Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Διαπραγμάτευση: Η ώρα των πολιτικών αποφάσεων –Έκλεισαν τα τεχνικά ζητήματα...!!!



«Τα πράγματα πήγαν σύμφωνα με το σχεδιασμό. Καταφέραμε να κλείσουμε τα τεχνικά ζητήματα.  

Τώρα είναι η ώρα για τα θέματα που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις και όχι τεχνικές ρυθμίσεις.» Με αυτά τα λόγια, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος περιέγραψε στο Newpost το σημείο στο οποίοι έχει φτάσει η διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει την πεποίθηση ότι όλες οι εκκρεμότητες θα κλείσουν μέχρις τις 7 Απριλίου, με το πρώτο αποφασιστικό βήμα να γίνεται στo Eurogroup στις 20μ Μαρτίου. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι της επίσημης συνεδρίασης θα προηγηθεί η (καθιερωμένη πλέον) άτυπη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Τηλεδιάσκεψη 7,5 ωρών

7, 5 ολόκληρες ώρες διήρκεσε η χτεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των εκπροσώπων των δανειστών. Στο τέλος της ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η κόπωση των συμμετεχόντων.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η οποία χωρίστηκε σε επιμέρους θεματικές ενότητες, έκλεισαν μια σειρά από ζητήματα που χρειάζονταν τεχνικές διευθετήσεις, όπως η ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης στην Fraport των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και η επέκταση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος. Επίσης, οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες για το δημοσιονομικό κενό του 2018.
Το θέμα της ΔΕΗ έχει αποκτήσει νομική διάσταση λόγω των διαφορετικών ερμηνειών που δίνονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς και λόγω της παρέμβασης της DIGICOM (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού). Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει τον Δεκέμβριο η αξιολόγηση του μηχανισμού δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ, ώστε να κριθεί τότε αν θα προχωρήσει η πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

Μόνο το ΔΝΤ διαφωνεί

Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα μεγάλα ζητήματα:
1. Το αν θα γίνει αποδεκτή η μείωση του ΕΝΦΙΑ στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων.
2. Το ακριβές τελικό ύψος της περικοπής των συντάξεων.
3. Το αν θα γίνει σταδιακά ή εφάπαξ αυτή η περικοπή.
4. Τα εργασιακά.
«Αυτά είναι όμως ζητήματα που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις, όχι τεχνικές ρυθμίσεις», είπε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διαφωνία έρχεται μόνο από την πλευρά του ΔΝΤ και όχι από τους Ευρωπαίους. Εναπόκειται λοιπόν στους μεν Ευρωπαίους να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις στο ΔΝΤ, στο δε Ταμείο να ξεκαθαρίσει αν αυτή είναι η τελική στάση του ή είναι διατεθειμένο να κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Βρισκόμαστε δηλαδή πλέον στο πεδίο των πολιτικών αποφάσεων σε επίπεδο κορυφής. Αυτές τις αποφάσεις θα επιχειρήσει να επηρεάσει ο κ. Τσακαλώτος στην άτυπη συνάντησή του με τους δανειστές που όλα δείχνουν ότι θα προηγηθεί του επίσημου Eurogroup.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν «βλέπουν» να πηγαίνει η διαπραγμάτευση πέρα από τις 7 Απριλίου –ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου