Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η συμβουλή Τσίπρα στους υπουργούς του και ο «τσαντισμένος» Ευκλείδης Τσακαλώτος...!!!



Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες συναντήσεις, χθες ήταν η πρώτη φορά που διαπιστώθηκαν σημεία σύγκλισης με τους θεσμούς, αναγνώρισαν κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. 

 Το ραντεβού, τελευταίο σε αυτό το γύρο, ανανεώθηκε για σήμερα το απόγευμα εκτός απροόπτου, με την ελπίδα ότι η οριακή αυτή βελτίωση θα καταγραφεί και στο EuroWorking Group.
Μετά, βεβαίως, το λόγο θα έχουν οι πολιτικοί, στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (Τετάρτη και Πέμπτη), εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει συναντήσεις με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, χωρίς να είναι οριστικό κάτι ως τώρα πάντως. 

«Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, υπήρξαν συγκλίσεις» σε δημοσιονομικό και συντάξεις, ήταν η φράση –κλειδί που χρησιμοποίησε χθες βράδυ κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι σύγκλιση έχει αρχίσει να διαφαίνεται και στα θετικά μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση. Ατμόσφαιρα πολύ πιο θετική από το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μεταφέρει στο newpost.gr. την εικόνα ενός «τσαντισμένου», κατά την ακριβή διατύπωσή του, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος παρότι προσκομίζει στοιχεία, συναντά …τοίχο στο πρόσωπο της Ντέλιας Βελκουλέσκου. Με τρόπο απόλυτο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιμένει στην ορθότητα των υπολογισμών και εκτιμήσεων του Ταμείου, χωρίς όμως να προσκομίζει αριθμούς –και αυτό ήταν κάτι που εξόργισε ακόμη περισσότερο τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Δεν είναι όλοι οι αριθμοί θετικοί για την ελληνική πλευρά ωστόσο, και βεβαίως, το τελευταίο που χρειαζόταν τη στιγμή αυτή η Αθήνα ήταν η αναθεώρηση των στοιχείων για την ύφεση/ ανάπτυξη. Σίριαλ πάντως, που θα έχει και άλλα… επεισόδια, όπως έλεγε στο newpost.gr. καλά πληροφορημένη Κοινοτική πηγή.
Χθες, ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να τονώσει το ηθικό των υπουργών του και τους κάλεσε στο κλείσιμο του Υπουργικού Συμβουλίου «να στρέψουμε τα βλέμματά μας πάνω από το Χίλτον, να δούμε την επόμενη ημέρα», όπως τους είπε. Εκτίμηση, άλλωστε, στενού συνεργάτη του, με τον οποίο μίλησε το newpost.gr., είναι ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει. Με ζόρια, αλλά θα κλείσει».
Γι’ αυτό, λοιπόν, και η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ρίξει την… μπάλα και σε άλλα θέματα, πέραν της αξιολόγησης: χθες με το σχέδιο Παπαδημητρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη, και τελικό ζητούμενο τη μείωση της ανεργίας, που είναι και ο μεγάλος πολιτικός στόχος της κυβέρνησης, όπως σημείωνε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη συνέντευξή του. Ενώ, σήμερα, θα μιλήσει στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, που είναι και ένα άλλο, μεγάλο θέμα που θέλει να ανοίξει ο Αλ. Τσίπρας.
Μια παράλληλη, λοιπόν, ως προς τη διαπραγμάτευση, πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης. Το πού θα της βγει, ωστόσο, περνά και μέσα από το Χίλτον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου