Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

H ασυνήθιστη συμμαχία κυβέρνησης – Στουρνάρα...!!!

Mια δύσκολη, και περιπετειώδης, πολιτική σχέση φαίνεται να περνά σε νέα φάση μέσα από την πρόκληση και τον εθνικό στόχο της συμφωνίας επί της αξιολόγησης.
 
Πρόκειται για την σχέση της κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα που εμφανίζονται όχι μόνον σε ενιαία, αλλά έως και σε συντονισμένη γραμμή, στην τελική πράξη της μάχης με τους δανειστές.

Οι επιστολές Στουρνάρα – Τσακαλώτου στο ΔΝΤ
Αυτή η συντονισμένη γραμμή αποτυπώθηκε τόσο στο κοινό μήνυμα για «άμεσο» κλείσιμο της αξιολόγησης που απηύθυναν χθες το βράδυ ο Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης,
όσο και στις παράλληλες επιστολές που κατά τις πληροφορίες έστειλαν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κατά τις πληροφορίες από την Ουάσιγκτον οι επιστολές επιδόθηκαν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλο. Και οι δύο, δε, φέρονται να διατυπώνουν ισχυρές ενστάσεις για τις προβλέψεις που περιλαμβάνει στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η ομάδα του Πολ Τόμσεν, ενώ παράλληλα επισημαίνουν τα επανειλημμένα λάθη και τις αστοχίες του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στουρνάρας: Εχει καλυφθεί το 90% της προσαρμογής
Την ίδια ώρα, από την Αθήνα ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Χουλιαράκης έστελναν το ταυτόσημο μήνυμα περί της ανάγκης για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μιλώντας και οι δύο σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τα ιστορικά διδάγματα από την ελληνική κρίση χρέους.
«Η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, υιοθετώντας ταυτόχρονα και το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ήδη έχει συντελεστεί το 90% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Έχει ήδη καλυφθεί το 90% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει την ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το το 2018, από 3,5% του ΑΕΠ στο 2%, σε συνδυασμό με μείωση των φορολογικών συντελεστών και αποτελεσματική προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε στην ίδια εκδήλωση ότι η «γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου