Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Τρόμος στην καρδιά του Λονδίνου: Επίθεση στο Κοινοβούλιο με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες – Ανάμεσά τους αστυνομικοί και μαθητές...!!!


Τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 20 τραυματίστηκαν από την διπλή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην καρδιά του Λονδίνου, 

στο βρετανικό κοινοβούλιο, η οποία προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.
Μεταξύ των νεκρών είναι ο δράστης της επίθεσης, ένας αστυνομικός καθώς και δύο πολίτες. Επίσης, ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρεις γάλλοι μαθητές Λυκείου που βρισκόταν στην βρετανική πρωτεύουσα σε εκδρομή.

Το χρονικό και το πρόσωπο του τρομοκράτη

Τα βρετανικά πρακτορεία μιλούν για δυο συντονισμένες επιθέσεις, εκ των οποίων η μία σημειώθηκε στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου όπου ένα όχημα όρμησε πάνω στην καγκελόπορτα, χτυπώντας προηγουμένως ποδηλάτες και πεζούς στη γέφυρα Westminster και η δεύτερη, αφορά επίθεση άγνωστου άνδρα με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού . Ο δράστης πυροβολήθηκε από αστυνομικούς και υπέκυψε στα τραύματά του.
Το πρόσωπο του τρομοκράτη  έδωσε στη δημοσιότητα η Daily Mail. Στην φωτογραφία εμφανίζεται καθαρά το πρόσωπο του δράστη ο οποίος μεταφέρεται από το σωστικό συνεργείο εντός του ασθενοφόρου

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa πρόκειται για ακραίο ισλαμιστή ιεροκήρυκα με το όνομα  Abu Izzadeen, βρετανό υπήκοο. Ο Izzardeen είχε χαρακτηρίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν γίνει στο Λονδίνο το 2005 “αξιέπαινες”, ενώ είχε δηλώσει ανοιχτά πως ήθελε να πεθάνει ως βομβιστής αυτοκτονίας. Είχε συλληφθεί πολλές φορές με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατίας.

Συναγερμός στη Βρετανία

Γρήγορα στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις σήμανε «κόκκινος» συναγερμός από την αστυνομία η οποία απέκλεισε την περιοχή , καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους​, τόνισε ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια και για τον λόγο αυτό, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει απόψε μιας συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, εν ονόματι COBRA. Σύμφωνα με εκπρόσωπος της κυβέρνησης η συνεδρίαση θα λάβει χώρο στο γραφείο της Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τα όσα διαδραματίζονται στο Λονδίνο, συνομίλησε τηλεφωνικά με την Μέι.
Αμέσως μετά την επίθεση, η Βουλή ανέστειλε τις εργασίες της, ενώ φυγαδεύτηκε από το κτίριο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.  Εκπρόσωπος της δήλωσε ότι η πρωθυπουργός είναι ασφαλής. Το κτίριο έχει αποκλειστεί , ενώ οι βουλευτές που βρίσκονται εντός δηλώνουν καλά στην υγεία τους. Η είσοδος και η έξοδος από το κτίριο από την πρώτη στιγμή της επίθεσης έχουν απαγορευθεί. 
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Βρετανικής Βουλής ανέφερε πως «υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, εντός του προαύλιου χώρου. Φαίνεται πως ένας αξιωματικός της αστυνομίας μαχαιρώθηκε, και ο φερόμενος δράστης πυροβολήθηκε από αστυνομικούς. Εναέριο ασθενοφόρο έφτασε στον τόπο του περιστατικού για να τους μεταφέρει. Υπάρχουν πληροφορίες για περισσότερα βίαια περιστατικά». 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ο σταθμός Westminster του μετρό έχει κλείσει κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας, το ίδιο ισχύει και για το London Eye το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του ενώ από την πλευρά τους οι υγειονομικές αρχές ζητούν από τους πολίτες της βρετανικής πρωτεύουσας να μην καλούν ασθενοφόρο εάν δεν παρίσταται πραγματική ανάγκη.
Το περιστατικό έρχεται ένα χρόνο από την «μαύρη επέτειο» της τρομοκρατικής επίθεση στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών.
Από το μεσημέρι τα μέτρα ασφαλείας σε όλο το Λονδίνο είναι δρακόντεια, οι κεντρικές οδικές αρτηρίες έχουν κλείσει και ιδιαίτερα αυξημένοι είναι οι έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Σκότλαντ Γιαρντ οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, ενώ την ίδια ώρα το βρετανικό κοινοβούλιο και η γύρω περιοχή έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Παράλληλα, αναμένεται να βγει για προληπτικούς λόγους ο στρατός στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, σε συναγερμό βρίσκεται η ειδική ομάδα της βρετανικής αστυνομίας «Cobra». Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, η επίθεση έξω από το κοινοβούλιο της χώρας συνιστά τρομοκρατική επίθεση και για τον λόγο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου