Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Δεκαήμερο «φωτιά» για τη διαπραγμάτευση: Το διπλό «μπλόκο» του ΔΝΤ...!!!

Δεκαήμερο «φωτιά» έχει μπροστά της η κυβέρνηση ως το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Μάλτα, ώστε να υπάρχει περιθώριο για αποφάσεις  

αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, δύο εβδομάδες αργότερα. Ενώ μέχρι στιγμής είναι στον αέρα, το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για συνέχεια των διαπραγματεύσεων. 
Ωστόσο, για τον Μάιο φαίνεται πως οδεύει το κλείσιμο της δεύτερης Αξιολόγησης, καθώς τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν, παρόλο που Αθήνα και δανειστές ύστερα από τον διαπραγματευτικό μαραθώνιο των Βρυξελλών επιμένουν να μιλούν για μια ακόμα φορά για «πρόοδο».

Όμως, το Ταμείο συνεχίζει να πιέζει για βαθιές μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, αφορολόγητο και συντάξεις ώστε να υπάρξει συμφωνία, όπως αποκάλυψε στην Οξφόρδη ο Πόουλ Τόμσεν.
Την ίδια ώρα, το Ταμείο φαίνεται πως έχει έτοιμο «δεύτερο μπλόκο» για την Ελλάδα, καθώς έκθεση ανεξάρτητου γραφείου, που λειτουργεί όμως στους κόλπους και για λογαριασμό του ΔΝΤ, παραπέμπει για τον Ιούνιο τις όποιες αποφάσεις του Ταμείου για συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Τοποθετούμενος για το εάν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή "Ακραίως", σημείωσε πως αναμένει επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση και τις απαιτήσεις των δανειστών. Πάντως υπογράμμισε πως θα ψηφίσει τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο «γιατί έθεσε σε αιχμαλωσία πολλές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν, είναι μια παθογένεια του παρελθόντος». Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε πως εάν πέσει το αφορολόγητο κάτω από τα 8.600 ευρώ, δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή. Αναφερόμενος στις μειώσεις συντάξεων ανέφερε πως κρατά στάση αναμονής και περιμένει να δει τα κίνητρα που θα υπάρχουν παράλληλα με τις περικοπές.
Πάντως σημείωσε πως οι ΑΝΕΛ θα δουν εάν θα ψηφίσουν όλα τα μέτρα. «Δεν έχουμε κομματική πειθαρχία στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αυτή τη βδομάδα έχουμε ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς για να μας ενημερώσουν για τα μέτρα. Υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση όταν υπάρξει μείωση αφορολόγητου, να μειωθούν και οι φόροι αντίστοιχα» υπογράμμισε.  Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως «είμαστε και μείς κυβέρνηση κατοχής, από το 2010 υπάρχει μια ιδιότυπη κυβέρνηση κατοχής. Κάνουμε ανταρτοπόλεμο, όπως και όλες οι κυβερνήσεις».

Ομόλογα και δόσεις που πρέπει να αποπληρωθούν

Ο πρώτος «κάβος» για τον οποίο δεν ανησυχεί ιδιαίτερα η Αθήνα είναι η εξόφληση ομολόγων ύψους 1,35 δισ. ευρώ, που κατέχουν κεντρικές τράπεζες, τα οποία πρέπει να πληρωθούν στις 20 Απριλίου.
Ο επόμενος «τεράστιος σκόπελος» είναι το τετραήμερο 17-20 Ιουλίου, οπότε η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει συνολικά 6,25 δισ. ευρώ στους κατόχους του ελληνικού ομολόγου που εξέδωσε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, μαζί με ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ιδιώτες δανειστές που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI.   

newpost.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου