Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Υπουργικό για την ανάπτυξη...!!!

Με εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάζεται το σχέδιο για την...
«αναπτυξιακή στρατηγική για την ελληνική οικονομία» 

που συγκρότησε ομάδα κυβερνητικών στελεχών, υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Το ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται να συγκεντρώσει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την πορεία της αξιολόγησης και τις παράλογες, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



Η Αθήνα εμφανίζεται δυσαρεστημένη και με το «βέτο» που ουσιαστικά παραχωρούν Γερμανία και Ολλανδία, καθώς τονίζουν ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν και προβληματισμοί μήπως οι εκπρόσωποι του Ταμείου στη διαπραγμάτευση υπονομεύουν τη συμφωνία Μέρκελ- Λαγκάρντ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει, λίγο πριν από τη συνεδρίαση το ύφος της κριτικής προς το Ταμείο και τους δανειστές, ενώ, εκτός απροόπτου, η ομιλία του θα μεταδοθεί απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Η εισήγηση για την ανάπτυξη

«Κεντρική στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση είναι η αύξηση της απασχόλησης (ιδίως του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού) και η συγκράτηση της μεταναστευτικής εξόδου. Συγκεκριμένα, έχουμε επεξεργαστεί τις κατάλληλες πολιτικές οι οποίες εκτιμούμε ότι μπορεί να οδηγήσουν εκεί, μέσω της συνολικής μείωσης της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες με τη δημιουργία 500.000, περίπου, νέων θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η εισήγηση του πρωθυπουργού.

«Θέτοντας ως στόχο τη μείωση της ανεργίας μέχρι το 2021 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες που απαιτούνται από μακροοικονομικές εξελίξεις (δηλ. 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από αυτό που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο), απαιτούνται 4,5 δισ. σε επενδύσεις επιπλέον αυτών που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο, για το σύνολο της πενταετίας. Δευτερογενώς, προκαλείται αύξηση του ΑΕΠ ετησίως από 1,7 έως 4 δισ. ετησίως στη διάρκεια της πενταετίας, επιπλέον αυτής που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο».

Σενάριο Εγγυημένης Απασχόλησης

Η κυβέρνηση προτείνει την αναγκαιότητα εισαγωγής εναλλακτικών χρηματοδοτικών μέσων για την παροχή ρευστότητας για πρόσθετες κρατικές δαπάνες, προκειμένου να προσφερθεί στήριξη στην απασχόληση και να μειωθεί επιπλέον η ανεργία.

«Εν ολίγοις, η κυβέρνηση θα προσφέρει θέσεις εργασίας με έναν ελάχιστο μισθό για την παραγωγή δημοσίων αγαθών σε οποιονδήποτε είναι ικανός και πρόθυμος να εργαστεί. Το επίπεδο των μισθών θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλό, ώστε να κάνει την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα πιο ελκυστική, αλλά αρκετά υψηλό ώστε να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», αναφέρει το κυβερνητικό σχέδιο και συνεχίζει:

«Η πρόταση για εγγυημένη απασχόληση (Job Guarantee Program, ήτοι JG) διαμορφώθηκε στο πρότυπο της ιδέας του «εργοδότη ύστατης καταφυγής» που ανέπτυξε ο διακεκριμένος μελετητής του Levy Institute Χάιμαν Μίνσκι.

Η ιδέα του Μίνσκι, που αναπτύχθηκε περαιτέρω από άλλους μελετητές του Levy Institute, οραματίστηκε το κράτος να είναι αυτό που αναλαμβάνει την ευθύνη για την αύξηση της ζήτησης για εργασία, κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής ύφεσης ή περιόδων διαρθρωτικής ανεργίας, δηλαδή κάτι ανάλογο με τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας ως δανειστή της ύστατης καταφυγής (όπου η κεντρική τράπεζα εγγυάται την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες όταν η αγορά αδυνατεί να το κάνει).

Το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παροχή αμειβόμενων θέσεων εργασίας προβλέψιμης διάρκειας και ενός προκαθορισμένου κατώτατου μισθού σε έργα που έχουν επιλεγεί προσεκτικά με σκοπό να αποφέρουν δημόσιο όφελος.

Η δημιουργία αυτών των θέσεων απασχόλησης δεν προτείνονται ως μόνιμες δημόσιες θέσεις εργασίας, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος μίας αντικυκλικής πολιτικής.

Με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της ζήτησης εργασίας από τον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας, η διαθεσιμότητα των άλλων επιλογών απασχόλησης και οι υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα μειώσουν αναλογικά τους στόχους παροχής απασχόλησης του προγράμματος.

Αν υποθέσουμε την απασχόληση 200 χιλιάδων ανέργων με μηνιαίο ακαθάριστο μισθό τα 586€ (δηλαδή τον τρέχοντα κατώτερο μισθό), οι συνολικές πληρωμές ανέρχονται σε 3 δισ.€, με το κόστος του προγράμματος να περιλαμβάνει άμεσες και έμμεσες δαπάνες (επιδόματα και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους), ενδιάμεση κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και άμεσους και έμμεσους φόρους.

Υποθέτουμε, με βάση αυτό το σενάριο, ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σταδιακά, αρχής γενομένης από το 2017, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα επόμενα δυο χρόνια»...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου