Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Δεν βλέπει συμφωνία στις 7 Απριλίου ο Ντάισελμπλουμ - «Μπορούμε να συγκαλέσουμε έκτακτο Eurogroup»...!!!



Απομακρύνεται όλο και περισσότερο – αν όχι οριστικά-  ο στόχος για την τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου

 έπειτα και από το χθεσινό ναυάγιο στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου δεν προέκυψε ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων, η οποία και θα δρομολογούσε τις όποιες εξελίξεις.
Η απώλεια του ορόσημου της 7ης Απριλίου επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη σημείωσε πως «ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς». Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Είναι πάντα δυνατό να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό δεν είναι ανακοίνωση, αλλά η δυνατότητα παραμένει», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ. Το σενάριο περί έκτακτου Eurogroup προκύπτει και από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατη πηγή, «η συμφωνία θα επικυρωθεί σε έκτακτο Eurogroup το πρώτο 10ημερο του Μάϊου αφού αυτό είναι δέσμευση των θεσμών».

Κομισιόν: Δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε πως «δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
«Αυτές οι διαβουλεύσεις θα επιτρέψουν να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους», εξήγησε η κ. Μπράιτχαρτ.

Επιμένει η Αθήνα

Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα επιτευχθεί το SLA στις 7 Απριλίου, και επιμένουν πως άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν στην Αθήνα για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία η οποία έρχεται ωστόσο με βαρύτατες υποχωρήσεις.
Χθες, μετά την ενημέρωση που έκαναν σήμερα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος κι Έφη Αχτσιόγλου στον ΚΟ (Κοινοβουλευτική Ομάδα) των ΑΝΕΛ, διέρρευσαν και τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα κυβέρνηση και δανειστές. Συγκεκριμένα:
  • Περικοπές συντάξεων για 900.000 συνταξιούχους
  • Αφορολόγητο 5.900 ευρώ.
  • Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια μετά την επίσημη λήξη του τρίτου Μνημονίου.
Τα αντισταθμιστικά μέτρα θα είναι:
  • Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για φυσικά πρόσωπα.
  • Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. Ευρώ (περίπου 7,5%)
  • 400 εκατομμύρια για επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης.
  • 400 εκατομμύρια για παιδικούς σταθμούς και παιδικά γεύματα στα σχολεία
  • 400 εκατομμύρια για υποδομές στους δήμους.
  • 400 εκατομμύρια για προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση, μετά και τη χθεσινή επιμονή του ΔΝΤ για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό παραμένει άγνωστό που θα καταλήξουν κυβέρνηση και θεσμοί σε αυτό τον τομέα.  Το ΔΝΤ εμφανίζεται με πολύ σκληρές θέσεις, θέμα φαίνεται να υπάρχει και με το Ασφαλιστικό, καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει γενναιόδωρο σε σχέση με τον μέσο μισθό. Αν η πληροφορία είναι ακριβής, τότε οι απαιτήσεις είνα να μειωθεί εφάπαξ κατά 1% η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το Ταμείο δεν φαίνεται να υποχωρεί, παρά τις πιέσεις και της ευρωπαϊκής πλευράς που αναγνωρίζει αφενός τα βήματα της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό.
Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων το Ταμείο ζητεί αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου