Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Αγκάθια και ελπίδες στο δρόμο για το Eurogroup...!!!

Στην -αμφίρροπη ακόμη- μάχη ισορροπιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων της Ευρώπης κρίνεται το μπρα ντε φερ της αξιολόγησης,  

με τον χρόνο να μετρά ξανά αντίστροφα έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα αναθέρμανε τις προσδοκίες για πλαίσιο, έστω, λύσης την επόμενη Δευτέρα και κόμισε εκτιμήσεις για ενίσχυση του «μετώπου της λογικής» στην Ευρώπη – ταυτόχρονα, όμως, άφησε και πάλι ανοιχτά τα κρίσιμα ζητήματα της προνομοθέτησης μέτρων για μετά το 2018 και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.


Αναμένεται η ελληνική αντιπρόταση

Στο δια ταύτα, το άμεσο και πιεστικό ζητούμενο, όπως κατέστησε σαφές ανοιχτά και ο ίδιος ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε 24ωρα να απαντήσει εάν αποδέχεται τα «προληπτικά» μέτρα που ζητούν οι δανειστές ή να καταθέσει τις αντιπροτάσεις της.

Το θετικό στοιχείο, σύμφωνα τουλάχιστον με κυβερνητικές πηγές, είναι πως η Κομισιόν -και αρκετοί ακόμη ευρωπαίοι παράγοντες- συμφωνούν ότι τα εν λόγω μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, ήτοι δεν θα πρόκειται για πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Το δύσκολο σημείο για την κυβέρνηση είναι ότι περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου ορίου– με ό,τι συνεπάγεται αυτό ως προς την πολιτική διαχείριση της απόφασης, ακόμη κι εάν η μείωση συνοδεύεται από τον λεγόμενο «αντίστροφο κόφτη», δηλαδή αντισταθμιστικά μέτρα ανακούφισης.

Ενισχύεται το «συμμαχικό» μέτωπο

Οι πληροφορίες, πάντως, από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ ότι από τις συζητήσεις με τον Πιερ Μοσκοβισί προέκυψε, συνολικά, μια εικόνα «λείανσης» των απαιτήσεων των δανειστών και, κυρίως, αλλαγής συσχετισμών και ενίσχυσης των «συμμαχικών δυνάμεων» στην Ευρώπη.
«Υπάρχουν πλέον ισχυρές πιθανότητες να έχουμε μια προ-συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.

Ρήγματα στο «τείχος» του Βερολίνου;

Στις εκτιμήσεις αυτές συμβάλουν και τα τελευταία μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο – μηνύματα αμφίσημα μεν σε πρώτη ανάγνωση, αλλά με ορατές ενδείξεις ρηγμάτων στον σκληρό άξονα Σόιμπλε.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται πλέον πιο δεκτικό στους στόχους για τα πλεονάσματα, και κυρίως σε ό,τι αφορά τα χρόνια διατήρησής τους στο επίπεδο του 3,5%.
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση καταγράφεται με ενδιαφέρον και η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -και αντιπροέδρου των γερμανών Χριστιναοκοινωνιστών- Μάνφρεντ Βέρνερ στη Suddeutsche Zeitung ότι «από τη στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει σε κούρεμα του χρέους, πρέπει να το αφήσουμε να φύγει».
Η ίδια η Suddeutsche Zeitung ερμηνεύει τη δήλωση Βέμπερ ως ένδειξη «στροφής» του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στο ελληνικό ζήτημα, ενώ χαμηλότεροι τόνοι καταγράφηκαν χθες και από τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup – και συνήθη «δορυφόρο» του Σόιμπλε – Τόμας Βίζερ που απέρριψε τη συζήτηση περί Grexit.

Οι εκλογές και το «εκκρεμές» Ντάισελμπλουμ

Πρόκειται βεβαίως για μηνύματα που αφ’ ενός θεωρούνται ακόμη επισφαλή και, αφ΄ετέρου δεν είναι άσχετα και με την πολιτική ρευστότητα και τις εσωτερικές προεκλογικές σκοπιμότητες στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Ενδεικτική επ’ αυτής της ρευστότητας είναι και η στάση Ντάισελμπλουμ – επίσης «συνήθους» συμμάχου του Σόιμπλε -που άλλαξε θέση τρεις φορές μέσα σε ένα 24ωρο: Στην αρχή διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας για την αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στη συνέχεια και μετά το τηλεφώνημα Μοσκοβισί ανασκεύασε μερικώς, και λίγο αργότερα έσπευσε να προειδοποιήσει ενώπιον του ολλανδικού κοινοβουλίου ότι εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Τα 2+1 σενάρια

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται και η συνέχεια του πόκερ έως τη Δευτέρα με το καλό σενάριο να δείχνει «πολιτική προ-συμφωνία», επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα και πιθανό έκτακτο Eurogroup περί τη 10η Μαρτίου για το τελικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το ενδιάμεσο σενάριο οδηγεί σε παράταση της εκκρεμότητας έως τα τέλη Απριλίου και το κακό σενάριο δεν συζητείται καν – ούτε από το Μαξίμου, ούτε από τις Βρυξέλλες τουλάχιστον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου