Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

FT: «Μετωπική» του Ν.Τραμπ με την Α.Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα: «Μείωση του χρέους άμεσα ζητούν οι ΗΠΑ»...!!!

της Μαρίνας Νικολάκη
 
O νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ν.Τραμπ, τα βάζει ξανά με την Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ και θέτει την ΕΕ προ των ευθυνών της αλλά και το ΔΝΤ   
 
σε τελείως άλλη διάσταση από τις απαιτήσεις του τοποθετώντας στην κορυφή το θέμα του χρέους και βάζοντας εντελώς σε δεύτερη μοίρα τις σχιζοφρενικές απαιτήσεις που προέβαλε για να εξυπηρετήσει την Γερμανία εις βάρος της Ελλάδας. Ο Ν.Τραμπ είναι φανερά κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, και έχει σκοπό να κάνει ακόμα πιο αισθητή την άποψη του στο άμεσο μέλλον.
 
Η νέα Κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υπέρ της μείωσης των φόρων στην Ελλάδα και στο «κούρεμα» του ελληνικο χρέους. Ο Ν.Τραμπ έχει δηλώσει μέσω του εκπροσώπου του άρνηση στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με την αιτιολογία ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Συνεπώς το  πρόγραμμα προσκρούει στον κανονισμό του ΔΝΤ που απαγορεύει τη συμμετοχή του Ταμείου  σε οποιαδήποτε προγράμματα που κρίνονται μη βιώσιμα.
 
Αυτό αποδεικνύει και σημερινό δημοσίευμα των Financial Times όπου ο αρθρογράφος αναλύει: «Οταν η διοίκηση Τραμπ στείλει τους αντιπροσώπους της στο συμβούλιο του ΔΝΤ, να περιμένετε ότι το κλίμα θα γίνει πολύ πιο εχθρικό. Περιμένω ότι το Ταμείο τελικά θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας ελεύθερους τους Ευρωπαίους να διαχειριστούν λάθος από μόνοι τους την ελληνική κρίση».
 
Στο άρθρο αναφέρεται ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όπως και ότι το Βερολίνο δεν θα κουρέψει ποτέ το χρέος, σημειώνοντας ότι η εχθρικότητα πολλών Γερμανών βουλευτών έναντι της ελάφρυνσης χρέους θα είναι πολύ υψηλότερη μετά από τις εκλογές στη χώρα.
 
Ο αρθρογράφος εκτιμά για τον Αλέξη Τσίπρα πως «θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης υπολόγισε λάθος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνούσε σε τέτοια συμφωνία».
 
Σύμφωνα όμως με τον Ν.Τραμπ χρειάζεται επειγόντως να σταματήσουν οι δήθεν "μεταρρυθμίσεις" που είναι όλες εισπρακτικού χαρακτήρα ρυθμίσεις και βέβαια να σταματήσει η υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει το Βερολίνο με την καλβινιστική οικονομική πολιτική του. Ηδη, τα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο φτάνουν το 70% του ΑΕΠ της Ελλάδας αφού δεν υπάρχουν λεφτά για να εισπραχθούν! 
 
Επίσης οι ΗΠΑ, έχουν κάνει λόγο για Μεταρρυθμιστική "υπερκόπωση" της ελληνικής οικονομίας που αδυνατεί πλέον να απορροφήσει αυτά που σχεδιάζονται για την χώρα εκτός χώρας και για υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί από τις Βρυξέλλες όπου διαλύει την φοροδοτική ικανότητα και υπονομεύει την κατανάλωση και απαγορεύει τις επενδύσεις!
 
Οι FT εκτιμούν επίσης πως αν αποσυρθεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: «Είτε θα χρεοκοπήσει η Αθήνα το καλοκαίρι και θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, είτε το Βερολίνο θα αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία μάχη στην οποία κάποιος θα καταλήξει στο έδαφος», καταλήγει το άρθρο.
 
Ο Ν.Τραμπ, όπως όλα δείχνουν θα δράσει ως καταλύτης στη διαμάχη ΔΝΤ- Ευρωζώνης αφού θέλει να «χτυπήσει» τη Γερμανία που χειραγωγεί το ευρώ και εκμεταλλεύεται τους Ευρωπαίους εταίρους και την Αμερική, και αυτή είναι μια από τις ευκαιρίες του να το κάνει, γι΄αυτό και παίρνει αυτή τη θέση για το ελληνικό πρόγραμμα. Ξέρει ότι η Ελλάδα, μετά το Brexit, έχει πλέον σειρά να αποχωρήσει από την ΕΕ, ώστε να αρχίζει να «γκρεμίζεται» αυτό το δήθεν οικοδόμημα...
 
Η στάση που κρατά η Αμερική σε αυτό το θέμα λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας που έχει άμεση ανάγκη την ελάφρυνση του χρέους και που σίγουρα δεν αντέχουν οι «πλάτες» της να σηκώσουν άλλους φόρους.
 
Να θυμίσουμε τα βασικά συμπεράσματα του εκπροσώπου της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπου περιελήφθησαν στην νέα έκθεση του Ταμείου και ζητεί:
 
- Να παραταθεί η περίοδος χάριτος μέχρι το 2040
- Να αποφασιστεί επέκταση της ωρίμανσης μέχρι το 2070
- Να γίνει μεταφορά των πληρωμών τόκων που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2040,οι οποίοι προτείνεται να κεφαλαιοποιηθούν και η αποπληρωμή τους να επιμηκυνθεί μέχρι το 2070
- Να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για 30 χρόνια και να μην ξεπερνούν το 1,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου