Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Bloomberg: «Ευάλωτη» η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ... !!!

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι «ευάλωτη», την ώρα που οι δανειστές διαπραγματεύονται για το...
μέλλον της χώρας. 

  Γίνεται αναφορά στην «κόντρα» ΔΝΤ - Ευρωπαίων και υπογραμμίζεται πως το« Grexit» έχει επανέλθει στο προσκήνιο.


Όπως αναφέρει το άρθρο του Bloomberg, «η Ελλάδα είναι πιασμένη ανάμεσα στις αντεγκλήσεις των δανειστών». Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για την επιμονή του ΔΝΤ ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη διαφωνία των Ευρωπαίων, που εκτιμούν ότι δεν είναι ανέφικτος στόχος.

«Κάτι τρέχει και αυτό θα μπορούσε να αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ», αναφέρει το άρθρο και επισημαίνει πως «όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο λιγότερη πολιτική όρεξη θα υπάρχει για να επιλυθεί το ζήτημα. Αλλά και με τις δύο πλευρές να τηρούν θεμελιώδεις διαφωνίες, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός».

Όπως τονίζεται, έχει βάση η θέση του Σόιμπλε περί μη περιθωρίου για κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά «η ευρωζώνη είναι σε θέση να βρει "παράθυρα" στις συνθήκες όταν τη βολεύει» .

Σύμφωνα με το άρθρο, οι ευρωπαίοι εταίροι που προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις του Brexit και για μια σειρά από δυνητικά αποσταθεροποιητικές εκλογές, είναι απίθανο να διακινδυνεύσουν περαιτέρω αναταραχή τώρα, με το να προσπαθήσουν να ωθήσουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ. «Ούτε η Ελλάδα θέλει να φύγει. Αλλά η εποχή των εκλογών στην Ευρώπη θα είναι σύντομα κοντά μας, όπως επίσης και η σκληρή προθεσμία της πληρωμής του χρέους τον Ιούλιο. Μια ελληνική χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ασυμβίβαστη με τη διατήρηση της θέσης της χώρας στο ευρώ. Το ΔΝΤ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους γρήγορα, ελπίζω με μια συμφωνία για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κίνδυνοι για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου