Κατά την κυβέρνηση είναι η τελική μάχη επιστροφής του παλαιού συστήματος διαπλοκής και πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, πριν η χώρα περάσει τον «κάβο» της αξιολόγησης.  

Και σ' αυτή τη μάχη το Μαξίμου βλέπει σύνδεση Στουρνάρα, Σημίτη, Μητσοτάκη και σχέδιο ακόμη και για νέο «οικουμενικό» πείραμα τύπου Παπαδήμου.
Κατά πηγές και παράγοντες κοντά στον κεντρικό τραπεζίτη είναι απλώς ένας «βολικός πόλεμος» που μπορεί να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία και να καλύψει επικοινωνιακά πολιτικές αδυναμίες, λάθη και νέα μέτρα. Και σ' αυτό το πλαίσιο, το σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ υπό τον τίτλο «Ο βολικός εχθρός» μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πόλεμος κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα είναι μια προαναγγελθείσα σύγκρουση και τα επόμενα επεισόδια απλώς έπονται.
Το χρονικό και το παρασκήνιο της σύγκρουσης
Το βαρύ κλίμα για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σοβούσε εδώ και καιρό σε συγκεκριμένα, και υψηλού βεληνεκούς, κυβερνητικά γραφεία. Και η δυσαρέσκεια κορυφώθηκε με το τελευταίο μπαράζ των δημόσιων παρεμβάσεων και προειδοποιήσεων του Γιάννη Στουρνάρα για τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία η καθυστέρηση στην αξιολόγηση.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, με αρμοδιότητα στο τραπεζικό πεδίο θεωρούν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας τορπίλισε συστηματικά κάθε προσπάθεια για δημιουργία του «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» που θα άνοιγε διόδους ρευστότητας προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα παρέκαμπτε τις αγκυλώσεις του Μνημονίου.
Η ρήξη με τον Γιάννη Δραγασάκη και η ΕΚΤ
Ηταν ένα σχέδιο που, επανειλημμένα είχε παρουσιάσει και δημόσια ο Γιάννης Δραγασάκης, δεν περπάτησε με θρυαλλίδα τη στάση της κεντρικής τράπεζας στην υπόθεση της Attica Bank και, κατά γνώστες των εξελίξεων, οδήγησε και στην διάρρηξη της - ιδιαιτέρως ομαλής έως τότε - σχέσης της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα. Είναι μια διάρρηξη που πιστοποιήθηκε μέσα από την δημόσια έκρηξη του Γιάννη Δραγασάκη από την ΕΡΤ, πριν από δέκα ημέρες, όταν κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να μην πολιτικολογεί.
Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών χρεώνουν στον Γιάννη Στουρνάρα αποστασιοποιημένη, έως και «υπονομευτική» στάση για τη χώρα στις συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για αρνητική τοποθέτηση Στουρνάρα έναντι της κυβέρνησης σε συνάντηση στην ΕΚΤ στην οποία ήταν παρών και ο Πολ Τόμσεν - μια τοποθέτηση που, όπως υποστηρίζουν, χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε βάρος της Ελλάδος. Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες επίσης, του χρεώνουν ότι στην πράξη ήταν εκείνος που προκάλεσε και την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών μέσω του ELA.
Η «ταύτιση με το αφήγημα Μητσοτάκη»
Με αυτά τα δεδομένα, το Μαξίμου ενέταξε τον Γιάννη Στουρνάρα σε ένα πολιτικό σχέδιο φθοράς και υπονόμευσης της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του χρέωσε χθες ταύτιση με το αφήγημα Μητσοτάκη, ενώ σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανήλθε δηλώνοντας: «Οταν θεσμικοί παράγοντες επικαλούνται την ανεξαρτησία τους, θα πρέπει να έχουν ένα καθαρότερο βλέμμα, να μιλούν όσο πιο τεχνοκρατικά γίνεται, να αποφεύγουν την πολιτικολογία και να αποφεύγουν να ταυτίζονται με συγκεκριμένα πολιτικά αφηγήματα».
«Ο Στουρνάρας θα συνεχίσει να μιλάει»
Στην άλλη όχθη, στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι βολές αυτές εκλαμβάνονται ως χρήσιμα πυρά ενός βολικού πολέμου. Πηγές κοντά στον Γιάννη Στουρνάρα διαμηνύουν ότι ο ίδιος «θα συνεχίσει να μιλάει, όπως επιβάλλεται εκ του θεσμικού του ρόλου», βλέπουν προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εχθρούς και αντιπερισπασμούς εν όψει της ψήφισης του δύσκολου πακέτου μέτρων και σημειώνουν ότι ένας πολιτικός πόλεμος και οι επακόλουθες «θεωρίες συνωμοσίας» ευνοούν την προσπάθεια συσπείρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Γιαννης Στουρνάρας είναι σταθερός και συνεπής και στις απόψεις και στις θέσεις του για το πως μπορεί να επιτευχθεί η έξοδος από τον μνημονιακό κλοιό, υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος που υπερθεμάτισε στο αίτημα της κυβέρνησης για χαμηλότερους στόχους πλεονασμάτων, καθώς επίσης και ότι έχει ασκήσει την πιο σκληρή κριτική στο μοντέλο του ΔΝΤ όπως καταγράφεται και από την επιστολή του που ενσωματώθηκε στην τελευταία έκθεση του Ταμείου.
Ο «βολικός εχθρός» των ΝΕΩΝ
Το δικό τους, όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αντίστροφες πολιτικές αιχμές που περιλαμβάνονται σε σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ - αιχμές, που κόντρα στο κυβερνητικό επιχείρημα για ταύτιση του κυρίου Στουρνάρα με το αφήγημα της αντιπολίτευσης, υπονοούν σύνδεση της σημερινής κυβέρνησης με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ.
Όπως γράφει η εφημερίδα, «όσα ακούει την τελευταία διετία ο Στουρνάρας από τον άξονα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διαφέρουν και πολύ από τις προηγούμενες επιθέσεις του Νικήτα Κακλαμάνη και του Γιώργου Βλάχου. Στις συντεταγμένες του ΔΝΤ έψαχναν κι εκείνοι τα ίχνη του Στουρνάρα αναζητώντας άλλοθι για τα πυρά, όπως κάνουν με ακρότητες και οι σημερινοί κυβερνώντες».
Με αυτά τα δεδομένα, η συνέχεια σε προσκήνιο και παρασκήνιο αναμένεται θερμή. Με πρώτους σταθμούς τις νέες ομιλίες Στουρνάρα, σήμερα στο Ζάππειο και στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων και αύριο στο συνέδριο του «Economist».