Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Επικίνδυνη τουρκική κλιμάκωση στην κόντρα με την ΕΕ: Η Άγκυρα απειλεί ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία με το προσφυγικό...!!!


Νέα διάσταση στη σύγκρουση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει η Άγκυρα, που για ακόμη μια φορά παίζει το χαρτί της συμφωνίας του προσφυγικού

προκαλώντας έντονο προβληματισμό αφού η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες έχει οξυνθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι εξαπέλυσαν νέες απειλές για οικονομικές κυρώσεις κατά της Ολλανδίας.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην Ανδριανούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η χώρα του τηρεί μέχρι κεραίας τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, αλλά εν συνεχεία έκανε μία δήλωση με ξεκάθαρη απειλή.
«Βλέπουμε ότι η Ε.Ε. χρονοτριβεί στο θέμα της βίζας και η δική μας υπομονή δεν είναι χωρίς όρια», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, όπως σημειώνει, «σε περίπτωση που δεν έρθει η κατάργηση των τουριστικών θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, θα πραγματοποιήσουμε τα σχετικά βήματα για την συμφωνία της μετανάστευσης».
«Η συμφωνία προέβλεπε τα εξής: Μετανάστευση, επανεισδοχή και κατάργηση θεώρησης. Εμείς εφαρμόσαμε τις ρήτρες της συμφωνίας για την μετανάστευση. Τηρήσαμε τις πρόνοιες της. Η Ευρώπη να μην μας κρατά σε αναμονή στο ζήτημα των θεωρήσεων. Διαφορετικά θα πράξουμε ότι πρέπει να γίνει», επισημαίνει.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται έπειτα από τις νέες απειλές της Άγκυρας ότι θα επιβληθούν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Ολλανδίας λόγω της απαγόρευσης τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στο έδαφος της ευρωπαϊκής χωρας.
Ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν Νουμάν Κουρτουλμούς προειδοποίησε ότι η Τουρκία μπορεί να πλήξει την Ολλανδία και με οικονομικές κυρώσεις.
Ο Κουρτουλμούς έκανε τη δήλωση αυτή σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος η Άγκυρα δεν σκοπεύει να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ολλανδία. Ο τούρκος αντιπρόεδρος απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα σκοπίμως κλιμακώνει την ένταση με σκοπό να επωφεληθεί ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει εξοργιστεί με την απόφαση της Ολλανδίας και της Γερμανίας να απαγορεύσουν σε τούρκους πολιτικούς να παρίστανται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις των τουρκικών κοινοτήτων.

Κόντρα για τη Σρεμπρένιτσα

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και η αντιπαράθεση σε λεκτικό επίπεδο, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει επίθεση κατά της Ολλανδίας, συνδέοντάς την με την φοβερή σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. «Η Ολλανδία δεν μας εξέπληξε, ήδη γνωρίζαμε το χαμηλό ήθος και τη συμπεριφορά των Ολλανδών, τα γνωρίζαμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah.
«Κανείς δεν πρέπει να μας δίνει μαθήματα μερί ήθους, ειδικά από αυτούς που έχουν αίμα στα χέρια τους», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, δίνοντας εκ νέου συνέχεια στην αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η Ολλανδία συνδέεται με τη Σρεμπρένιτσα επειδή Ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν επιφορτιστεί με την προστασία των αμάχων που είχαν καταφύγει σε δήθεν ασφαλή ζώνη, όμως απέτυχαν παταγωδώς με συνέπεια οι σερβο-βοσνιακές δυνάμεις να σφάξουν περίπου 8.000 αθώους – κυρίως άνδρες και ανήλικα αγόρια. Το στίγμα της Σρεμπρένιτσα κυνηγά τη Χάγη έκτοτε, έχοντας προκαλέσει την παραίτηση τουλάχιστον μίας κυβέρνησης.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε  από την πλευρά του χαρακτήρισε σήμερα «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας. «Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», αντέδρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.
«Δεν θα πέσουμε σ' αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου