Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση και η ανησυχία των βουλευτών...!!!

Στον πιο σκληρό τους πυρήνα εισέρχονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας και θεσμών, με στόχο να ολοκληρωθεί η περίφημη τεχνική συμφωνία στο Εurogroup της 20ής Μαρτίου, 

που εκ των πραγμάτων θα έχει επώδυνες επιπτώσεις για την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός και η ομάδα διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρέθηκαν σε κλειστή σύσκεψη το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπου και αποφασίστηκε η διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσουν τις μέρες που απομένουν μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, την επόμενη Δευτέρα.

Ο χρόνος πιέζει πλέον αφόρητα. Και όπως αναφέρει πηγή της κυβέρνησης στο iefimerida «σκοπός μας είναι να λυθούν μέχρι τις 20 Μάρτη τα δύο πρώτα κεφάλαια που είναι το SLA και τα μέτρα-αντίμετρα», ώστε αμέσως μετά να ανοίξουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η συζήτηση για τα πλεονάσματα «για να πάμε σε συνολική συμφωνία». Και να γίνει το βήμα για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πυρετός διεργασιών σε όλα τα επίπεδα
Στο πλαίσιο αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις θα ενταθούν σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, ώστε να λειανθούν οι γωνίες και τα δυο στρατόπεδα να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα.

Πηγές καλά ενημερωμένες μιλούν στο iefimerida και προιδεάζουν για: ανταλλαγή στοιχείων με emails, τηλεδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν αλλά και για πολιτική διαπραγμάτευση την οποία θα επιδιώξουν ο πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους αντίστοιχα. Προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση σε μια μακρόσυρτη διαδικασία που αν συνεχιστεί, εκτιμούν ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.
Επιπλέον, αν όλα κυλήσουν ομαλά, κανείς δεν αποκλείει -πριν το eurogroup- να υπάρξει συνάντηση σε υψηλότερο επίπεδο ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (Τσακαλώτος, Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Τόμσεν, Κερέ, Ρέγκλινγκ).

Εργασιακά - μέτρα και αντίμετρα
Τα δύο θέματα που χαρακτηρίζονται «αγκάθια» από τους κυβερνητικούς είναι τα εργασιακά και η φύση των αντιμέτρων.

Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση επιμένει στη στήριξη των χαμηλότερων κοινωνικών ομάδων, την ώρα που το Ταμείο επιμένει τα μέτρα να είναι προσανατολισμένα στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων.
Όσο για το σκέλος των εργασιακών- θέμα που δεν επιλύεται σε τεχνικό επίπεδο-αναμένεται να εμπλακεί στην όλη διαδικασία το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Εξ’ αυτού του λόγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μόλις χθες έκανε λόγο για «παράλογες απαιτήσεις» που είναι εκτός ευρωπαικού μοντέλου.
Ανησυχία στους βουλευτές
Από το Μαξίμου έχουν επίγνωση ότι διολισθαίνουν σε υποχωρήσεις έναντι των σκληρών απαιτήσεων που αξιώνουν οι δανειστές.

Και για το λόγο αυτό επιμένουν ώστε η φύση των αντίμετρων να είναι κατά το δυνατόν για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων που σε συνδυασμό με μία «συνολική συμφωνία» θα μετριάσει για εκείνους το πολιτικό κόστος, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τους βουλευτές κατά την ψηφοφορία.
Τέλος, δεν αποκλείεται εντός εβδομάδας-και εφόσον υπάρξει κάτι χειροπιαστό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ενημερώσει τους βουλευτές που κάθονται σε...αναμμένα κάρβουνα.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου