Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΡΡΗΤΟ: Ο Ερντογάν μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια σύρραξη...!!!

ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΔΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ


 

Μπορεί η Τουρκία να θεωρείται «φίλη και σύμμαχος χώρα» για την Δύση, αυτό το εφεύρημα όμως έχει μείνει πλέον μόνο στα χαρτιά, μετά και την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αμερικανικές υπηρεσίες όχι μόνον έχουν διακόψει τις σχέσεις με τις τουρκικές, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει ευθεία συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με «ανατολικές», αναφορικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία.


Σε αυτή την ανατροπή συνετέλεσε και η ρητορική Ερντογάν μετά το πραξικόπημα όπου και κατηγόρησε την υπηρεσία πληροφοριών του τουρκικού στρατού για συνεργασία με «ξένες δυνάμεις». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση διακοπή και ανταλλαγή πληροφοριών με τις αντίστοιχες δυτικές υπηρεσίες ώστε οι τελευταίες να μην κατηγορηθούν για συμμετοχή στο πραξικόπημα!


Σύμφωνα λοιπόν με απόρρητη μελέτη δυτικής υπηρεσίας, το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος θεωρείται «σημείο μηδέν» που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνον.


Τα δύο σενάρια


Σύμφωνα με την έκθεση, τα σενάρια για το άμεσο μέλλον είναι απόλυτα συνυφασμένα με το δημοψήφισμά και το αποτέλεσμα του.


  1. Νίκη του Ερντογάν.


Σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν γίνεται και θεσμικά ο απόλυτος κυρίαρχος της Τουρκίας αποκτώντας υπερεξουσίες. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές των υπηρεσιών, θα οδηγήσει την τουρκία σε εσωστρέφεια αφού ο Ερντογάν δεν θα έχει κανέναν λόγο να συγκρουστεί με την διεθνή κοινότητα για οποιοδήποτε θέμα και να ρισκάρει την εξουσία που θα έχει αποκτήσει. Δηλαδή οι απειλές και οι προκλήσεις θα παραμείνουν σε επίπεδο ρητορικής, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρυσμα. Πρακτικά o Ερντογάν δεν θα δώσει καμμία αφορμή για να μπλεχτούν οι ξένοι στα πόδια του, αφού θα έχει επιτύχει τον σκοπό του.


Στο εσωτερικό της Τουρκίας όμως, ενδεχόμενη νίκη του Ερντογάν θα οδηγήσει σε ολική εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων, κυρίως σε θεσμικό επίπεδο. Θεωρείται δεδομένο ότι με τις υπερεξουσίες που θα έχει αποκτήσει, θα προβεί σε συνολική εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού συνθλίβοντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας των εξουσιών, ως αυτές ορίζονται από τις δημοκρατικές δομές. Επίσης είναι διάχυτος ο φόβος για «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον των Κούρδων της Τουρκίας που θα αποκτήσει διαστάσεις εθνοκάθαρσης και όχι μόνον πολιτιστικής εξάλειψης.


Εκεί θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η τουρκική αντιπολίτευση να ζητήσει ακόμα και την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να διασωθούν οι υφιστάμενες κεμαλικές δομές που ήδη έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα. Δεν θεωρείται όμως πιθανό το σενάριο νέου πραξικοπήματος και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αναχαιτιστεί ο Ερντογάν. Επίσης σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ξένες δυνάμεις είναι εξαιρετικά απρόθυμες να έλθουν σε οποιαδήποτε συνεννόηση με την τουρκική αντιπολίτευση, αφού θεσμικά δεν μπορούν να πιέσουν για «ανατροπή», ούτε όμως θα το επιθυμούν εφ’ όσον ο Ερντογάν θα έχει σταματήσει να προκαλεί την διεθνή κοινότητα, αφαιρώντας έτσι κάθε επιχείρημα για έξωθεν παρέμβαση.


2. Ήττα του Ερντογάν


Η περίπτωση ήττας του Ερντογάν είναι η πλέον ανησυχητική σύμφωνα με τους αναλυτές. Σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα, θα ενεργοποιηθούν άμεσα τα αντανακλαστικά της Κεμαλικής αντιπολίτευσης που θα οξύνει την ρητορική περί «προδοσίας» του Ερντογάν και θα ζητά την καθαίρεση του.


Μετά το πραξικόπημα, το μοναδικό επιχείρημα αμφισβήτησης του Ερντογάν από την αντιπολίτευση είναι αυτό της «εθνικής προδοσίας» διότι ο Ερντογάν ανέχτηκε την ανάπτυξη των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, που ως προέκταση της Frontex αναγνωρίζουν τα Ελληνικά θαλάσσια σύνορα όπως τα ορίζει η Ελλάδα ως κράτος -μέλος της ΕΕ. Δηλαδή, οι 17 γκρίζες ζώνες που διεκδικούσε η τουρκία και είχε αποδεχθεί το ΝΑΤΟ με την επαίσχυντη συμφωνία Σημίτι, ακυρώθηκαν πλήρως. Και η συμμαχία αναγνωρίζει την κατάσταση στο Αιγαίο, όπως την ορίζει η Ελλάδα.


Επίσης με την συμφωνία καταργήθηκε οριστικά η διαβόητη «νέα δομή του ΝΑΤΟ» που είχε δεχθεί η κυβέρνηση Σημίτη με αποτέλεσμα τα τουρκικά πλοία να εισέρχονται ως «νατοϊκά» και να φτάνουν μέχρι το Σούνιο! Η νέα συμφωνία απαγορεύει στα τουρκικά πλοία να εισέρχονται για οποιονδήποτε λόγο στα Ελληνικά χωρικά ύδατα έστω και ως «νατοϊκά», γεγονός που συνιστά «εθνική ήττα» για την Τουρκία με υπογραφή του Ερντογάν. Η αντιπολίτευση υπενθυμίζει συνεχώς ότι η «νέα δομή» του 1997, ήταν επιτυχία της τότε Κεμαλικής κυβέρνησης και τώρα απεμπολήθηκε.


Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις λοιπόν, είναι έκδηλος ο φόβος των δυτικών ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει ευθεία πρόκληση, στρατιωτική πρόκληση, ούτως ώστε να διώξει από πάνω του την ρετσινιά του «προδότη» και να συσπειρώσει γύρω του την πλειοψηφία των Τούρκων. Γνωρίζοντας την ψυχοσύνθεση του Ερντογάν, οι αναλυτές φοβούνται ότι αυτό θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και προεκτάσεις, με ευθεία εμπλοκή του τουρκικού στρατού σε πολλά μέτωπα. Γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη, με την Τουρκία να χάνει την νατοϊκή ομπρέλα, γεγονός που αναμένεται να εκμεταλλευτεί και το Ιράν, το οποίο έχει ήδη εκπονήσει στρατιωτικό σχέδιο εμπλοκής αλλά και παρέμβασης στα εσωτερικά της τουρκίας θέτοντας θέμα Κουρδιστάν και ενεργοποιώντας τους Αλεβίτες οι οποίοι συνεργάζονται ανοιχτά πλέον με την Χεζμπολά στα μέτωπα της Συρίας. Ήδη η αμερικάνικη πλευρά, στο πιο υψηλό επίπεδο έχει καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο στρατιωτικό εταίρο στους αμερικάνικους σχεδιασμούς για την περιοχή, ενώ η αναφορά της Αμερικανίδας Υφυπουργού ενέργειας στον αγωγό East Med έχει εξοργίσει την τουρκική κυβέρνηση, αφού αφήνει την τουρκία εκτός του δρόμου των νέων κοιτασμάτων του φυσικού αερίου σε Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο.


Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η επιλογή του Ερντογάν να εξάγει την εσωτερική διαμάχη αναφορικά με το δημοψήφισμα, συμπαρασύρει την άμεση εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στο αποτέλεσμα του.

 

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου