Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Στο «κόκκινο» οι διαβουλεύσεις για την Αξιολόγηση - Με το ένα μάτι στο Eurogroup και με το άλλο στο Βερολίνο η κυβέρνηση...!!!

Εντείνονται οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τη δεύτερη αξιολόγηση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να έχει πάρει την απόφαση να την κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 

 Τα βλέμματα  όλων είναι στραμμένα και στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς και στη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ - Γιουνκέρ την Τετάρτη στο Βερολίνο, με την Αθήνα να καλείται να παραβιάσει δύο από τις βασικότερες «κόκκινες γραμμές» της: τα μέτρα για το χρέος παραπέμπονται για το 2018 αφενός, υποχρεωτική και χωρίς αστερίσκους, η μείωση συντάξεων και αφορολογήτου αφετέρου, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις.

Με την κυβερνητική βούληση προσκρούει στην αδιαλλαξία του ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ από τα 3,6 δισ. μέτρων που απαιτεί, το σκηνικό περιπλέκεται από τη σφήνα του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος θέλει να διώξει το ΔΝΤ από την Ευρώπη. Έτσι, οι  τύχες του ελληνικού προγράμματος θα κριθούν την Τετάρτη στο Βερολίνο στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, της διευθύντριας του ΔΝΤ  και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς όμως την παρουσία της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η δημοσιοποίηση, μέσω του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, εγγράφου του Συμβουλίου των κρατών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις... αδυναμίες της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα μέτρα που ζητά από την Αθήνα το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα καν. Και αυτό γιατί ο Πολ Τόμσεν πρωτίστως, και κατά δεύτερο λόγο η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΔΝΤ έχουν υποπέσει σε σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων κατά τη συγγραφή της περίφημης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα. 
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω διαρροές.
Παράλληλα, όμως με την αντίκρουση των στοιχείων και της βάσης δεδομένων του Ταμείου, η κυβέρνηση απαντά και στον ισχυρισμό, ότι όσο αργεί η συμφωνία, τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός. «Ουδέν ψευδέστερον» ανταπαντά το Μέγαρο Μαξίμου στο newpost.gr. Καθώς, μέτρα που ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ ζητά σήμερα το ΔΝΤ προκειμένου να πει το «ναι», πρόσθετα μέτρα ίσο με το 2% του ΑΕΠ ζητούσε και τον Δεκέμβριο του 2015  (ή κάτι παραπάνω, για την ακρίβεια).
Αξίζει να σημειωθεί πως η στρατηγική του Μαξίμου συνοψίζεται στη φράση ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου: «Δίνουμε χώρο, κερδίζουμε χρόνο». Δηλαδή, η κυβέρνηση κάνει παραχωρήσεις στους δανειστές για να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει στην πορεία να «γυρίσει το παιχνίδι». 

Βίζερ: Πείτε «ναι» στα μέτρα, για να γυρίσει η τρόικα

Η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018, τονίζει ο πρόεδρος του EuroWorking Group. 
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο Τόμας Βίζερ δηλώνει ότι θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι τη Δευτέρα αλλά στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Ο κ. Τόμας Βίζερ τονίζει ότι το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε τη Δευτέρα είναι η καταγραφή προόδου και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018, καθώς και τα εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.
Ερωτηθείς για το εάν θεωρεί πιθανό ένα Grexit στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τους επόμενους μήνες ως τον Ιούλιο που υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων ο κ. Βιζερ απαντά "Όχι. Είμαι απόλυτος. Οχι», συμπληρώνοντας πως δεν έχει καμία βάση αυτό το σενάριο.
Ο ίδιος προειδοποιεί πως οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία και τονίζει ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ», ενόψει της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου.

Πηγή Ευρωζώνης: Δεν έχουν ολοκληρωθεί 9 από τα 15 προαπαιτούμενα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, «αν δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλπουμ θα έχει μπροστά του εισήγηση για εκπλήρωση μόνο του 1/3 των δεσμεύσεων».
Από τον ογκώδη κατάλογο με τα prior actions, υπάρχει όμως και μια λίστα με 15 μεταρρυθμίσεις κλειδιά στις οποίες θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να έχουν “ελεγχθεί πλήρως” πριν από όποια άλλη εξέλιξη. Κάποιες έχουν ήδη γίνει. Στην πράξη από αυτές, 9 μέτρα εκκρεμούν, 4 έχουν εκτελεστεί και 2 βρίσκονται υπό επαλήθευση.
Συγκεκριμένα:
– Υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού για το 2017 για την επίτευξη στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1,75% του ΑΕΠ (Εγινε)
– Θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού Εσόδων. (Εγινε)
– Υιοθέτηση νομοθεσίας και μέτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. (υπό επαλήθευση το αν έχει εκτελεστεί αποτελεσματικά)
– Υιοθέτηση νομοθεσίας και διαρθρωτικών μέτρων (π.χ. κεντρικές προμήθειες, χαμηλότερες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, την προώθηση των γενόσημων) για τον έλεγχο των δαπανών υγείας (Εκκρεμεί)
– Νομοθέτηση του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος (Εγινε)
– Θέσπιση νομικού πλαισίου για ένα καθεστώς εξωδικαστικών συμβιβασμών (Εκκρεμεί)
– Θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, π.χ. εταιρικό δίκαιο περί αφερεγγυότητας, νομική προστασία για τους υπαλλήλους που διαγράφουν τα χρέη (υπό επαλήθευση ορθής εφαρμογής)
– Οριστικοποίηση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (εκκρεμεί)
– Καθιέρωση και έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων HCAP (Εγινε)
– Προώθηση μεγάλων έργων ιδιωτικοποιήσεων, π.χ. περιφερειακά αεροδρόμια, το λιμάνι του Πειραιά, το Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικό (Εκκρεμεί)
– Ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και συνδικαλιστικής δράσης με ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές με βάση έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα (Εκκρεμεί)
– Εφαρμογή των (+/- 230) συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (Εκκρεμεί)
– Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση των επενδύσεων αδειών σε τρεις βασικούς τομείς (Εγινε) και την άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών (Εκκρεμεί)
– Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και σε εθνικό επίπεδο, ίδρυση γραφείων κτηματολογίου (Εκκρεμεί)
– Λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Εκκρεμεί)

Σόιμπλε: Ποτέ δεν απείλησα με Grexit

Αρνείται τώρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, εάν δεν υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. 
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως η Αθήνα δεν θα έχει προβλήματα εάν υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
«Ποτέ δεν απείλησα (με Grexit)», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ελλάδα «δεν έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής», ότι «πρέπει να παραμείνουν οι πιέσεις» ή «δεν θα μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση».
Παράλληλα, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε πως η Ελλάδα λαμβάνει το ίδιο μήνυμα από παντού, από το ΔΝΤ ως τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. 
«Εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα έχει προβλήματα. Εάν δεν τις κάνει, θα έχει», επεσήμανε. 
Πάντως, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, αναφέροντας:
«Είμαι αισιόδοξος. Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο».
Ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας επισήμανε επίσης ότι αναμένει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
«Θεωρώ πως ναι» απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σημείωσε εξάλλου πως το ΔΝΤ είχε πει το 2015 πως θα συμμετείχε εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει του στόχους των μεταρρυθμίσεων.
«Εικάζω ότι μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες».
Σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στο ARD:
«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την ελάφρυνση χρέους σε εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου