώκουν, δηλαδή, να δώσουν  τη χαριστική βολή στην «αριστερή ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι απαιτήσεις των δανειστών φέρνουν την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, μιας και, από την μια μεριά, πιέζεται από την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που φέρνει η συνέχιση της αβεβαιότητας, και από την άλλη, καλείται να υιοθετήσει μέτρα που υπονομεύουν το πολιτικό αφήγημά της.

Σημειωτόν…

Τα συνεχή ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν φαίνεται να αποδίδουν προς το παρόν καρπούς. Στην  πραγματικότητα, τα θέματα στα οποία καταγράφονται συγκλίσεις είναι μόνο εκείνα στα οποία υποχωρεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα είναι κοινός τόπος ότι  ο λογαριασμός των μέτρων θα είναι γύρω στο 2% του ΑΕΠ (μάλλον λίγο πιο κάτω), θα περικοπεί το αφορολόγητο και η προσωπική διαφορά στις συνάξεις, καθώς και ότι θα αποσαφηνιστούν τα  «διαρθρωτικά μέτρα» που θα ληφθούν στην αγορά Ενέργειας αν δεν αποδώσουν οι δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ.
Οι δυσκολίες όμως στη διαπραγμάτευση επ’ ουδενί κλονίζουν τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η τελική συμφωνία όχι απλώς είναι σίγουρη, αλλά θα επέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά στο newpost: «Η συμφωνία θα κλείσει σε πείσμα όσων, όπως ο κ. Μητσοτάκης, θέλουν το αντίθετο».
Ο αξιωματούχος υπενθύμισε τη δήλωση Τσακαλώτου «δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα». Επομένως, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αξιωματούχο, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ανακοινώσεις για συμφωνίες στα επιμέρους θέματα.
Οι δανειστές πάντως εμφανίζονται πολύ πιο απαισιόδοξοι στις εκτιμήσεις τους, επισημαίνοντας την ισχνή πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Άλλο μείγμα πολιτικής

Αυτή τη στιγμή το μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ο χαρακτήρας των αντισταθμιστικών μέτρων και το μείγμα πολιτικής που θα προσδιορίσει. Η κυβέρνηση θέλει μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ σε Ενέργεια και τρόφιμα, καθώς και προνοιακές παροχές, όπως η επιδότηση ενοικίου. Από την άλλη, οι δανειστές θέλουν μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις καθώς κι ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται η έκφραση που χρησιμοποίησε για τα αντισταθμιστικά  ο Ντάισελμπλουμ: growth enhancing (που διευκολύνουν την ανάπτυξη). Στο πολιτικό λεξιλόγιο των ισχυρών της ΕΕ το βασικό μέτρο που «διευκολύνει την ανάπτυξη» δεν είναι άλλο από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Τα αντισταθμιστικά που θέλουν οι δανειστές προκαλούν προβλήματα στην κυβέρνηση σε δύο πεδία. Πρώτον, βρίσκονται στο  αντιίποδα των ιδεολογικών αντιλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ που ευνοούν την αναδιανομή εισοδήματος δια της φορολογίας, καθώς και την προώθηση της ανάπτυξη δια της τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης. Πώς μπορεί να δικαιολογήσει η κυβέρνηση μια φορολογική πολιτική που αντιστρατεύεται σε θεμελιώδεις ιδεολογικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεύτερον, οι απαιτήσεις των δανειστών, αν υλοποιηθούν, υπονομεύουν την πολιτική-εκλογική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος που συνοψίζεται στο μότο «ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα των φτωχών». Βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών ιθυνόντων είναι ότι μπορεί να εφαρμόζουν το Μνημόνιο, αλλά προσπαθούν, όσο το δυνατόν, να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Πώς όμως συνάδει η προστασία των αδύναμων οικονομικά με τη μεταφορά φορολογικών βαρών από τη μεσαία και ανώτερη τάξεις στην κατώτερη; Η εύνοια προς τους αποκλεισμένους δεν αρκεί για να συντηρήσει τις κοινωνικές συμμαχίες που έχει ανάγκη ένα κόμμα εξουσίας.
Στο ζήτημα της αντισταθμιστικών, θα πρέπει να προστεθεί και αυτό ης ΔΕΗ. Οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για την πώληση παραγωγικών δυνάμεων της επιχείρησης. Για την πώληση παγίων της ΔΕΗ, ο Πάνος Σκουρλέτης φέρεται να έχει πει (χωρίς να διαψευστεί) ότι «μπορεί να μας ρίξει από την κυβέρνηση».

Η οικονομία πιέζει

Οι δυσκολίες της κυβέρνησης οξύνονται από την επιδείνωση της οικονομίας. Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής πλευράς και το οικονομικό επιτελείομ το ξέρει. Το τρίπτυχο εκροή καταθέσεων-αύξηση «κόκκινων» δανείων –επενδυτική άπνοια απειλεί τις καλές επιδόσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Κατά συνέπεια, ο χρόνος είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος των δανειστών. Γι΄αυτό άλλωστε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν διαρκώς ότι «δεν έχουμε πίεση χρόνου». Ο χρόνος πιέζει μόνο την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου