Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Διγλωσσία, αλαλούμ και σενάρια τρόμου για Grexit...!!!

Βασίλης Σκουλαράκος
Newsbomb.gr

Ο Ντάισελμπλουμ μιλά ανοιχτά για χρεοκοπία, ο Μοσκοβισί για λύση και ο Τσίπρας παίζει ρέστα ελπίζοντας σε... θαύμα!

Σύγχυση και προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας προκαλούν οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε όραμα και καμία συνεννόηση.
Οι εταίροι και δανειστές γνωρίζουν ότι έχουν επιβάλει μια συνταγή που, απλώς, δεν βγαίνει. Η βαριά φορολογία, τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και οι ασφυκτικές πιέσεις προς τη χώρα μας συνιστούν έναν αδιέξοδο παραλογισμό.

Δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι αυτό το μοντέλο θα έχει τραγικό τέλος. Το πιθανότερο όμως είναι πως δεν τους ενδιαφέρει, γιατί αυτό που προέχει είναι να βγαίνουν τα νούμερα στο χαρτί και να μην υπάρξει νέα ελληνική κρίση πριν τελειώσει ο εκλογικός κύκλος στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης.
Μας αφήνουν, λοιπόν, να πνιγούμε με το δικό μας σχοινί. Τι σημαίνει αυτό; Να φορτώσουν την ευθύνη της εξόδου στην Ελλάδα απαλλασσόμενοι από τη «ρετσινιά» της καταστροφής της Ευρωζώνης.
Αλαλούμ και ασυνεννοησία
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πλέον προφανές ότι έχουν πάθει βέρτιγκο! Άλλα λέει ο Ντάισελμπλουμ, άλλα λέει ο Μοσκοβισί, ο Σόιμπλε το χαβά του και η Ελλάδα στη μέση, εγκλωβισμένη στις μνημονιακές πολιτικές που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε να προσκυνήσει αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για χρεοκοπία της Ελλάδας σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μέχρι τώρα απλώς έλεγε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η χώρα του δεν θα παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, δηλαδή ανάλογη θέση με εκείνη της γερμανικής κυβέρνησης.
Πάντως, ο ίδιος είπε ότι η δική του δουλειά είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα γιατί αυτό, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όλων, τόσο από οικονομικής όσο και πολιτικής πλευράς.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα μίλησε για πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και χαρακτήρισε ημερομηνία ορόσημο την 20η Φεβρουαρίου κατά την οποία μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup.
«Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι ότι θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, που μίλησε για Grexit, αλλά και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων που υποστηρίζουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει άμεσα. Επιβεβαιώνεται λοιπόν η απόλυτη σύγχυση που επικρατεί στις Βρυξέλλες.
Παίζει... ρέστα ο Τσίπρας
Στο παιχνίδι της «μπλόφας» και των εντυπώσεων μπαίνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, επιχειρώντας, κατόπιν εορτής, να εκμεταλλευτεί τη διγλωσσία των δανειστών.
Κατά τη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, επαναφέροντας έστω και για τις εντυπώσεις τη σκληρή γραμμή απέναντι στους θεσμούς.
Η στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού δημιουργεί προβληματισμούς και ερωτήματα, αφού ο υπουργός Οικονομικών σε δημόσιες δηλώσεις του είπε τα ακριβώς αντίθετα από τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε διαπραγματευτικό ελιγμό τη θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι «τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δισ; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνεις όσο μικρότερη υποχώρηση...».
Στο χείλος του γκρεμού...
Αναμφισβήτητα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από κάθε άλλη φορά. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρες αδιέξοδο και οι Ευρωπαίοι, υπό τις πιέσεις και των κοινοβουλίων τους ενόψει εκλογών, αδυνατούν να χειριστούν το ελληνικό ζήτημα.
Έχουν περάσει τόσα χρόνια και ακόμη δεν υπάρχει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Εγκλωβισμένοι στις εμμονές και τις ιδεοληψίες τους, πιστοί στην τοκογλυφική πολιτική, δεν έχουν καμία πειστική πρόταση που θα αλλάξει τα δεδομένα σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Και το χειρότερο... οι πολίτες είναι πλέον χωρίς ελπίδα, με φόβο για το αύριο και με την φτωχοποίηση και την ανέχεια να βρίσκονται πάνω από το κεφάλι τους ως δαμόκλειος σπάθη.
Με απλά λόγια, οδεύουμε με ταχύτητα προς τον τοίχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου