Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Πώς βλέπουν το Eurogroup στον ΣΥΡΙΖΑ - Ανακούφιση και αμηχανία στους βουλευτές – Αντιδράσεις στο κόμμα...!!!



Στάση αναμονής τηρούν τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων. 

 Αν και είναι εμφανής η ανακούφιση από την απομάκρυνση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών​ και της παράτασης της αβεβαιότητας, εντούτοις, οι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι να διαφανεί η τελική μορφή που θα πάρει η συμφωνία.

Επισήμως ικανοποίηση…

Επισήμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει την πλήρη ικανοποίηση της για τη συμφωνία στο Eurogroup.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο σημερινό briefing δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους.» Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης είπε στο newpost ότι «παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τους αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς, για πρώτη φορά κλείνουμε Αξιολόγηση χωρίς υφεσιακά μέτρα.»
Το κυβερνητικό επιτελείο είναι επίσης ικανοποιημένο από την επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διαμορφώσει το πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης για τη συμφωνία, βάζοντας στο επίκεντρο τα αντισταθμιστικά μέτρα και όχι τις περικοπές. Εκτιμούν επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία ποντάρει λανθασμένα στο ότι η εκκρεμότητα με την Αξιολόγηση θα διαρκέσει πολύ.

…ανεπισήμως αναμονή

Παρά τους επίσημους τόνους, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τηρούν στάση αναμονής. Βουλευτής με μακρά πορεία στην Ανανεωτική Αριστερά ερωτηθείς από το newpost για το πώς κρίνει τη συμφωνία, περιορίστηκε να πει ότι «περιμένουμε να δούμε την τελική μορφή της.» Επισήμανε πάντως ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 12 Φεβρουαρίου έκανε λόγο για «ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χωρίς παράλογες αξιώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και νομοθέτηση προληπτικών μέτρων».
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στη στάση αναμονής που υιοθετείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να δούμε τα αντισταθμιστικά μέτρα: ποιο είναι το ύψος τους και ποιους θα ωφελήσουν.» Ωστόσο, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «τόσο μέσα στο κόμμα, όπως άλλωστε και στην κοινωνία, είναι θετική η υποδοχή της συμφωνίας γιατί δίνει τη δυνατότητα στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης. Πέρα όμως από αυτό, η συμφωνία δεν προβλέπει μέτρα μέσα στο 2018, ενώ μας δίνει πολιτικό χρόνο εν όψει πιθανών θετικών εξελίξεων μετά τις Γερμανικές εκλογές

Δεν επαναλαμβάνεται το 2015

«Προφανώς υπάρχει αμηχανία μέχρι να δούμε πού «θα κάτσει η μπίλια» με τα μέτρα, αλλά ο κόσμος είναι ανακουφισμένος που δεν επαναλαμβάνεται το 2015», επισημαίνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής προσέθεσε ότι «επιπλέον, αυτή τη φορά υπάρχει η αίσθηση ότι δεν δώσαμε μόνο, αλλά κάτι πήραμε.»
Άλλο στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας υπογράμμιζε ότι η ανακούφιση που αισθάνθηκαν οι βουλευτές σχετίζεται και με την απομάκρυνση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών. «Μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι συντριπτικός ο συσχετισμός ενάντια στις πρόωρες», επισημαίνει.
Πάντως όλοι οι συνομιλητές του newpost υπογράμμισαν ότι το κλειδί για τη συμφωνία είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα. Αν είναι κάτι κοντά στο «ούτε ένα ευρώ παραπάνω λιτότητα» της κυβέρνησης, η συμφωνία θα περάσει χωρίς μεγάλους κραδασμούς. Αν όχι, η κατάσταση θα περιπλεχτεί.

«Φτάνει πια»

Ωστόσο, άρχισαν ήδη να καταγράφονται οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο Χάρης Γολέμης, μέλος της ΚΕ και διευθυντής του Ινστιτούτου Πουλατζάς, σε σημερινή ανάρτηση του στο facebook αναφέρει μεταξύ άλλων: «Διαφωνώ με κάθε συμβιβασμό που, αμέσως ή εμμέσως (δια της προνομοθέτησης π.χ. του προληπτικού “κόφτη” σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος), θα οδηγούν σε μείωση του αφορολόγητου και-για άλλη μια φορά-των συντάξεων, θα προβλέπουν τερατώδη πλεονάσματα 3-3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια (σε αντίθεση με την πρόταση του ΔΝΤ που ορθώς θεωρεί ανεκτά μόνο εκείνα που δεν ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με ριζική απομείωση του χρέους), που δεν θα επαναφέρει αμέσως τις συλλογικές συμβάσεις εργασία για τις οποίες έχουμε δώσει κι εγώ δεν ξέρω πόσους όρκους, ώστε να αντιμετωπιστεί εν μέρει και το απαράδεκτο καθεστώς να θεωρούνται τα “μπλοκάκια” νόμιμη μισθωτή εργασία, που θα ιδιωτικοποιεί ό,τι έχει παραμείνει από τη ΔΕΗ (απαίτηση των δανειστών που στοίχισε την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη από το Υπουργείο Ενέργειας) κλπ. Αυτή την έννοια έχει η διακήρυξη από τα πλέον επίσημα χείλη ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει “ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα”. Όσα συμφωνήσαμε να δώσουμε (και είναι πολλά), τα δώκαμεν και θα συνεχίσουμε να τα δίνουμε μέχρι το 2018 που λήγει το μνημόνιο, το οποίο υπογράψαμε “με το πιστόλι στον κρόταφο”. Ως εδώ! Φτάνει πια!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου