Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ημερομηνία-ορόσημο για συμφωνία... !!!

Αναμένοντας τους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα από μέρα σε μέρα, το νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της...
δεύτερης αξιολόγησης 

σε τεχνικό επίπεδο είναι αυτή τη φορά η άτυπη σύνοδος της ευρωζώνης της 7ης Απριλίου στη Βαλέτα της Μάλτας. Αν μέχρι τότε δε μπορέσει να κλείσει η τεχνική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ακολουθεί η σύνοδος της 22ας Μαΐου.

Οι επαφές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των δανειστών ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες (Brussels Group) χωρίς να μπορέσουν οι δύο πλευρές να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.


Μα τα εργασιακά και την τύχη της ΔΕΗ να μην έχουν καθοριστεί ακόμα φαίνεται ότι έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος στο δημοσιονομικό.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018 έχουν μπει σε δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε επίτευξη συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των συντάξεων.

Για τη μείωση του αφορολόγητου έχει ήδη επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων.

Σε αγκάθι για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναδεικνύεται η μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας και η άρση του μονοπωλίου πρόσβασης στα ορυχεία λιγνίτη.

Το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» φαίνεται να αναβιώνει εμμέσως κατ’ απαίτηση των δανειστών, που θέτουν επίσημα πλέον στην ατζέντα την υποχρεωτική πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων το 2018, σε συνδυασμό είτε με τη μεγάλη αύξηση των δημοπρασιών ισχύος στο μεσοδιάστημα, είτε και με τη μεταβίβαση πελατών σε ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ που προωθεί η ίδια η επιχείρηση.

Το άλλο μεγάλο «αγκάθι της διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με τα εργασιακά. Ο πρωθυπουργός από τη Ρώμη και τη σύνοδο κορυφής είχε σημαντικές επαφές ενώ έθεσε ψηλά στην ατζέντα το θέμα αποσπώντας την αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περί «βέλτιστων πρακτικών» στον κοινωνικό τομέα στην Ελλάδα και την απάντηση του Ζ.Κ. Γιούνκερ που κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα καθώς ο χρόνος «τελειώνει» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τεχνικής συμφωνίας την 7η Απριλίου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου