Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Πρόωρες εκλογές…, μόνον σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές…!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                    
«Ο Αλέξης προσδοκά Ανάσταση κι εμείς τραβάμε τον Γολγοθά μας», λέει με σκωπτικό ύφος και περισσή περίσκεψη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ 

 σε ομήγυρη συναδέλφων του της κυβερνώσας πλειοψηφίας στο καφενείο της Βουλής. Με μια μόνον φράση, το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, εξέφρασε τον προβληματισμό κι εν πολλοίς περιέγραψε την αγωνία που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.!
        
Είναι τοις πάσι γνωστό πως από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 κι εντεύθεν οι βουλευτές του πρώτου κυβερνώντος κόμματος είχαν εθιστεί στο αφήγημα ότι πρέπει, - μετά τον πολιτικό συμβιβασμό της 12ης Ιουλίου και το τρίτο μνημόνιο που απεδέχθη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας - , να ψηφίσουν όλα τα μέτρα που η συμφωνία απαιτούσε καθώς μετά ταύτα θα ερχόταν η περιβόητη ρύθμιση χρέους, την οποία οι δανειστές είχαν υποσχεθεί και είχαν δεσμευτεί, προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενδώσει.
Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, το πολιτικό αφήγημα αναβάλλεται, αν δεν διαψεύδεται πλήρως, από την μία αξιολόγηση στην επόμενη, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθούν να πείσουν τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι «όλα βαίνουν καλώς» κι οι βουλευτές είναι αυτοί που «τραβάνε το κάρο» και «τ ακούνε» από τους ψηφοφόρους κι από την οργανωμένη βάση του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες που εκλέγονται, όπως εκμυστηρεύονται πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές. Πάνω σ αυτήν την πολιτική κόπωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να πείσει για το δικό του «success story», - όπως άλλοτε έπραττε και ο προκάτοχος του Αλέξη Τσίπρα, στον πρωθυπουργικό θώκο, Αντώνης Σαμαράς - ,  παίζεται τον τελευταίο καιρό το «αριστερό κυβερνητικό δράμα».!  Από την μία πλευρά, οι στενοί επιτελείς του πρωθυπουργού θέτουν νέο ορίζοντα τον Σεπτέμβρη μετά τις εκλογές της Γερμανίας για να αρχίσει η συζήτηση για διευθέτηση του χρέους και μέχρι τότε…, «πρέπει να περάσουμε όλα»…, κι από την άλλη πλευρά του φεγγαριού, οι βουλευτές που δυσανασχετούν και αρχίζουν να εκφράζουν έντονα την διαφωνία τους για την ακολουθούμενη διαπραγματευτική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Το πολιτικά επικίνδυνο για την συνοχή κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ότι οι ψίθυροι μεταξύ βουλευτών γίνονται κραυγές και ξεσπάσματα αγωνίας, - δηλώσεις Νίκου Φίλη και Χρήστου Καραγιαννίδη - ,  και η διαφοροποίηση έχει αρχίσει να εμφανίζεται ακόμη και σ αυτά τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, - δεν είναι διόλου τυχαία η δυσφορία του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον «υπέρμετρο ενθουσιασμό» του πρωθυπουργού και του Πάνου Σκουρλέτη που ζήτησε «αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή για να ψηφιστούν τα μέτρα», ανεξάρτητα αν ο υπουργός εσωτερικών εξέφρασε μια «προσωπική πολιτική άποψη» ή, όπως ευρέως λέγεται, αποτελούσε «λαγό» του προσωπικού του φίλου και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα..., με στόχο να μετρηθούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης - .!

                Ο Τσίπρας αναλαμβάνει το βάρος του πολιτικού κόστους
       
Πάνω στον ανωτέρω περιγραφέντα καμβά υφαίνονται οι λεπτές ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές ισορροπίες. Μέχρι τότε, «όλα θα πάνε καλά» εκμυστηρεύεται ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος της «παρέας της Αίγινας» από «εκεί και πέρα παίζεται η τύχη της κυβέρνησης και του κόμματος»…, τονίζει εννοώντας πως μετά τις εκλογές στην Γερμανία θα δούμε αν η «Συμφωνία Μέρκελ – Λαγκάρντ – Τσίπρα» , (για την οποία το «Π» έχει εκτενώς γράψει), αποδώσει τα αναμενόμενα ή όχι…  
      

Σ αυτό το κλίμα χρονοτριβής και αλλεπάλληλων αναβολών της επίμαχης Β΄ Αξιολόγησης, η μεθαυριανή Δευτέρα 20ηΜαρτίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες, βγαίνει οριστικά από τους στόχους  της κυβέρνησης ως ημέρα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και παρά τα μέχρι τούδε υπεσχημένα της κυβέρνησης, η όποια ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, μετατίθεται για ακόμη μια φορά για το έκτακτο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.
      
Για τους λόγους της νέας αναβολής και για επιπλέον μέτρα που ζητούν οι δανειστές, την περασμένη Τετάρτη 15 Μαρτίου, «κεκ​​λεισμ​​​ένων των θυρών» ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενημέρωσαν την κοινοβουλευτική ομάδα για την μείωση του αφορολόγητου, την πιθανή θεσμοθέτηση αύξησης του ορίου απολύσεων και την μείωση των συντάξεων καθώς και για τις ισχνές πιθανότητες που έχει για να εγκριθεί από τους Θεσμούς το περίφημε «αφήγημα των αντίμετρων»… Οι δανειστές δεν δέχονται την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και απαιτούν να ισχύσει λοκ άουτ, - «ανταπεργία» που σημαίνει πρακτικά ότι ο εργοδότης σε περίπτωση απεργίας μπορεί να κλείσει την επιχείρηση και να μην καταβάλλει δεδουλευμένα ή ακόμα και να προχωρήσει σε αντικατάσταση του προσωπικού- , ενώ η μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ που ζητούν οι δανειστές θα έχει άμεσες επιπτώσεις καθώς θα επιφέρει επιβαρύνσεις φορολογικές σε όλα τα εισοδήματα, ακόμα και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά….
        
Οι δύο υπουργοί διεμήνυσαν στους συναδέλφους τους βουλευτές, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας…, κατανοεί «πολιτικό βάρος» των όποιων «δύσκολων πτυχών» της συμφωνίας…, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε πολύ χαμηλό δημοσκοπικό «σημείο στήριξής» από την ελληνική κοινωνία αλλά πιστεύει ότι θα «αποδώσει» η συμφωνία με τους δανειστές. Σ αυτό το κλίμα και πνεύμα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκπέμπεται σαφές μήνυμα ότι το γρήγορο κλείσιμο της Β’ αξιολόγησης είναι το μοναδικό ενδεχόμενο για την κυβέρνηση και εκφράζεται παντοιοτρόπως η πολιτική βεβαιότητα ότι είναι πλέον εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. «Το μόνο πρόωρο που μπορεί να γίνει είναι να… κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Μάρτη. Αλλιώς πάμε κανονικά να τελειώνουμε στις 7 Απριλίου. Μετά όλα συνεχίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα: η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει μέρα παρά μέρα εκλογές. Όλα κανονικά.» .! Με αυτά τα λόγια το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση που άνοιξε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες….!!! 

                        Πρόωρες εκλογές μόνον με Ρήξη
         
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί βέβαιον πως για να μην διαταραχθεί η «Συμφωνία Κυριών», μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ για την οποία είναι ενήμερος κι αποτελεί τρίτο μέρος αυτής αφ ενός κι αφετέρου για να μην δημιουργηθεί ιδιαίτερο θέμα με την Ελλάδα σε περίοδο προεκλογική για την Γαλλία και την Γερμανία , οι δανειστές θα βρουν τρόπο να αποπληρώσει η Ελλάδα το ποσό των 6.7 δις ευρώ μέχρι τον Ιούλιο καθώς επίσης και θα παράσχουν κάθε βοήθεια ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες που έχουν πολλά κόκκινα δάνεια στα συρτάρια τους… 
         
Επί τούτου αναφέρεται και το περιεχόμενο της «Συμφωνίας Κυριών», στην οποία κατέληξαν η Άγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και κατά την τελευταία συνάντηση τους στην γερμανική πρωτεύουσα στην οποία συμμετείχε κι ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλωντ  Γιουγκέρ  :
·       Το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα…
·        Η όποια συζήτηση για απομείωση του ελληνικού χρέους μετατίθεται για μετά τις γερμανικές εκλογές και με ορίζοντα τελικής διευθέτησης το 2018.
     
Ωστόσο, για να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα πρέπει να παραμείνει αρραγής η πολιτική ενότητα στην κυβερνώσα κοινοβουλευτική ομάδα. Παρά τις διαμαρτυρίες από πολλούς βουλευτές, ένα είναι βέβαιο :«από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να φέρει συμφωνία στη Βουλή δεν υπάρχει περίπτωση να μην ψηφιστεί από την πλειοψηφία». Για να φθάσει όμως η συμφωνία στη Βουλή θα πρέπει προηγουμένως να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι επιφυλάξεις γίνονται όλο και πιο έντονες τις τελευταίες ημέρες.
      
Όλοι γνωρίζουν, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο πιο βαθύς προβληματισμός εκφράζεται από την ομάδα των «53+». Όμως, η όποια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής από την οποία θα περάσει το πακέτο πριν κατατεθεί στην βουλή, δεν πρόκειται να απορριφθεί από βουλευτές. Επί τούτου χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, ότι ο Νίκος Φίλης ο οποίος φέρεται να ταυτίζεται με την πολιτική άποψη του Πάνου Σκουρλέτη για ανάγκη ψήφισης της συμφωνίας από πλειοψηφία 180 βουλευτών - μια θέση που, κατά τις πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει εκφράσει και στα κομματικά όργανα παρόντος του πρωθυπουργού - , έχει να κάνει περισσότερο με την αντιπολίτευση παρά με τις εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ.
   
 Οι καλά γνωρίζοντες τα σχέδια της Κουμουνδούρου και του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζουν πως…, επειδή η αντιπολίτευση έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας, ωθούν κάποιους να ερμηνεύουν τις θέσεις Σκουρλέτη και Φίλη ως έμμεση οδό για προσφυγή στις κάλπες και για «ηρωική» - ή μη ηρωική – έξοδο, μέσω πρόωρων εκλογών. Δηλαδή, οι κύριοι Φίλης και Σκουρλέτης έχουν «προετοιμάσει το έδαφος για όταν και εάν…, προκύψει ανάγκη εκλογών». Το ερώτημα είναι πότε μπορεί να προκύψει…;;; Οι καλά γνωρίζοντες απαντούν με περισσή σαφήνεια : «όταν ο Τσίπρας εγκαταλειφθεί από τους ευρωπαίους»…, συμπληρώνει, δε, με επίσης περισσή σαφήνεια : «τότε θα πάμε σε εκλογές και με ολοκληρωτική καταγγελία…, ότι εμείς τηρήσαμε τα συμφωνηθέντα ενώ αυτοί,(οι δανειστές), όχι…».! 

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου