Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Αδιαλλαξία ΔΝΤ: Σκληρή στάση Βελκουλέσκου – «Σφυρίζουν αδιάφορα» οι Ευρωπαίοι -Στον αέρα η Β’ Αξιολόγηση...!!!Στον τοίχο του ΔΝΤ προσέκρουσε χτες και σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.  

Η κ. Βελκουλέσκου όχι μόνο δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να επιχειρηματολογήσει γιατί απορρίπτει τις ελληνικές προτάσεις. Αλαζονική και ειρωνική, η στάση της παρέπεμπε σε εκπρόσωπο αποικιοκρατικής δύναμης που διακοινώνει όρους συνθηκολόγησης. Μετά και το σημερινό ναυάγιο, η Β Αξιολόγηση είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Η κυβέρνηση βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα της μη διαχειρίσιμης πολιτικά συμφωνίας και τη Χάρυβδη μιας καθυστέρησης που οδηγεί τους οικονομικούς δείκτες στον εκτροχιασμό.

«Πόρτα» από το ΔΝΤ

Στη σημερινή συνάντηση για τα εργασιακά οι κκ Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος έφαγαν κυριολεκτικά «πόρτα». Η κ. Βελκουλέσκου κράτησε προκλητική στάση, μη δεχόμενη καν τον όρο «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που ήταν ο άξονας των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά από τον Ιούλιο του 2015. Στην ουσία, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στη συζήτηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ δεν κάνει βήμα πίσω από την απαίτησή του για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση διήρκησε λιγότερο από μία ώρα.

Αλαζονεία και ειρωνεία

«Διάλογο κωφών» είχαμε όμως και στη χτεσινή συνάντηση για τα δημοσιονομικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η κ. Βελκουλέσκου δεν μπήκε στον κόπο να αντικρούσει με στοιχεία τις ελληνικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2019 (με τις οποίες συμπίπτει και η Κομισιόν), το ποσοστό των νοικοκυριών που εξαιρούνται από τη φορολογία, καθώς και το ποσοστό του ΑΕΠ στο οποίο ανέρχεται η κρατική χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μάλιστα, η κ Βελκουλέσκου υιοθέτησε αλαζονική και ειρωνική στάση απέναντι στους έλληνες διαπραγματευτές. Στάση που προσιδιάζει σε αποικιοκρατική δύναμη όταν επιβάλλει όρους δια της ισχύος, και όχι σε συνομιλητή που αναζητεί κοινά αποδεκτή λύση. Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση έλεγε σε στενό κύκλο συνεργατών ότι το ΔΝΤ βάζει στόχο 2% δημοσιονομικό κενό και μετά αναζητεί στοιχεία για να το επιβεβαιώσει...
Ενώ το ΔΝΤ προκαλεί με τη στάση του, οι Ευρωπαίοι «σφυρίζουν αδιάφορα». Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι είτε έχουν αναθέσει στο Ταμείο να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» που δεν θέλουν να επωμιστούν οι ίδιοι, είτε δεν θέλουν να του χαλάσουν το χατίρι για να μείνει στο πρόγραμμα και να μη δυσαρεστηθούν οι ψηφοφόροι τους. Όποια και αν είναι η εξήγηση, όσα συμβαίνουν στο Hilton ουδεμία σχέση έχουν με «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σε δεινή θέση η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε δεινή θέση. Καλείται να αποδεχτεί μια συμφωνία που δεν μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά και θα προκαλέσει κοινωνική κατακραυγή. «Είναι άλλο να ελαφρύνουμε γενικά τη φορολογία και άλλο να τα πάρουμε από τους συνταξιούχους για να τα δώσουμε στις επιχειρήσεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος. Από τη άλλη, η συνέχιση της αβεβαιότητας οδηγεί σε εκτροχιασμό τους οικονομικούς δείκτες, καθιστώντας λιγότερο πιθανή την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα.
Πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Β Αξιολόγηση δεν θα κλείσει στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνηση οξύνεται από την επικοινωνιακή τακτική που υιοθέτησε το Μαξίμου μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η αρνητική εξέλιξη της διαπραγμάτευσης διαψεύδει τη γραμμή «κλείνει ο κύκλος της λιτότητας», φθείρει εκ νέου την κυβερνητική αξιοπιστία και κάνει ακόμα πιο δύσκολο να περάσει μια έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου