Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Στις καλένδες η πολύπαθη αξιολόγηση - Τι μπορεί να συμβεί στο Eurogroup της Δευτέρας...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                                     
Η κλεψύδρα του χρόνου, για μια ακόμη φορά, εξαντλείται με τις πολιτικές ελπίδες να εξανεμίζονται για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της μεθαυριανής Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου. 

Η συνεχώς,- από τις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου - , αναβαλλόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της συγκεκριμένης φάσης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μεταλλάσσεται σε χαρτί εκλογικών σκοπιμοτήτων Ολλανδίας, Γαλλίας και Γερμανίας και υπόκειται σε μια ακόμη αναβολή.
          
Σε αυτό το κλίμα αναπτύσσεται μια ακόμη σεναριολογία, όμοια με εκείνη που παρακολουθούμε από τις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου κι εντεύθεν :

1.    Το Eurogroup της μεθαυριανής Δευτέρας, - μετά από το σκληρό πόκερ που θα παίζεται μέχρι κα την υστάτη ώρα, μεταξύ Βερολίνου – Βρυξελλών – Ουάσιγκτον - Αθηνών - , θα καταλήξει σε μια «πολιτική προ-συμφωνία», η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα και στην συνέχεια σε ένα έκτακτο Eurogroup περί την 10η Μαρτίου, οπότε και θα γίνει το τελικό κλείσιμο της αξιολόγησης….
2.    Το «σκληρό πόκερ», που θα παίζεται μεταξύ Βερολίνου – Βρυξελλών – Ουάσιγκτον – Αθηνών, δεν αποδίδει καρπούς και στο Eurogroup της μεθαυριανής Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου διαπιστώνεται εμμονή όλων των μερών στις θέσεις τους…, οπότε και το κλείσιμο της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης αναβάλλεται για το Eurogroup του μηνός Απριλίου…
3.    Τέλος υπάρχει και το τρίτου σενάριο που η διευθέτηση της όλης εκκρεμότητας παραπέμπεται στις Φθινοπωρινές καλένδες, μετά τις εθνικής γερμανικές κάλπες, του δυνατού παίχτη της Ευρωζώνης… 
       
Το σήριαλ των συνεχιζόμενων αναβολών δείχνει να «βολεύει» όλους τους παίκτες : α. Η Αθήνα δείχνει ότι δεν υποκύπτει και απορρίπτει τις πιέσεις των δανειστών για επιπλέον επώδυνα μέτρα. Δι όλων των κυβερνητικών χειλέων, μηδέ του πρωθυπουργού εξαιρουμένων, διαλαλείται παντοιοτρόπως και μεγαλοφώνως…, «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει σε μια αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στην ΕΕ και την Ευρωζώνη κι επομένως στην αλλαγή στην αυστηρή οικονομική πολιτική λιτότητας, όπως επιβάλλει το Βερολίνο της Άγκελα Μέρκελ και του Βολφρανγκ Σόιμπλε ….  β. Το ΔΝΤ, κερδίζει χρόνο προσμένοντας τους νέους εκπροσώπους της διοίκησης Τραμπ, ώστε να διαμορφώσει σαφή θέση έναντι του ελληνικού προγράμματος και επίσης να λυθεί η διαφωνία των δανειστών για τους στόχους και τη βιωσιμότητα του χρέους. Επί τούτου, δεν είναι τυχαία η εσχάτως εκφρασθείσα άποψη του Πωλ Τόμσεν, ότι «μπορεί να αναθεωρήσει και τις απόψεις του για το ελληνικό χρέος»… γ. Η γερμανική  καγκελαρία δείχνει τα δόντια της για τους «κακομαθημένους έλληνες» μπροστά σε ένα συντηρητικό ακροατήριο από το οποίο ευελπιστεί να αντλήσει ψήφους με στόχο να ανακόψει το εκλογικό ρεύμα που αναπτύσσει ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς ενόψει της αναμέτρησης του προσεχούς Φθινοπώρου.  Ταυτόχρονα, όμως, κυρίως από τον γερμανικό τύπο των σοσιαλδημοκρατών αναπτύσσεται μια αρθρογραφία, σύμφωνα μεν την οποία «πρέπει να τερματιστούν οι τιμωριτικές εμμονές του Σόιμπλε κατά των Ελλήνων».
      
Πέραν όλων αυτών, όμως, υπάρχου και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, οι οποίες μέχρι και τον Ιούλιο προσμετρώνται στα 6,7 δις ευρώ.  Προς τούτο, ήδη το The Economist Intelligence Unit, εκτιμά πως θα υπάρξει κάποιος    συμβιβασμός για να εκταμιευτούν κάποια χρήματα, αλλά όχι συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά θεωρούν πολιτικά πιθανόν να προκύψει ένας συμβιβασμός ώστε τελικά να δοθούν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα νέο δράμα με το ελληνικό χρέος καθώς από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο ξεκινά μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη….
      
Πηγές των Βρυξελλών δεν αποκλείουν, ότι αν οι ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν στο να προ νομοθετήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα, περισσότερα μέτρα λιτότητας, ως ασφάλεια σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για εκλογές στην Ελλάδα. Σ αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθύνει έκκληση, προς τους δανειστές, για βιώσιμο συμβιβασμό απέναντι στη σκληρή γραμμή Σόιμπλε...

                                    Πακέτο Μοσκοβισί
       
Στο κυνήγι κάποιος συμφωνίας εντάσσεται και η επίσκεψη του επιτρόπου επί των οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στην Αθήνα. «Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία απ' ό, τι χθες» είπε ο Γάλλος επίτροπος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι το Eurogroup της μεθαυριανής Δευτέρας, μπορεί να θέσει τις παραμέτρους της λύσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αλλά και από πηγές των δανειστών, η λύση αυτή μπορεί να βασιστεί σε δύο άξονες:
1.    Την διαμόρφωση ενός μίγματος μέτρων - φορολογικών αλλά και μείωσης δαπανών - για το 2018 που θα έχει «μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Πιερ Μοσκοβισί.
2.    Την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από το ΔΝΤ, της μείωσης του αφορολόγητου σε ένα «ανεκτό επίπεδο» -περί τα 7.000 ευρώ - με ισχύ από το 2019 και όχι από το 2018.
     
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι - και δυσκολεύει την ελληνική πλευρά - η μείωση αυτή δεν θα συνοδεύεται από τη ρήτρα ακύρωσης σε περίπτωση κάλυψης των στόχων του πλεονάσματος, αλλά από αντίμετρα, - φορολογικές ελαφρύνσεις και αναπτυξιακά μέτρα- , ανακούφισης των πιο ασθενών εισοδηματικών τάξεων. Σε ό, τι αφορά, δε, το «ουδέτερο» μίγμα για να κλείσει το «πακέτο» έως το 2018 και το τέλος του προγράμματος, ανάμεσα στα μέτρα που συζητώνται είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε δερμάτινα είδη και αυτοκίνητα, η κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών - όπως οι ιατρικές δαπάνες -, η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, η παράλληλη μείωση δαπανών σε Υγεία και υπουργεία, καθώς και πιθανές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.
   
Επ αυτών όλων, όπως είπε ο Πιερ Μοσκοβισί στον ΣΚΑΙ, «η κυβέρνηση πρέπει  να απαντήσει εάν αποδέχεται τα «προληπτικά» μέτρα που ζητούν οι δανειστές ή να καταθέσει τις αντιπροτάσεις της…  Υπέρ της λύσης στην εκκρεμότητα τάσσεται και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να βρεθεί συμφωνία πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί» τονίζει ενδεικτικά, και προειδοποιεί για τον κίνδυνο διολίσθησης στην αβεβαιότητα.

Το παρόν κείμενο, ρεπορτάζ - ανάλυση, δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου