Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Στο ναρκοπέδιο της Αξιολόγησης…,η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο...!!!…

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                       
Η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει μονίμως το ζητούμενο και διαρκώς ο επιδιωκόμενος στόχος για την κυβέρνηση. 

Παρά τις επαναλαμβανόμενες διαψεύσεις κορυφαίων επιτελών για την ολοκλήρωσή της, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να μην χάνει την ψυχραιμία του, έστω κι αν οι απαιτήσεις των δανειστών αυξάνονται και πληθύνονται από την μία αναβληθείσα αξιολόγηση στην επόμενη. Ωστόσο, το όλον σίριαλ μοιάζει εν πολλοίς με την Σισύφεια τιμωρία για σύμπασα την ελληνική κοινωνία, οι αντοχές της οποίας εξαντλούνται όσο ο καιρός περνά ατελέσφορα…

    
Σ αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση εκφράζει για μια εισέτι φορά την εκπεφρασμένη βούληση – εκτίμηση για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20 Μαρτίου, έχοντας όμως και την ταυτόσημη προς τούτο θεώρηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές :

-         «Βρισκόμαστε στη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο. Πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης του Μάρτη», είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
-         «Αυτή τη στιγμή ο καθένας στη διαπραγμάτευση θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό» υποστήριξε ακόμη και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν.
     
Παρά την αισιόδοξη εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, η επόμενη εβδομάδα θα κρίνει κατά πολύ την έκβαση της συμφωνίας κι αν ο χρόνος επαρκεί για να λειανθούν και εν τέλει να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών, μέχρι και το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Ο υπολογισμός της δημοσιονομικής «τρύπας» από το 2018 και μετά, παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα-μαμούθ που έχουν συμφωνηθεί, - και θα επικυρώσει στον επόμενο μήνα η Eurostat - , είναι θέμα κομβικής σημασίας για τους Θεσμούς πριν από την όποια επιδιωκόμενη συμφωνία.
    
Επιπλέον, δε, αναφορικά με το χρέος…, «Φρένο» στις προσδοκίες  έβαλε χθες ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνοντας πως το Eurogroup προτίθεται να εφαρμόσει πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα (για την ελάφρυνση του χρέους) μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή, ο επίτροπος Οικονομικών ανέφερε πως τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμοστούν εάν από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018, προκύπτει ότι είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, εάν υπάρχει θετική αξιολόγηση στην υλοποίηση του προγράμματος, από το Eurogroup.
    
Πέραν επίσης, της όποιας συμφωνίας σε επίπεδο Θεσμών, η κυβέρνηση καλείται να διαπραγματευτεί και στα εσωτερικά της μέτωπα, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε εκείνο της κοινοβουλευτικής της ομάδας, πριν από την όποια απόπειρα ψήφισης νέων επώδυνων αλλαγών στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, αν αυτές κριθούν αναγκαίες από τους δανειστές.  

                          Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο
   
 Όποια κι αν είναι η από τούδε και στο εξής εξέλιξη, - έστω και με αναβολή της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης πέραν του Eurogroup  της 20ης Μαρτίου - , ένα είναι κοινά αποδεκτό : Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο μέχρι και το Φθινόπωρο, και συγκεκριμένα μέχρι και τις γερμανικές εκλογές, οι οποίες θα κρίνουν και την παραμονή ή όχι της Αγκέλα Μέρκελ στην Καγκελαρία και την συνεπαγόμενη συνέχιση ή μη της οικονομικής πολιτικής λιτότητας στην ζώνη του Ευρώ…   

   Και συγκεκριμένα :
-         Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ…, η οποία θα οδηγήσει σε δανεισμό τις ελληνικές τράπεζες και σε τόνωση της εσωτερικής καταναλωτικής ζήτησης : Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι…, μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Δεν είναι διόλου τυχαίο, πως εδώ και αρκετές ημέρες γίνεται ευρέως λόγος, - σε Αθήνα, Βρυξέλλες και λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - ,για την ανάγκη να μπει η Ελλάδα τώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ότι χωρίς αυτό θα είναι αδύνατον να επιστρέψει στις αγορές. Ας δούμε τι είναι αυτή η περιβόητη ποσοτική χαλάρωση : χαλάρωση (Quantitative easing - QE) ονομάζεται η νομισματική πολιτική κατά την οποία μια κεντρική τράπεζα δημιουργεί χρήμα αγοράζοντας χρεόγραφα, όπως κρατικά ομόλογα. Σκοπός αυτού του νομισματικού εργαλείου είναι η αύξηση της κατανάλωσης του ιδιωτικού τομέα και η ελεγχόμενη αύξηση του πληθωρισμού… Με απλά λόγια πρόκειται για δημιουργία χρήματος, το οποίο εισρέει στην αγορά της υπό ένταξη χώρας και με αυτό τον τρόπο τονώνεται η κατανάλωση. Πρόκειται δηλαδή για παροχή ρευστότητας στην αγορά χωρίς όμως δανεισμό και έξτρα χρέη.
-         Άνοιγμα της ομπρέλας κοινωνικής πολιτικής…, Μέσω της Ποσοτικής Χαλάρωσης, - πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου - , η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει και να βγει η χώρα στις αγορές. Ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί η ευκαιρία για πλήρη ανάπτυξη του κοινωνικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το περιβόητο παράλληλο. Επί τούτου, είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο briefing , «το βασικό μήνυμα έχει δοθεί και είναι η επαναφορά της σταθερότητας, το οριστικό τέλος των κινδυνολογικών και καταστροφικών σεναρίων και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία»….
-         Εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας…, Είναι κοινή πεποίθηση του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, ότι…, τελειώνει η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη. Προς τούτο, κατατείνουν και δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου : «Η κ. Μέρκελ αποχαιρετά αθόρυβα τη λιτότητα», ήταν η διαπίστωση της Welt, με την προσθήκη ότι «η γερμανική κυριαρχία στην Ευρωζώνη αποτελεί παρελθόν, (άλλωστε) η καγκελάριος διστάζει να πάρει το ρίσκο σκληρών όρων λιτότητας για την Αθήνα, κυρίως λόγω της Γαλλίας», σημειώνεται στη σχετική ανάλυση.

Τούτων όλων δοθέντων, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, πιστεύουν στην θεωρία : «’όπως…, όπως να περάσουμε τον κάβο μέχρι και τις γερμανικές εκλογές».!
     
Εύκολα συνάγεται το πολιτικό συμπέρασμα, πως η κυβέρνηση των Αθηνών αναμφίβολα κέρδισε μια πίστωση χρόνου κι ένα ευρύ περιθώριο πολιτικών ελιγμών στην εσωτερική πολιτική σκηνή μέχρι και τις κάλπες της Γερμανίας το προσεχές Φθινόπωρο. Μέσα σ αυτό το χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τακτοποιήσει τα του κομματικού του οίκου…, να στρώσει το χαλί για την δημιουργία της ευρύτερης κεντροαριστεράς με κορμό πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ…, και να προετοιμαστεί για τις εθνικές εκλογές, οποτεδήποτε κι αν αυτές ήθελε προκύψουν…  Είναι σαφές, πως το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί σε μια προσέγγιση με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία της ευρύτερης κεντροαριστεράς με κορμό πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ. Σ αυτήν την προσπάθεια σιγοντάρουν και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές με πρωταγωνιστές τον ιταλό Τζιάννι Πιτέλα και τον γερμανό με αξιώσεις διεκδικητή της καγκελαρίας, Μάρτιν Σουλτς…
    
 Το παρόν Ρεπορτάζ - Ανάλυση δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο , 4 Μαρτίου 2017...
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
                                                            




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου