Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Μοσκοβισί: Φέρνει στην Αθήνα ενδιάμεση λύση για χρέος – ΔΝΤ... !!!

Μια ενδιάμεση λύση και για την ελάφρυνση του χρέους που θεωρείται ότι μπορεί να «αντέξει» πολιτικά το Βερολίνο και να...
δεχθεί, κομίζει μεταξύ άλλων, 

ο Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις ολλανδικές εκλογές.

Το σχέδιο αφορά την εκ των προτέρων εφαρμογή ενός από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που περιλαμβάνεται στη συνολική πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα οποία εγκρίθηκαν κατ’ αρχήν τα ξημερώματα της 26ης Μαΐου. 


Πρόκειται για τη χρήση των κερδών από τα «ακούρευτα» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που διακρατεί η ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες και δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα από το 2013. 

Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό 11,5 δισ. ευρώ που μπορεί σύμφωνα με την πρόταση του ESM να διατεθεί για την εξόφληση παλαιών χρεών της Ελλάδας, τα οποία τρέχουν με επιτόκια μεγαλύτερα από αυτά που προσφέρει ο ESΜ (περίπου 1% σήμερα). 

Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται και οι οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και μάλιστα καλύπτουν σχεδόν στο σύνολο το υπόλοιπο των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα.

Το πακέτο θα «αμπαλαριστεί» και με μια πιο λεπτομερή ανάλυση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με συμφωνία προς όλους ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν από το 2018 και μετά. 

Η λύση αυτή θεωρείται ότι θα απαλλάξει την κ. Λαγκάρντ από το άγχος μιας νέας αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, όπως αυτής του Ιουνίου του 2025, και παράλληλα θα δώσει τα απαιτούμενα στοιχεία στο Ταμείο για να κάνει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και να το χαρακτηρίσει βιώσιμο.

Από την άλλη εκτιμάται από κοινοτικούς κύκλους ότι θα λύσει τα χέρια του Βερολίνου, αλλά και της Χάγης, αφού οι σημερινές Κυβερνήσεις σε Γερμανία και Ολλανδία θα μπορέσουν να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή λέγοντας ότι δεν έχει γίνει καμία παραχώρηση στην Ελλάδα. 

Τούτο, διότι η επιστροφή των κερδών από την διακράτηση ομολόγων έχει ήδη αποφασιστεί και από το δεύτερο μνημόνιο και η απόφαση αυτή επαναλαμβάνεται και στο τρίτο μνημόνιο μέσω της απόφασης της 25ης Μαΐου, ενώ η ΕΚΤ έχει κερδίσει αφού δεν υπέστη το κούρεμα του PSI και δεν αναχρηματοδότησε τα ομόλογα της Ελλάδας για να υποστεί κάποιες απώλειες λόγω των χαμηλότερων τιμών που βρέθηκαν οι ελληνικοί τίτλοι εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης της οικονομίας.

Η πρόταση είναι ευρωπαϊκής έμπνευσης, αλλά ακόμη δεν υπάρχει απάντηση από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον.

Απαραίτητα τα προληπτικά μέτρα

Από την άλλη βέβαια, ο κ. Μοσκοβισί εκτός από τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών έρχεται να πάρει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ο Γάλλος επίτροπος έρχεται να ξεκαθαρίσει ότι και η δική του θέση και αυτή του κ. Ντάισελμπλουμ θα ήταν πιο εύκολη αν η Αθήνα αποδέχονταν την πρόταση για την εκ των προτέρων λήψη μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, έστω και ως προληπτικά με ενδεχόμενη υλοποίηση τους από το 2019. 
Ο κ. Μοσκοβισί θα δεσμευτεί ότι θα πιέσει να γίνουν αποδεκτά και τα μέτρα ελάφρυνσης στο ΦΠΑ των νησιών και μη μισθολογικό κόστος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προϋπόθεση, όμως, θα είναι πρώτα η Αθήνα να πει το «ναι» σε προληπτικά μέτρα...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου