Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Eurogroup: Συμφωνία με πολλές εκκρεμότητες – Τι έχασε και τι κέρδισε η κυβέρνηση...!!!



Με μια συνεδρίαση-εξπρές που διήρκησε μόλις 2 ώρες, το Eurogroup συμφώνησε στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.  

Χρειάστηκε πρώτα η κυβέρνηση να κάνει τη μεγάλη υποχώρηση, αποδεχόμενη την προκαταβολική νομοθέτηση νέων περικοπών στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Τόσο πηγές του Μαξίμου όσο και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες (Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιώργος Σταθάκης) δήλωσαν ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Ωστόσο, την άποψη αυτή δεν συμμερίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Κυβερνητική υποχώρηση

Προκειμένου να ληφθεί η απόφαση στο Eurogroup σχετικά με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ενδώσει στην απαίτηση του ΔΝΤ για προκαταβολική ψήφιση νέων μέτρων λιτότητας Με την απαίτηση του Ταμείου συντάχθηκαν και οι Ευρωπαίοι για να το κρατήσουν εντός του ελληνικού προγράμματος. Η ειρωνεία είναι ότι Eurogroup και Κομισιόν καλούσαν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα την ίδια στιγμή που αναγνώριζαν ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία ήταν εσφαλμένες… Τελικά η απαίτηση για την προκαταβολική ψήφιση μέτρων πήρε τη  μορφή τελεσιγράφου. Ο επικεφαλής του Euroworking group Τόμας Βίζερ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Πάρτε μέτρα για να γυρίσουμε.»
Μετά από ένα καταιγισμό παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, φαίνεται ότι το «deal» έκλεισε στην άτυπη σύσκεψη που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των δανειστών λίγο πριν το Eurogroup. Το συνολικό ύψος των μέτρων θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Πάντως δεν προκύπτει από πουθενά ότι το ΔΝΤ έχει κάνει πίσω από τα 3,6 δισ. (2% του ΑΕΠ) που έχει απαιτήσει.
Πιθανή ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων είναι η Τρίτη 28/2.

 Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα;

Με μια επικοινωνιακή ομοβροντία, η κυβέρνηση επιχείρησε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Κορμός της κυβερνητικής γραμμής είναι ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Μαξίμου: «Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.»
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ ερωτώμενος για το «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» ήταν σε άλλο μήκος κύματος: «Δεν είναι δικά μου λόγια. Δεν μπορώ να υποσχεθώ το τέλος της λιτότητας. Είμαι υπουργός Οικονομικών, δεν μπορώ ποτέ να το υποσχεθώ αυτό αφού οι ΥΠΟΙΚ πρέπει να διατηρούν έναν σφιχτό και βιώσιμο προϋπολογισμό. Και ο προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Επομένως αναζητούμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η χώρα για να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη. Επομένως, υπάρχει μια καθαρή στροφή από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει αν τα αντισταθμιστικά μέτρα:

1.είναι ίσης αξίας με τις περικοπές,
2.θα ωφελήσουν αυτούς που θα θιγούν από τις περικοπές ή κάποιους άλλους,
3.θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα με τις περικοπές ή ένα χρόνο μετά όταν θα έχει οριστικοποιηθεί η επίτευξη του πλεονάσματος.

Πολλές οι εκκρεμότητες

Πέρα από το ύψος των μέτρων και τα αντισταθμιστικά τους, η συμφωνία αφήνει πολλές εκκρεμότητες προς επίλυση. Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, να δούμε τις λεπτομέρειες που συνθέτουν το πακέτο πολιτικής»

Τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, πέραν των μέτρων, είναι:

  • Ο χρόνος λήψης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
  • Η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE.
  • Το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να τηρούνται τα πλεονάσματα του 3,5%.
  • Οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.

Κέρδη και ζημιές

Επιχειρώντας να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό της απόφαση του Eurogroup, ως θετικά για την κυβέρνηση θα πρέπει να αναφέρουμε:
1.Την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων και το σήμα οικονομικής ομαλοποίησης που στέλνει αυτή.
2.Την ορατή πια προοπτική ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο .
3.Την απομάκρυνση του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών και τη συνεπακόλουθη επιμήκυνση της ζωής της κυβέρνησης.
4.Την αποδοχή από τους δανειστές της λήψης αντισταθμιστικών μέτρων.
Στα αρνητικά θα πρέπει να προσμετρήσουμε:
1.Αυτά καθαυτά τα μέτρα που πλήττουν εκ νέου τους πιο αδύναμους οικονομικά.
2.Το ότι ενώ η κυβέρνηση κάνει συγκεκριμένες παραχωρήσεις για τα μέτρα, εντούτοις, δεν παίρνει κάτι αναλόγως συγκεκριμένο για το χρέος, τα εργασιακά και τα αντισταθμιστικά.
3.Το νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης  που είχε κάνει σημαία το «ούτε ένα ευρώ μέτρα.»
4.Την πολύ δυσάρεστη περιρρέουσα αίσθηση ότι η χώρα ενέδωσε πάλι σε ένα παράλογο τελεσίγραφο των δανειστών.

Ημερομηνίες σταθμοί

Προκειμένου να γίνει καλύτερα αντιληπτό το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, παραθέτουμε τις ημερομηνίες-σταθμούς:
28 Φεβρουαρίου
Πιθανή ημερομηνία επιστροφής τεχνικών κλιμακίων
9 Μαρτίου
Συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
15 Μαρτίου
Βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία
20 Μαρτίου
Eurogroup
Τέλος Μαρτίου
Λήγει η διορία για να ζητήσει η Μεγάλη Βρετανία την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για να αποχωρήσει από την ΕΕ
7 Απριλίου
Eurogroup
27 Απριλίου
Συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
23 Απριλίου – 7 Μαΐου
Γαλλικές προεδρικές εκλογές
22 Μαΐου
Eurogroup
8 Ιουνίου
Συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
11-18 Ιουνίου
Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία
15 Ιουνίου
Eurogroup
Ιούλιος
Καταβολή δόσης περίπου 7 δισ. στους δανειστές
24 Σεπτεμβρίου
Ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου