Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Eurogroup: Επιστρέφουν τα κλιμάκια άμεσα στην Αθήνα, επιπλέον μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο...!!!



Σε προνομοθέτηση μέτρων συμφώνησε η Αθήνα ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια και να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.  

Την επιστροφή του κουαρτέτου ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ υποστήριξε πως δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία στη συνεδρίαση. Το ΔΝΤ από την πλευρά του αναφέρει πως υπάρχουν διαφορές σε σημαντικά ζητήματα
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Αθήνα, ενώ επεσήμανε πως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό, δηλαδή τα επιπλέον μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ για να επιστρέψει στο πρόγραμμα.
«Θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με την Ελλάδα για το επιπλέον πακέτο μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και το φορολογικό. Θα αλλάξουμε μίγμα πολιτικής και θα πάμε πέρα από τη λιτότητα. Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, αλλά είναι θετικό ότι οι Θεσμοί έχουν εμπιστοσύνη ότι θα γίνει συμφωνία. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε.  Θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και εφόσον έχουμε staff level agreement» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε δεν υπάρχει σαφές deadline όμως υποστήριξε πως χρειάζεται να επιταχυνθούν οι συζητήσεις παρότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας. «Υπάρχει ο Μάρτιος, υπάρχει ο Απρίλιο,ς υπάρχει ο Μάιος. Υπάρχει όμως η αίσθηση του έκτακτου γιατί η Ελλάδα χρειάζεται εμπιστοσύνη» υποστήριξε. 
«Πρέπει να το δούμε ως μία έμφαση στο μίγμα πολιτικών, από την πλευρά της λιτότητας στην πλευρά των μεταρρυθμίσεων. Εάν οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση μπορεί να φέρει προτάσεις για να εκμεταλλευτεί τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με το πακέτο μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ, ενώ διευκρίνισε πως η προνομοθέτηση των μέτρων θα γίνει αφότου επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και αφού υπάρξει το staff level agreement
Απαντώντας στο «ούτε ένα ευρώ μέτρα» της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε πως «δεν είναι δικά μου λόγια. Δεν μπορώ να υποσχεθώ το τέλος της λιτότητας. Είμαι υπουργός Οικονομικών, δεν μπορώ ποτέ να το υποσχεθώ αυτό αφού οι ΥΠΟΙΚ πρέπει να διατηρούν έναν σφιχτό και βιώσιμο προϋπολογισμό. Και ο προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Επομένως αναζητούμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η χώρα για να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη. Επομένως, υπάρχει μια καθαρή στροφή από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι τα «επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα [σ.σ. που συμφώνησε η Ελλάδα] έχουν σκοπό να παραμείνει η Ελλάδα σε σωστή τροχιά. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, να δούμε τις λεπτομέρειες που συνθέτουν το πακέτο πολιτικής».
Κατά τα άλλα εκτίμησε πως η Ελλάδα κατέγραψε καλή δημοσιονομική πορεία για το 2016, και υπογράμμισε ότι καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται στο 2% του ΑΕΠ. «Αν αυτό επιβεβαιωθεί από την Eurostat τον Απρίλιο, είπε, αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα κάλυψε το στόχο της φετινής χρονιάς (0,5% του ΑΕΠ)» είπε. 
Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική λιτότητας και αν συνεχιστεί ο επίτροπος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει τεράστιο ποσοστό ανεργίας και κοινωνικά ζητήματα και πρέπει να βρούμε εξισορροπητικό πακέτο» ενώ πρόσθεσε πως θα υπάρξουν μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. «Η λιτότητα συμβάλλει στο να αποδυναμωθεί μία οικονομία και όλες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν οδήγησαν σε ύφεση και πρέπει να βρούμε το μείγμα που θα είναι κοινωνικά αποδεκτό και θα κάνει ανταγωνιστική την οικονομία» είπε.
Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποπληρωμή από την Ελλάδα του ομολόγου ύψους δύο δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει ανάλογη μείωση του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι στις τέσσερις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα υπάρχει ανάπτυξη εντυπωσιακή και μόνο η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα του Eurogroup κάνει λόγο για σημαντικές διαφορές που παραμένουν και τονίζει πως είναι πολύ νωρίς ώστε να γίνουν εικασίες σχετικά με το εάν θα υπάρχει τεχνική συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. «Καλωσορίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών ώστε να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις των Θεσμών σε βασικά σημεία. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω την αποστολή μας. Περισσότερη πρόοδος χρειάζεται ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μας σε άλλα σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες σχετικά με την προοπτική επίτευξης μίας τεχνικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της αποστολής», τονίζει το Ταμείο.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ελληνικές αρχές δέχτηκαν την προνομοθέτηση μέτρων, υπό την προϋπόθεση του εκ νέου προσδιορισμού της όποιας απόκλισης μεταξύ των εκτιμήσεων των θεσμών, σε μεταγενέστερη φάση.
Αξιωματούχοι που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν πως «για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».  Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία επήλθε κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών, με σκοπό την διαμόρφωση του πλαισίου μιας ενδεχόμενης συμφωνίας στο Eurogroup. Στη συνάντηση από πλευράς Θεσμών συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν Μάριο Μπούτι, ο εκπρόσωπος της επιτροπής στο Κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Πουλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου